Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Toni Johansson: "Vad säger era spelare egentligen?"

Toni Johansson: ”Vad säger era spelare egentligen?”

Jag blev tillfrågad att skriva en krönika som från början skulle handla om domare och juniorserien i Stockholm. Men efter de senaste dagarnas uppsving i media så tycker jag detta verkligen är viktig och behöver nämnas.


Att vara spelare har sina fördelar och att vara tränare har sina fördelar. För mig som snabbt gick från att vara spelare till att vara tränare kan nu efter några år bli irriterad och besviken på mig själv.

Varför sa jag inte ifrån? Varför var jag inte tydligare / hårdare mot mina spelare?

Jag började min tränarkarriär i tidig ålder (17 år) med kombinationen att själv fortfarande spela. Detta bidrog säkert till att jag själv inte reagerade, reflekterade eller brydde mig speciellt mycket om hur mina spelare uttryckte sig.

Det jag pratar om är jargongen som finns i ett omklädningsrum och hur man pratar om tjejer. Jag har inom handbollen endast varit inblandad på killsidan och kan bara säga att ”snacket” mellan spelarna ibland kan vara ganska brutalt och oftast i samband med det ganska kränkande. Oftast är det en lättsam stämning och allt sägs på skämt, men hur roligt är det egentligen?

Hade jag haft större förståelse för detta när jag var ungdomstränare så hade jag sagt till. Ansvaret ligger inte bara på föräldrar utan även på oss som spenderar en stor del tid med våra spelare. Jag är övertygad om att spelarna ibland agerar annorlunda med sina kompisar än med sina föräldrar. Att vi då som tränare inte ryter till och säger ifrån är ju bara sorgligt…

”Reagera och agera på det ni hör spelarna säga. De inser säkert inte fullt ut vad det handlar om”

Varför sa jag inte till oftare? Varför var jag inte hårdare mot språket mina spelare använde. Reagera och agera på det ni hör spelarna säga. De inser säkert inte fullt ut vad det handlar om.

Mycket av mina tankar kom också upp i samband med denna kortfilm. Jag rekommenderar denna film till er som inte sett den, klart sevärd med ett viktigt budskap.

Jag vill också avsluta med att säga att jag har tränat massor av olika spelare och haft olika spelare som mina medspelare och vänner. Denna text är inte riktad mot någon specifik spelare eller lag jag tränat. Min personliga åsikt är också att vuxna spelare bör förstå detta och ta ansvar för sina egna handlingar, vilket i och för sig inte alltid är självklart….

 


Toni Johansson
Toni startade sin karriär i Tyresö IF och fortsatte senare till HK Tyrold. Han var en lovande spelfördelare men p.g.a. en efterhängsen axelskada sadlade han relativt tidigt om till tränare. Som tränare var han sedan med och förde upp sitt Tyresö till Allsvenskan för första gången sedan 2001 och han har även hunnit med att samtidigt vara tränare för Stockholms Stadslag P96, P97 och P99.

Populära artiklar