Vart är vi på väg?

Låter som en bra start min fortsättningen blir inte så. Kommer inte att bara handla om handboll nämligen.


Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen, jag är tacksam för att jag fått växa upp i Stockholm under 60-, 70-och 80-talet. Känns som om jag hade större förutsättningar att få göra det jag älskade som barn, hålla på med idrott på min fritid.

Vi kunde träna rätt mycket, vid varje skollov så var det handboll, inomhusfotboll, ishockey dygnet runt. Man kunde anmäla klasslag eller föreningslag. 1 dag kunde bestå av inomhusfotboll i Eriksdalshallen på f.m, sedan handboll i Västertorp och till sist spelade vi hockey på Zinken. Inomhusfotbollen i E-hallen var oerhört stort med Älvsjö, BP, Hammarby (med Billy Ohlson, Matte Werner) och massor av folk. Vårat lag hette ”Gulding”, BK Täppan beroende av vad vi ställde upp i. Vi hade ju ingen möjlighet på den tiden att åka utomlands eller åka på skidsemester i Sverige så vi gjorde detta istället. Vi hade grymma lov.

Nu känns det som om politikerna i Stockholm verkligen sviker våra ungdomar. Fokus just nu är på att bygga så mycket som möjligt och man skapar i princip nya samhällen och det är väl helt OK. Det jag saknar i planeringen är vad ungdomarna skall göra på sin fritid?

Vi har nya samhällen i Hammarby Sjöstad, Årstadal och man bygger oerhört mycket runt Farsta, Högdalen, Västertorp. I Hammarby Sjöstad så saknas det t.o.m skolor till barnen, likadant i Årstadal? Hur kan man som förtroende vald i sin planering missa detta? Ni läste rätt, det saknas skolor i hela innerstan för våra ungdomar, hur är det möjligt? Nu skall man förtäta alla skolor och det innebär att man tittar på varenda mm i befintliga skolor, större klasser mindre utrymmen,mera baracker.

Det byggs ju givetvis inte heller då några idrottshallar, långt ned på listan. Tänk Er senariot att om 2 år har vi Hammarby och Ricoh i elitserien, Tyresö på väg dit, Silwing och Bolton på väg till allsvenskan? Hammarby och Ricoh skall då dela på Eriksdalshallen, Tyreesö också om de går upp i elitserie. Silwing och Bolton skall då även in i antingen E-hallen eller Sjöstadshallen. Alla dessa föreningar skall även ha s.k ”elittid” vilket betyder man tränar mellan kl 18.00-19.30 minst 3 dagar i veckan. Detta är bara handbollen, sedan tillkommer innebandy, basket. Ja, vad säger Ni? Tror ni det kommer att fungera, vart tar breddidrotten vägen? Ishockeyn har exakt samma problem.

Ni ser mera Shurgard byggnader än handbollshallar inom en 5års period. Vettigt?

Nu över till något annat oerhört stort problem, dock inom handbollen.

I höstas hade Stocholms Handbollsförbund ett stormöte för föreningarna och en av punkterna var, vad gör vi med våra ungdomsdomare? Vi har oerhört svårt att rekrytera unga domare som fortsätter vara domare efter 1 år, vad beror det på?

Massor av talare berättade om hur föräldrar, ledare är oerhört aggresiva, nedlåtande, verbalt idiotiska mot barn i 15-16 års åldern? Man kan stå och häva ur sig en massa skit för att en 15 åring missat ett övertramp, stegfel eller dubbelstuds? Sitt eget barn kan dock skjutit utanför 5 ggr på en halvlek? Kritik? Nej!

Hur skulle Ni själva tycka det var att höra Er dotter/son komma hem och säga vad man gjort mot dem. Personligen hade jag blivit helt skogstokig, oerhört besviken, ledsen och uppgiven. Hade direkt sagt till mitt barn att sluta döma.

Tänk om man sagt samma sak på en arbetsplats när man är och pryar? Vad hade skolan, föräldrar, media gjort då?

Nu har vi startat en kommitté och skall försöka komma till tals med problemet. Vad tänker du göra som ledare, förälder, mor-farförälder om du hör någon skrika okvädningsord till ett barn som dömer? Jag utgår från att du agerar och ställer upp på barnets sida.

Nu över till lite annan handboll.

Personligen så tycker jag att Elitserien, allsvenskan blivit lite sämre de senaste åren och då vill jag verkligen inte klanka på t.ex Rimbo som gjort en oerhörd resa med sitt material. Jag tittar på toppklubbarna.

