Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195 Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Gästkrönika: Jonathan Averstedt

Gästkrönika: Jonathan Averstedt

För en stund sedan läste jag en artikel från 2013 i Kristianstadbladet. Man hade intervjuat flera av våra handbollsexperter som bland annat Martin Frändesjö, ”Nollan” Grahn och IFK Kristianstads ex-målvakt Jesper Larsson.


Enkäten gick ut på att de blev tillfrågade vad man behövde förändra i svensk handboll för att bli den proffsliga man har som mål att bli 2016. Experterna påpekade bland annat att man måste satsa mer medialt och några tyckte att man måste få in mer kompetent personal från näringslivet och inte enbart personer som bara ha koppling till handbollen.

Detta håller jag givetvis med om. Då webbdesign och media både är ett stort intresse samt mitt yrke så har jag ju här en hel del meningar vad som bör göras för att öka omsättningen och det mediala trycket på klubbarna.

Jämfört med fotbollen och ishockeyn så är handbollens hemsidor usla. Ska man därför få ett ännu större uppsving intressemässigt än det man har idag så bör man satsa mer på sin hemsida. Detta skulle i sin tur förhoppningsvis skapa mer trafik och generera mer pengar från annonser/sponsorer.

Lär av ishockeyn
Men för att komma dit så har man ett stort jobb framför sig. Man måste skapa en hype runt föreningen. Kanske göra som ishockeyn gjorde för x antal år sedan? Då blev Luleå Hockey – Luleå Bears, Västra Frölunda blev Frölunda Indians, Brynäs IF blev Brynäs Tigers etc. Kan låta löjligt så här i efterhand men då lyckades man. Klubbarna satsade på cheerleaders och coola inspring/inåk. Hur tufft var det till exempel inte att som liten se hockeyspelarna åka igenom ett björnhuvud i Luleå innan nedsläpp? Om just cheerleaders och björnhuvuden passar handbollen kan jag inte svara på. Jag tror dock att det är viktigt för handbollslagen i elitserien att skapa en identitet som når ut till fler ungdomar och barn än bara de intresserade i de lokala byarna/städerna.

Under samma period som ishockeylagen valde att byta namn för att få en mer ungdomlig indentitet så gick handbollen egentligen helt åt andra hållet. I och med att Idrottonline och ProteamOnline kom in i bilden för 10-15 år sedan så tror jag att man där grävde sin egen identitetsgrav som klubb. Alla klubbar hade nu möjligheten att ha en egen hemsida. Nackdelen var att allt såg ju exakt likadant ut? Hur skulle man nu som ung handbollsspelare kunna skapa någon slags tillhörighet till en elitserieklubb när klubbarnas sidor var helt identitetslösa?

Klubbarna har skärpt till sig
Nu känns det dock som att det går i rätt riktning igen. Jag tror många klubbarna har insett problemet och man kör numera sitt eget race och som jag har förstått det så pekar publiksiffrorna högre och högre för varje år. Detta tror jag går hand i hand med att man återigen har lagt ner tid och möda att profilera sig medialt. Man vill skapa mer intresse runt laget och jag tror att det är viktigt att man jobbar med detta under hela säsongen och inte bara under slutspelet när allt drar ihop sig. Att IFK Kristianstad, som trots alla sina fans, fortfarande väljer att köra vidare på Idrottonline får vara undantaget som bekräftar regeln.

Men även en klubb med en stor omsättning som IFK Kristianstad verkar ha svårt att nå ut till sina supporters. Jag gick in på IFKs hemsida efter matchen mot Drott tidigare under säsongen och möttes av ett uselt matchreferat. Inte någonstans hade de nämnt vilka spelare i Drott som gjort det bra. Eller hur man spelade. Och att man inte ens redovisade HK Drotts målskyttar är bara sorgligt.

Många klagar (jag bland annat) på hur dåligt svensk media täcker elitseriehandbollen. Men hur kan man egentligen bli sur och grinig över hur lite som står i kvällstidningarna när vi själva är så lata att vi inte ens kan skriva ner motståndarlagens målskyttar i matchreferatet? Här måste alla lag och föreningar se sig själva i spegeln och fråga sig själva ”vad vill vi förmedla till våra besökare?”.

Ställ krav på förbundet
Jämför man med fotbollslagen i Premier League så har de både statistik, matchreferat och online uppdateringar till sina matcher.

Ja, lagen i Premier League har betydligt större resurser att röra sig med. Men här bör klubbarna ställa större krav på förbundet. När HEH.nu fanns så följde jag, och många andra, matcherna genom deras onlinerapportering. Då fick man reda på i stort sett allt som var av intresse i en match. Missar, bortkastade bollar, mål, straffar etc. Finns den idag på svenskhandboll.se? Om den fortfarande finns så skulle jag vilja att svenskhandboll.se skapar ett API (detta blir lite tekniskt) så att klubbarna kan lägga in detta på sin egen hemsida. På så vis så leder man klubbens fans bort från förbundets hemsida till sin egna vilket i slutändan borde generera mer annonsintäkter till klubbarna.

Alla klubbar i elitserien bör även komma överrens om att seniorlagen ska ha twitterkonton som rapporterar direkt från matcherna då alla kanske inte har tillgång till en dator. Twitter är lätt att följa och lätt att skriva ifrån. Man kan även utan problem koppla sina sociala medier mot klubbens hemsida så att om man onlinerapporterar från hemsidan så kan detta automatiskt postas både på Facebook och Twitter. Då slår man 3 flugor i en smäll. Mattias Bejboms gästkrönika på silwingtroja.com har lästs över 1000 gånger. Tänk hur många läsare elitserielagen kan nå ut till i landet om en liten div.1-klubb kan få ut en artikel till 1000 personer?

En annan sak jag verkligen saknar och som man bör få in för att nå ytterligare besökare och bredda sin fanskara är ju information om respektive spelare. Jag bryr mig verkligen inte om vad spelaren har för favoritmat eller favoritfilm men det jag däremot skulle vilja veta är allt sportsligt om spelaren. Hur många mål gjorde hen under förra året kontra sitt sista ungdomsår? Hur många landskamper? Vad har spelaren för MEP totalt under sin karriär? Detta är ju sådan statistik som redan finns där ute men som svenskhandboll.se vägrar att ge ifrån sig. Alla klubbarna skickar ju in sina matchrapporter så all denna information bör gå att få tag på relativt enkelt.

I ishockeyn använder elitserieklubbarna sig av eliteprospects.com. Det är en sida som har all tänkvärd statistik ifrån ishockeyn och alla dess ligor. Varför kan inte handbollen gå samma väg?

2016 ska alltså proffsligan införas. Tills dess så har både klubbar och förbund en hel del att tänka på.


Jonathan Averstedt
Jonathan har spelat handboll i Silwing sedan barnsben och var den som grundade silwingtroja.com. Vid 23 års ålder valde han att testa handbollsvingarna vilket ledde till Anderstorp i allsvenskan och sedan vidare till Norge och Postenligan. Bor och spelar idag fortfarande handboll i Norge även om satsningen numera har omprioriterats till webbdesignerjobbet.

Populära artiklar