Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Vestis tankar, litet som stort

Vestis tankar, litet som stort

Denna gång bjuder ”Vestis” på en krönika i 4 delar. Det blir mittsexor, förbund, lite landslag och träningsläger.


Del 1 – Mittsexor

Silwing hade en lysande temakväll under våren då jag fick den äran att med våra duktiga P02 som träningsgrupp gå igenom M6:ans rörelse. Först så tog vi oss an lite uppvärmningsövningar och lite teknik. Sedan övergick vi till olika moment vi kan använda M6:an i spelet till. Det blev allt från ”rysspärrar”, omslag, motrullar, medrullar, avtal 2-2, samarbete med V9, samarbete M9, låga inspel, inspel bakom försvaret (från V6).
Roligt att så många ledare och spelare var med och tittade. Nytt tema kommer troligtvis under hösten.

Det som oroar mig är alla kommentarer om att man inte tillåts spärra på ungdomsnivå. Man blir ofta avblåst för felaktig spärr med någon krystad förklaring. Förstår också att domare har någon speciell order om att specialstudera M6:or. Väldigt konstigt i så fall. Inte undra på att vi får M6:or som enbart söker eget läge på seniornivå. Vi måste låta M6:or få spärra (riktiga spärrar) utan att man letar fel. Mina rekommendationer blir givetvis att lära M6:or spärra (tuffa spärrar) i tidig ålder. Otroligt viktig del av vårt spel. Ska även försöka ta reda på vad som sägs om spärrar på domarutbildningar.

Del 2 – Styrelser och Förbund

Varför är det så legitimt att skälla, klaga, ifrågasätta ideellt arbetande medmänniskor som jobbar i styrelser och olika kommittéer? Sitter i Silwings styrelse och olika kommittéer i Svenska och i Stockholms Handbollförbund.

Det är så oerhört lätt att enbart titta på sitt eget lag/förening och vad som gagnar en själv bäst. Oftast har man ingen aning om vad man gör för att driva föreningen vidare.
Föräldrar klagar över medlemsavgift. ”Vad får jag för den?”
Spelare och ledare skäller på domare! ”Han missade ett solklart övertramp”, stegfel osv…
Elittränare gnäller över delegater och deras ålder? Helt sjukt. Som att man blir idiot bara för att man fyllt 60 år och vigt sitt liv åt handbollen och vill fortsätta att göra det.

Man har oerhört svårt att sätta sig in i olika tävlingsbestämmelser, stadgar, förutsättningar. Vad gör en styrelse?
Budget, mail till förbund, försöka få tider till lag, svara på frågor från förbund, boka träningsläger, samordna bussresor, ta in sponsoravtal, fotograferingar, skicka in LOK-stöd, alltid påminna om medlemsavgifter, nya tränare, nya spelare, informationsmöten med föräldrar osv.

Har i princip suttit i Silwings styrelse sedan 1970 och under ca 46 år har nog ingen spontant kommit fram och sagt ”Vilket grymt jobb ni gör!”

Alla människor tycker om beröm, tänk på det.

När det gäller förbund så är det nästan patetiskt vad våra elitföreningar och tränare är dåligt pålästa. Tränare går ut på sociala media och sågar olika beslut. Har inte bemödat sig om att läsa tävlingsbestämmelserna?

Delegater hånas offentligt i TV, ”de har slips”, ”är gammal”, ”vill bara bestämma”!
Tränare får i princip säga vad som helst utan att bli ifrågasatt av experter, väldigt konstig kommentar t.ex.: ”Delegatens beslut är riktigt, men de borde ha mer känsla”. Vill vi ha det så? Regler finns men vi ska gå på känsla? Gäller givetvis domare också.

Kanslipersonal som följer direktiv från internationella förbund får stå till svars varför vi följer reglerna? Varför?

Sammanfattning: Innan man ifrågasätter saker i sociala medier, ta reda på fakta. Läs på!

Del 3 – Lite landslag

Har nu tittat på OS och följt både damer och herrar. Som alla andra är man ju givetvis besviken över både spel och resultat. När det gäller herrarna så var det väl lite väntat. Trots det är jag besviken. Jag tycker att vi spelar ”tråkig” handboll. Vi är statiska och lite tempofattiga. Övriga länder använder sina kanter mer i spelet, de växlar enormt mycket mer än Sverige. Verkar helt enkelt bättre utbildade på sina 9M-spelare. Blir orolig då vi verkar ligga långt efter på ungdomssidan också.

Våra tränare i ungdomslandslagen kanske skulle leta efter explosiva spelare som kanske är högst 185-190cm?
Varför enbart söka efter stela tvåmetersmän?
Vi måste lära oss att växla mer, och jag saknar även spelförståelsen. Slår man ihop våra mittsexors goda egenskaper får man en dansk mittsexa. Klasskillnad!

Ovanstående gäller för damerna också. Så otroligt statiskt. V9 är V9, M9 är M9, osv. Oerhört lättlästa. Behövs mycket nytänk både på seniornivå och på ungdomsnivå. Vi har ju tekniska spelare – ”Zacke”, Tollbring, Pedersen, Sand, ”Bella”, Hagman mfl…

Del 4 – Avslutning

För första gången på många år åker Silwing på gemensamt träningsläger. 16-18 september befinner vi oss i Katrineholm med i princip hela föreningen. Det blir 2-3 träningar samt 1 träningsmatch per lag.

Det kommer att bli oerhört roligt att se alla lag träna. Fördelen med Katrineholm är att det är flera planer och många lag tränar samtidigt. På lördagskvällen blir det ledarträff samtidigt som herrlaget tar hand om lekar och aktiviteter för barnen. Kommer att bli oerhört roligt!

Stort tack till ”lägergruppen” som ordnat detta!

Vi hörs!


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar