Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Vestis: Bollskola, integrering, blöta handleder och utveckling

Vestis: Bollskola, integrering, blöta handleder och utveckling

Idag kommer en liten fortsättning på Jonathans mycket bra skrivna krönika om överlevnad och klubbkänsla.


Alla är vi överens om att Silwing med sina oerhört små resurser har en fantastisk ungdomsverksamhet. Vi kan också konstatera att vi också är en förening där mycket vilar på ledarnas ansvar och det då rätt enkelt blir ”klubb i klubben” av ungdomslagen.

Jag är nu glad över att vi börjat en process som gör att vi skall motverka just detta fenomen, men skall inte göra så att spelarna/lagen blir sämre för det.

Vi har börjat med bra ledarträffar och jag tycker mig känna att de flesta är ”på banan”. Vi har enats om att ha en ”riktad” turnering för alla ungdomslag och vi har valt ut Hallsberg. Bra speltid, man kan gå och titta på andra lag när man inte spelar själv, hyfsat nära Stockholm, bra mat, väldigt centrerat. Vi skall även försöka få till ett gemensamt träningsläger, där kan vi även ha ledarträffar, styrelsemöten, grillkvällar, lekkvällar.

Vi har också enats om att ha en ”temakväll” för ungdomstränarna där vi tittar lite på olika spelartyper/roller. 1:a maj skall vi ha fokus på M6:an. Det blir teknikträning, övningar, spelförståelse och givetvis diskussioner. Oerhört roligt. Om detta blir lyckat kommer vi att fortsätta med olika punkter, allt från kantspel till t.ex. styrketräning.

Förhoppningsvis får vi till att vi tränar fys tillsammans under våren också. Man har samma samlingsplats men tränar givetvis lite olika saker. Vi började lite lätt med detta förra året och kan utveckla det mer i år.

Integrering mellan lagen

Markus Genestig och Mathias Lagestam tillsammans med Pojkar 04

”Vestis”, Markus Genestig och Mathias Lagestam från A-laget på träning tillsammans med P04.

Jag har ju förmånen att ha Silwings Bollskola i Bandhagen. Sedan har vi en ”flickbollskola” i Sjöängsskolan. Nu har vi i ett par lördagar tränat tillsammans i Bandhagen och det har varit oerhört lyckat. Känns som om vi redan fått till ett nytt flicklag om vi slår ihop dessa 2 bollskolor. Nu jobbar vi med att alla känner trygghet och har roligt på träningen. För er information så har jag en flicka född 2010 som gör en tekniskt sett fulländad kullagerfint. Snacka om stolt tränare!

Niklas Palmqvist, vår A-lagstränare, jobbar även med att integrera A-lagsspelarna med ungdomslagen. Jag blev oerhört stolt när jag en onsdag tittar in i Spinning-rummet i Högdalen. Där sitter A-laget, Pojkar ’03 och föräldrar till P03 och cyklar tillsammans. Det mina kära läsare skapar klubbkänsla. Precis det Jonathan eftersträvade. Jag vet även att A-lagsspelare varit nere och tränat P03 och P04.

Våra otroligt duktiga P99:or och deras ledarteam har nu en bra dialog med Niklas om nästa säsong. Inte tal om att ”detta är mitt lag” utan det är viktigt med ”hur ska vi utveckla alla”. Tuff ålder. Vi vill verkligen inte att man slutar med handbollen för att vi inte har någon plan. Vi går mot en otroligt spännande tid i Silwing.

”Blöta” handleder, spelförståelse, dåtid och nutid

Jag kanske är gammaldags men för mig så är handboll ett lagspel. Det innebär att man måste träna oerhört mycket spelförståelse och allt vad det innebär. Har så svårt för de som säger ”Vi tränar bara individuell teknik”? Men kommer man sedan upp till seniorspel och inte vet hur en växel ska utföras och varför så blir man ju helt offside. Pratade med Stefan Backlund (tränare för P99) om just det och vi var helt överens. När jag ser våra P99 så förstår jag varför de är så otroligt bra. De har otroligt bra spelförståelse. Varför gör jag den här rörelsen? Vilket syfte? Hur kan någon annan bli fri bara för att jag gör så här?

Oavsett vad som händer med P99 så garanterar jag att de aldrig blir förvånade eller icke vetande när andra tränare berättar om olika grundspel. Vi kunde även konstatera att vi sett landslagsspelare som tekniskt sett inte vet hur man växlar varandra. Konstigt.

Jag har förmånen att jag under någon månad förbereder min pension så jag är ledig måndagar och fredagar. Då blir det träning på Friskis & Svettis och där tränar även legendarerna från Hellas storhetstid Lennart Eriksson och Danne Eriksson. Blir mycket idrottssnack. Vi har alla sett rätt mycket elitseriehandboll och är lite förvånad över den tveksamma standarden. Pratade med Lennart om just ”blöta handleder”. I mina ögon så har dåtidens stjärnor, de som skulle driva sina lag, minst lika mycket ”blöta handleder” som dagens stjärnor. Lennart själv, Kutte Kjell, Einar Jacobsson, Bobban, Böna Hansson, Anders Berg, finns givetvis fler.

”På något sätt så verkar vi vara förblindade över stora spelare i unga åldersgrupper/landslag”

Jag kan verkligen inte se någon i Elitserien som kan konkurrera tekniskt sett med ovanstående spelare. De hade även en djävulsk spelförståelse. Pujol i Hammarby är väl den som bryter mönstret, men sedan är det tomt. Varför? På något sätt så verkar vi vara förblindade över stora spelare i unga åldersgrupper/landslag. Var tar alla tekniker vägen? Det finns ju givetvis massor.

Man kanske skulle ha läger med enbart stora spelare och samla alla ”små” tekniska spelare på separata läger. Hur kan man missa Silwings Oscar Gransten och Jakob Ewaldsson? För små? Skandal i mina ögon i så fall.

Det här gäller ju även i fotboll. Zlatan är ett unikum så honom räknar vi bort. Men som Lennart sa
– ”Det finns för många vattenbärare i dagens landslag”

I våra ögon skall en defensiv mittfältare i princip vara den med bäst teknik och spelförståelse. Inte den som enbart är destruktiv , enbart kan passa bakåt. Finns ju ingen i dagens landslag som skulle gå in i laget från ’94. Vad har hänt med teknik, spelförståelse?

Åter till handbollen år 2016

Om man skulle ta och spela upp 100 timeouter så skulle säkert 80% avslutas med ”Vi kör Rundgång höger, OK?”.
Va fan. Har tränarna inga egna system eller andra grundspel?
Som jag sa till Nicklas Grundsten: ”Kristianstad har bäst lag på pappret och på plan (man/man) och motståndarna spelar precis likadant som Kristianstad”.
Inget nytt under solen där inte. Hur skall man då kunna vinna mer än på att de har en dålig dag och Ola gnäller på allt och alla?

Det finns i mina ögon bara 3 föreningar som försökt att hitta på något nytt.

  1. Lindeskolan och Hammarby då man började trycka på allt.
  2. Rimbos sätt att spela då de kom upp till Elitserien. Så otroligt nytt och innovativt.
  3. Hammarbys offensiva försvar.

Vi hörs!

/Vestis

 

 


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar