Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Vestis: "Jag svingar vilt"

Vestis: ”Jag svingar vilt”

I denna krönika svingar jag vilt. Observera att det är mina egna tankar och åsikter, inte någon förening eller förbunds.


Jag börjar med att skriva om detta evinnerliga klagande på domare. Oavsett idrott, oavsett division, oavsett ålder. Helt ärligt är jag oerhört förvånad på hur mycket energi ledare lägger ner på att konsekvent syna domare hela tiden. Om man visste hur svårt det är att rekrytera domare och att sedan få dem att stanna kvar inom handbollen! Finns ledare som gnäller på unga domare som dömer minihandboll? Skäms på er!

Varför står inga ledare till svars? Tänk att efter ungdomsmatch bjuda in föräldrar till diskussion. Vad tyckte ni om matchen? Få frågor om varför deras barn inte fick spela. ”Hur tänkte du när ni inte gick på övergångar när ni möter 3-2-1?”. Tror att många ledare skulle vara väldigt obekväma i den rollen.

På elitnivå borde en konferens efter matchen även bestå av representant från supportergruppen! De kan verkligen ställa ledarna till svars. ”Varför bytte du inte in…?”, ”Hur tänkte ni där?”. Då kunde det bli liv i luckan.

Var stolt över de äldre personerna som fortsättningsvis vill ställa upp för handbollen

Sedan denna åldersnoja på delegater och domare. När man fyllt 60 år så verkar man blivit dum i huvudet. Man har ägnat ett helt liv till handbollen och vill fortsätta med det och blir delegat. Då är det helt plötsligt OK att håna personen för åldern och att de försöker följa de regler som finns och inte de själva skrivit. Idioti. Var stolt över de äldre personerna som fortsättningsvis vill ställa upp för handbollen. Återkommer till detta om åldersnojja.

Spelarutbildning = Spelarkritik!

Som jag skrev så lägger ledare väldigt mycket energi på domarkritik. Varför pratar man inte lika mycket med sina spelare? Är det mer känsligt att prata med egna spelare? Om man ser att en spelare konsekvent skjuter i samma hörn , skall man inte prata med spelaren då? Skall man bara låta det gå och spelaren skall lära sig av misstagen eller skall man försöka rätta till och hjälpa spelaren? Det kanske finns ett skäl till att höjdhoppare och trestegshoppare går till sina tränare efter i princip varje hopp.

Personligen så öppnade Bosse Johansson ögonen på mig vad handboll bestod av. Tyvärr gick Bosse bort alldeles för tidigt. Han var oerhört pedagogisk och inte nog med det, han spelade schack med motståndarna varje match. Många skrattar och nästan hånar mig när jag kommer med min whiteboard. Kan faktiskt inte förstå varför? Tänk att ha en lärare som aldrig skriver på tavlan utan bara står och pratar inför klassen. Låter det vettigt och pedagogiskt? Hur tar spelarna info vid Time-Out om man bara pratar och inte visar på whiteboarden?
Ni kan väl fråga dem någon gång?
Hur lägger tränarna upp sina byten? Har man allt i huvudet? Starkt jobbat i så fall.
Hur agerar jag som ledare när det inträffar något oväntat (Skador, sjukdom) och jag måste improvisera? Räcker det med att stå och mässa?

Tänk att ha en lärare som aldrig skriver på tavlan utan bara står och pratar inför klassen. Är det pedagogiskt?

När det gäller spelarutbildning/kritik så är det ju skillnad på spelare och spelare. De spelare som alltid svarar ”Ja, men…” har väldigt svårt att ta information. Tar allt personligt. De som lyssnar och förstår att man inte menar något ont när man säger saker blir oftast bäst!

Nu till elitspelare och utbrändhet.

Blir ju mer och mer återbud av unga spelare som lämnar återbud till landslaget. Skälen är många. Matcher till exempel i tyska ligan och sedan Champions League. Man skyller ofta på att man är på resande fot, tar lång tid, och så vidare. Kan aldrig förstå detta resonemang. Att sitta i buss eller flyg och göra något som man älskar, och inte nog med det, får betalt för är väl aldrig slitsamt. Jag åker kommunalt till jobbet varje dag ! Sedan detta gnäll på många matcher, elitseriematcher, landslagsmatcher. Tacka fan för att man blir sliten när man i princip aldrig använder hela bänken. 4-5 spelare sitter alltid med overall på sig? Varför om man sedan får slitna spelare? Byt runt mer och var mindre rädd för att förlora så kanske ni får en bättre och gladare trupp.

Läser med glädje Roger Melins (Tränare i AIK) ”Jag sitter och funderar på kedjornas sammansättning så att det blir ett bra flyt”. För mig är det ett sätt att alla känner förtroende när man sprider ut istiden någorlunda. Tycker att många tränare borde ta efter!

Måste även kommentera lite landslag. Är det någon form av åldersnoja som råder där? Man tar in spelare för att ”titta på” dem? Man är med för att se och lära? Handboll är ju en liten idrott och i mina ögon skall det bästa laget alltid spela och vara uttagna. Om man vill ha spelare under utveckling så borde vi starta ett B-landslag.

Sedan detta med att spela utomlands. I handbollen verkar det som om när du försvinner från Sverige så får du svårare att ta en plats i landslaget? Ola Lindgren om till exempel Anton Månsson (M6): ”Han var med ett läger förra året och vi vet var han står”. Anton har höjt sig oerhört efter detta i Bundesliga, varför inte ta med honom? Nu skall han titta på Max Darj? Honom ser han ju varje vecka i Elitserien?

Nicklas Grundsten och Per Sandström kommer hem och är klart Elitseriens bästa M6:a och målvakt. Ej i närheten av att vara aktuella! Ingen kan få mig att acceptera att Max Darj och Anton Lindskog är bättre än Nicklas Grundsten, och även i mina ögon Jacob Wickman-Modig! Tror med andra ord inte ett dugg på att förbundskaptenen även skall träna klubblag. De åker (vad jag vet) inte och tittar på de utländska klubbarna.
Ola: ”Staffan har lösen till att se på Bundesliga.”, ”Vi pratar mycket med Magnus Andersson.”?
Åk och titta!

Vi hörs!

/Vestis


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar