Historik

IK Silwing Logo

IK Silwing Logo

1949 startade några kamrater på söder i Stockholm idrottsklubben IK Silwing. Namnet tog man från en del av den park som ligger bakom Eriksdalshallen, Silwerlings Hage. Den andra delen heter Lunden men det namnet var redan upptaget av Lundens BK.

Lundens BK var den stora klubben som även kom ända fram till dåvarande elitserien där den mest kända spelaren var ”Nappe” Kärrström.

IK Silwing växte med tiden till en relativt stor klubb med många avdelningar men under 60-70-talet så blev det man renodlad handbollsklubb.

I slutet av 70-talet så flyttades verksamheten från söder i Stockholm till Högdalen då träningsförhållandena i Eriksdalshallen blev för dåliga. Man slog sig även ihop med flickföreningen BK Troja och blev tillsammans HK Silwing/Troja.

Trots riktigt stora framgångar med damlaget med SM-final mot Irsta i början av 80-talet så blev föreningen återigen en herrförening under 90-talet då man inte hade ekonomin att bedriva
ett damlag på elitnivå.

HK Silwing/Troja Logo

HK Silwing/Troja Logo

Silwing har varit Högdalen trogen och har sitt upptagningsområde i Högdalen, Stureby, Rågsved. Trots små resurser så har man utbildat många duktiga spelare och mest känd under modern tid är Nicklas Grundsten som nu är proffs men som tidigare spelat elitseriehandboll i Hammarby.

Som kuriosa kan nämnas att tidigare förbundskaptenen Bengt Johansson under en tid i början av 70-talet tränade IK Silwing.