För 6-7 år sdan så var HIF, Sävehov, Skövde vägledande i Elitserien. Vi talar om spelare som heter Tobias Karlsson, Grundsten, Lukas, Larholm, Kim A, Mattias Gustavsson, Daniel Svensson (polacken i Skövde), Fritzon ett axblock av spelarna på den tiden i Sverige.

Vad heter profilerna nu? Dolk, Pujol, Tingsvall, Albrecktsson, Berntsson, Ibsen, och givetvis islänningen i Kristianstad. Tycker faktiskt det är klasskillnad. Varför utvecklas inte de nya unga till samma stjärnor som de som var födda 81-82-83-84? Ser inte hur de skall bli stjärnor utomlands. Ni kan ej heller säga att vi producerar många nya till utlandet och som blir stjärnor där. Den största stjärnan just nu balnd de unga är i mina ögon Mattias Zackrisson. Han är en riktig stjärna.

Tränar vi mindre nu än tidigare? Tror inte det faktiskt. Var är bredden? Kan se spelare i elitserien som är oerhörda komplementsplare och skulle inte vara stjärnor i allsvenskan ens. Hur står det till på målvaktssidan bland de unga, är ärlig och medger att där är jag inte riktigt påläst, men jag ser inga bra/riktigt bra unga målvakter i de matcher jag sett.

Avslutar med lite landslag.

Tycker Sverige gjorde ett godkänt mästerskap. Det jag personligen är tveksam till är detta med 2 st treor som ej spelar framåt. Tobias följer ju med upp men är dår en alibispelare. Jernemyr direkt till bänken. Inget annat lag hade den strukturen. Man böt också 2 spelare ibland men den som kom in var alltid ett hot i uppspelen. Man hade alltid tryck i fas 2, Sverige hade aldrig detta. Vi gjorde inte många mål i fas 2. Motståndarna var ju även pålästa och tröck direkt vi missat ett anfall, det innbar att de gjorde mål inom 10 sekunder då vi sprang omkring som yra höns eller att Andreas Nilsson drog på sig en straff eller 2:a. Int hans fel men dålig planering enligt mig. Vi var sönderlästa.

Vi måste nog få in en tvåvägsspelare som både är bra bakåt och kan göra mål i fas 2. Tycker fortfarande att Tobias skall spela kvar i landslaget men är mer tveksam till Jernemyr. Vi har inte råd med honom länge.

Tycker även att detta med dubbelt ledarskap i landslaget är tveksamt på vissa punkter och då menar jag det jag kan se. Dessa timeouter. Först kommer Ola in och styr upp försvaret med både whiteboard och givna direktiv. Sedan sista 10 sekunderna kommer Staffan in och skall säga något om anfallet? Oj vad konstigt det blir. Ingen spelare får direktiv att utmana t.ex deras H2? Dra isär för Johan? Slå spärr på V3 då han är dålig osv.

Sett när Ola tar Timeout i Kristianstad och då är det oerhört uppstruktirerat, givna direktiv. Tror Staffan hade aldeles utmärkta Timeouter i Hammarby som ensam ledare. Nu blir det varken hackat eller malet.

När det gäller spelet så trycker de bästa lagen direkt när man får chansen, bra löpvägar, alla delaktiga och ett oerhört tempo. Inga står och väntar på avkast och domaren skall blåsa. Man utnyttjar kanterna något oerhört, inväxlingar för hoppskott, tomma inspring, vid en man kort börjar alltid kanterna att växla varandra och sedan faller man tillbaka. Flippar är i princip helt bort, lobbar kan man göra om man har övertag. Dock alltid hög arm och långfinger över bollen, man kan då lobba, skjuta insida, utsida långa nedtill och sedan upptill. Kantspelet har utvecklats något enormt. Abalo är i mina ögon helt enkelt bäst i världen när han är som bäst som i finalen.

Spaniel spelar med oerhört mycket sammarbeten och även de andra bra lagen. Ni som tror att övergångsspel, kominationer är förlegat måste tänka om. Om vi tränar våra ungdomar på att INTE sammarbeta inom prickade är de helt sålda när de sedan skall spela internationellt.

Avslutar även med att landslagets (Sveriges) 6-5 spel var under all kritik. Man kan inte ha en plan A som innebär att man drar isär för KEDR som skall stega. Det går bra mot Montenegro/Vitryssland men är dödsdömt på Spanien/Kroatioen.

Ett citat från Bollskolan: Vestis, varför står det 53 på dina byxor? Vestis: Det är för att jag är född 1953. Svar: Trodde du var född 1933!!

Där fick man så man teg.

Nu blir det OS, min favoritsport är konståkning med Pluchenka, vilken skön diva.

Vestis


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar