Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Halvtidsenkät Div 1 Norra: Del 2

Halvtidsenkät Div 1 Norra: Del 2

Under juluppehållet, halvvägs in i årets upplaga av division 1 norra, så skickade vi ut en ”halvtidsenkät” till alla tränare/ledare i serien för att höra lite mer om vad de tyckt om säsongen så här långt. Vad och vem som har varit bäst respektive sämst under den första halvan.


I den andra delen av vår sammanställning av halvtidsenkäten kommer vi att fokusera mer på spelarna i division 1 norra än lagen och allt runt omkring. Till del 2 har vi nu också fått in svar från Enköpings HF så att vi nu har 9 tränare och 8 klubbars åsikter att redovisa.

Vilka spelare har presterat bäst under den första halvan av säsongen, vem är den mest värdefulla spelaren för sitt lag och vilka kommer med i All Star Team?

Har du en annan åsikt än tränarna?
Kommentera och diskutera gärna med oss på Facebook eller Twitter!


Tre målvakter samlade på sig alla rösterna och i topp med knapp marginal hamnade Tobias Olsson i HK Eskil. Tobias som flyttade hem till Eskilstuna inför den här säsongen visar att åren med spel i högre divisioner har gett honom mycket lugn, rutin och stabilitet. Kombinerat med sina fina utkast och Eskils kontringsstarka


På vänstersex-positionen är det jämnare och helt klart så verkar HK Country ha det bra ställt på den platsen då spelare från skövdelaget kniper både första och andraplatsen i den här omröstningen och får tillsammans över 50% av rösterna. Favoriten bland de två är dock Niklas Gudmundsson som, precis som Tobias Olsson, till den här säsongen valt att leta sig ner i seriesystemet efter flera år i Elitserien med Lugi.

Man skulle också kunna protestera lite mot denna uttagning då Gudmundsson i många matcher mest spelat på niometer och kantkollegan Skog spelat vänstersex, troligtvis p.g.a. skadebekymmer i Country på niometer, men har gjort det väldigt bra även där. Rutinerad och målfarlig oavsett position lyder omdömet från tränarna och med ett målsnitt på 5,38 mål/match är det svårt att säga emot.

Om personen som röstade på Sollentunas Sebastian Hansson förväxlat honom med Richard Oscarsson eller bara hade slut på ideér är oklart, men så vitt vi vet så spelar Sebastian Hansson mestadels vänsternio i sitt lag, men kanske har han dolda talanger som vi i Silwing/Troja inte fått se än?


Även på högersex hittar vi en spelare från HK Country. Jonathan Eriksson, ytterligare en ”hemvändare” från Elitserien, som efter att de senaste säsongerna representerat lokalkonkurrenten IFK Skövde nu återigen återfinns i HK Country har precis som sin kollega Gudmundsson fått göra många gästspel på niometer efter skadan på Kristoffer Otter på högerniopositionen. Enligt tränarna en lurig lirare med handleder av guld (eller gummi?) och som även han vet hur man får in bollen i mål. 75 mål på 13 matcher har det blivit hittills och ett målsnitt på 5,77 mål/match är väl värt en plats i AST.

Även här undrar man hur rösten på Andreas Windahl slunkit med. Andreas har såvitt vi vet endast hållit till ute på vänsterkanten och har hittills i år endast gjort 3 framträdanden i Tumba-tröjan så här långt. Kanske inte riktigt tillräckligt för att belönas med en plats i AST, men att han har potential kan vi hålla med om, dock främst som vänstersexa…


På mittsex hittar vi ytterligare en målfarlig herre. Mantorps Ivar Pålsson kniper den platsen med knapp marginal framför HK Eskil’s Ivan Ilic. Pålsson är målbäst i serietvåan Mantorp med sina 68 mål på 13 matcher och är också en mycket viktig kugge i försvarsspelet. En mycket målfarlig spelare som ofta befinner sig på rätt plats och fångar det mesta. Även ”bubblaren” Ilic har en hel del ”sugproppar” på händerna och är även han en bra pjäs att ha i försvaret, dessvärre för honom har en skada hållt honom från spel och han har endast deltagit i 9 av de spelade 13 omgångarna, något som kanske också kostat honom en plats i AST, vem vet…


Giganternas kamp utspelar sig på vänsternio där två resliga herrar i form av Uppsalas skytt Anton Nilsson och Enköpings dito Viktor Berg von Linde gör upp om platsen. Det väger ändå över för Anton Nilsson som kommit på lån från Allsvenska Skånela IF efter de inledande omgångarna och har verkligen bidragit till att Uppsala lyft sig ordentligt under den senare tiden.  En riktigt vass skytt som enligt tränarna är ”för bra för division 1”.

För Enköping har säsongen inte börjat lika bra men det hindrar inte Viktor Berg von Linde att just nu toppa den totala skytteligan med  sina 78 mål. Exakt 10 mål mer än nämnda Anton Nilsson som för tillfället ligger på en delad femteplats i skytteligan, men har då också spelat 5 matcher färre än Berg von Linde och har ett imponerande målsnitt på 8,5 mål/match!


På högernio var det inte så mycket snack om saken. GP’s unga och tunga talang Erik Persson ror hem platsen relativt ohotad. Även här har vi en målskytt av rang med en tung och explosiv stegisättning och ett härligt skott och 65 mål på 8 matcher ger en delad 7:e plats i skytteligan och ett målsnitt på 8,13 mål/match.

Kanske hade Countrys Kristoffer Otter, som startade säsongen väldigt fint, kunnat utmana om platsen i AST om inte en skada satt stopp för spel redan i omgång 6.


Persson’s lika unga kollega i GP, Marcus Ekman, tar även han hem en plats i All Star Team, som mittnia, i överlägsen stil. De båda har också exakt samma statistik så här långt in i säsongen, dvs 65 mål på 8 matcher. En väldigt målfarlig playmaker med kvicka fötter som oftast väljer rätt och styr sitt lag på planen. Precis som kollegan Persson är Ekman alltså född så sent som 1998.


Här trodde i alla fall vi att det skulle bli lite mer spridda gissningar, men merparten tror att det blir Enköpings Viktor Berg von Linde som kommer att ha gjort flest mål när serien är slut. Som vi nämnt tidigare så leder han alltså skytteligan på 78 mål efter 13 omgångar, och då är det (vad vi sett) endast spelmål då han inte är betrodd med straffskyttet i Enköping, jämfört med övriga i toppen av skytteligan har de flertalet straffmål på kontot. En lurig och otypiskt spelskicklig spelare för sin storlek och står för många ”enkla” mål med sitt skytte.


MVP, eller Most Valuable Player, har för olika personer lite olika definition. Såhär skriver Wikipedia om MVP:

”Most Valuable Player, MVP, är ett pris som utdelas i en del sporter till den eller de spelare som ansetts ha varit särskilt värdefulla i en match eller över en serie matcher. Spelaren är den viktigaste spelaren i sitt lag men inte nödvändigtvis den som individuellt varit mest framgångsrik.”

Just det sista stycket är för oss essensen av en MVP, någon som verkligen bär sitt lag. När en MVP kliver av planen märks det verkligen. Därför tycker åtminstone vi att valet av Alexander Rüden är ett mycket bra val. Han är Hallstahammars motor. Han är inte bara målfarlig själv utan han styr spelet och sätter sina medspelare i bra lägen och är även lagkapten för sitt lag.


Återigen en klar seger för GP’s spelmotor Marcus Ekman. Född 1998 och har meriter från såväl ungdomslandslag som spel i Elitserien med Eskilstuna GUIF på kontot. Kvick, smart och målfarlig och ingen skräll till valet av seriens mest lovande unga spelare.

Kul att vi på de två ”bubblar-platserna” hittar två stycken Silwing-bekantingar i form av Jakob Ewaldsson och Andreas Windahl, båda födda 1999. Jakob har hittills gjort en mycket fin säsong sin första säsong med seniorspel och visat upp sina snabba fötter både i anfall och i försvarsspelet. Andreas Windahl lämnade Silwing i somras för spel med IFK Tumba och har hunnit med en hel del spel och mål i Allsvenskan med Tumba såväl som några gästspel i Tumba HK i division 1. De båda har ett snitt på 4 mål/match då Jakob hunnit med 40 mål på sina 10 matcher och Andreas 12 mål på de 3 matcher han spelat.


Slutsats

Det som vi finner intressant vad gäller uttagningarna till All Star Team är att varken den förutspådda skytteligavinnaren eller seriens MVP tar en plats i ”halvsäsongslaget”. Anmärkningsvärt är också att laget som ligger sist i tabellen, HK GP, har 2 spelare med i AST. Delad förstaplats med HK Country alltså.

Fördelning av platser i AST per klubb:
2 platser:  HK Country och HK GP
1 plats: Mantorps IF HF, Uppsala HK och HK Eskil

Sedan ska man heller inte glömma att många av dessa uttagningar och bedömningar är gjorda till stor del baserat på 1 match under halva säsongen och då de flesta av oss har möjlighet att se långt ifrån alla matcher så får var och en göra sitt val utefter det man faktiskt har sett och det är många tillfälligheter som kan styra vem man väljer att lägga sin röst på.

 

Populära artiklar