Vestis fick rött kort mot ”Westis”

Bakgrunden till rubriken kommer jag till lite senare.


Det visar sig att Silwing inte hade någon som kunde stå i mål i Sparta denna match av olika anledningar, sjukdom, bortrest och lite annat. Valet blev då mig själv att stå (erbjöd mig). Jag skulle göra minst onytta genom att stå i mål tyckte jag och de övriga. Domare Petterson poängterade att jag måste byta tröja (hade blå, samma som utespelarna) men jag lovade att inte vara utanför målgården och han godtog detta. Tyvärr hade jag inget ”susp” heller.

I Sparta till denna match var vi spelare från olika decennier men jag har tränat allihopa. Vestis född på 50 talet, Anto på 60 talet, Rolle och Zooma på 70 talet, Victor, Johan och ”Kotte” på 80 talet samt Anton och Mineur på 90 talet. ”Westis” hade ett ungt lag och verkade ordentligt laddade för att vinna över det lite ålderstigna Sparta. Sammanfattar första halvlek lite kort, vi ligger under med 15-16 och jag har inte haft speciellt många räddningar, måste dock berätta om den första. Poängterade för spelarna att de absolut inte fick släppa några kantskott då det är väldigt obehagligt att stå utan ”susp” när de hoppar in därifrån. Efter ca 2 minuter så hoppar deras V6:A in och vänder ryggen till honom och han skjuter mig i rumpan. Hela deras bänk: ”hur kan du missa, han är ju skotträdd?”. Jag själv: tacka fan för att jag är skotträdd, 60 år, har aldrig stått i mål och som sagt inget susp.

I halvlek så förklarade jag att jag ställer mig alltid i långa och så chansar vi på att de inte märker det, och nu tog jag några skott, släpper faktiskt in bara 11 mål i andra Victor får sin tredje utvisning efter 12 så nu har vi ont om spelare. Nu kommer vi till poängen med att jag tränat alla. Vi körde konsekvent olika avtal sista 20 och det var allt från A-lag vänster, mittövergång, diagonalövergång, kantövergång och ”Westis” gick på detta oavbrutet, nästan humor faktiskt. Vi leder med 1 mål när det återstår 1 1/2 minut och en boll kommer rullande från vårt anfall mot mig, jag springer ut och en av deras spelare springer också efter bollen, jag tar bollen och han glider in i mig och jag får rött! Kändes lite fel lindrigt sagt. Jag avslutar min handbollskarriär med att stå i mål, vinna matchen (helt sjukt) och få rött kort!!

Att bara lära ungdomar att springa fort och att ha en ”blöt” handled räcker inte. Till slut springer alla lika fort och då vinner det lag som har spelare som har bäst spelförståelse.

Vi vann med 29-28 och det var ett värdigt avslut för Sparta som förening, alla tyckte vi att det var oerhört ledsamt att vi måste lägga ned Sparta, men roligt har vi haft detta år. Återkommer till detta med struktur i ett lag. Kändes rätt mäktigt att kunna säga t.ex A-lag vänster och spelare som aldrig tränat med varandra gör den klockren, vi gör nog en 6-7 mål i andra halvlek på detta spel. Jag vidhåller med en dåres försvarstal att vi måste lära våra ungdomar väldigt mycket olika avtal, både stora avtal samt små avtal, 2 och 2 avtal. Det gör så att de måste tänka hela tiden på vad som komma skall. Att bara lära ungdomar att springa fort och att ha en ”blöt” handled räcker inte. Till slut springer alla lika fort och då vinner det lag som har spelare som har bäst spelförståelse.

Om vi tänker efter på en sak så hur mycket tränar alla ledare på just spelförståelse, struktur, teknik/taktik? Hur mycket tid kompetensöverlämnar vi till de unga nya tränarna? Hur förklarar vi som erfarna ledare hur man kanske skall lära sig att analysera motståndarnas brister under match? Märker vi att motståndarna tagit in en ouppvärmd H2:a som vi borde sätta tryck på?

Känns som om nästan varje ny tränare måste uppfinna hjulet en gång till och lära sig av sina misstag. Vi lägger ned oerhört mycket tid på att träna ungdomarna men minimal tid på att ”träna” ledarna.

På tal om odugliga tränare. Var för några veckor sedan nere och såg ”Zackes” Berlin mot Vranjes Flensburg. Och så total förnedrad Berlins isländske tränare blev av Vranjes som taktiker, struktur och ledare var nästan pinsamt att se. Vi var nog 10.000 på läktaren som undrade över vad som hände? Zacke och Petersen bänkade hela matchen trots att man tar timeout efter 12 minuter och ligger under med 6-12. Inga kantavslut, inga kontringar uselt försvarsspel. Vid timeouten så står spelarna och väntar på tränaren och då går han och hämtar sin Whiteboard? Tog ca 20 sekunder och sedan var i princip tiden slut, så oerhört oproffsigt. Vranjes tog timeout efter 3 minuter i andra, väckte laget och vann efter det med 8-1 på 10 minuter, vilken skillnad. Kan faktiskt inte förstå varför isländska tränare har så hög status i Tyskland? Måste bli en förändring i Berlin till nästa säsong annars kommer Berlin aldrig att vara med och slåss om ligatiteln. Nu ser jag fram emot Silly Seasong under våren. Ha det så bra

/ @RVestberg


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar