Snart dags för JSM

Nu är det bara en dryg vecka kvar tills USM-slutspelet i Malmö drar igång och vi tar pulsen på några av våra juniorer.


Redan nästa fredag drar det alltså igång, finalspelet av USM, och juniorerna har blivit lottade i grupp 2 tillsammans med IK Bolton, Alingsås HK och HK Aranäs. Det blir ett hett derby redan i första matchen då man ställs mot IK Bolton på fredag eftermiddag. Två lag som självklart känner varandra väl och självklart vill göra upp om titeln ”Bäst i Stockholm”.

Vi har pratat lite med Max Broman och Lukas Herwig om vad de tror om gruppen och lagets chanser till avancemang.

”Det kommer bli tufft. Vi har spelat mot alla lagen i gruppen tidigare så vi har lite koll på vad det är vi möter.” säger Lukas. ”Vi har inte studerat något speciellt, vi har mest kollat vad som är lagens styrkor och svagheter.”

Lukas fortsätter: ”Det var väl inte så många som trodde på förhand att vi skulle gå till Steg 5 med tanke på att vi åkte ut i Steg 2 förra året. Men om man kollar tillbaka några år så har vi i Huddinge gått ganska långt i SM och även Silwing som kom tvåa i USM  som B-pojkar, och efter det också varit ett riktigt bra lag. Så jag tycker inte det är så konstigt att vi är i Steg 5 i år.”

Inte heller Max verkar särskilt förvånad över Steg 5-platsen: ”Jag tycker vi har visat att vi är ett lag som har kvalitén att spela Steg 5. Vi har vunnit mot bland annat Kristianstad i Steg 1 och vi slog ut Skövde och vann mot Halmstad. Vi får se om en vecka huruvida det var en skräll eller ej. Vem vet, kanske vi skräller igen och går till final.”

”Alla verkar sjukt taggade. Det är en stor grej det här, i alla fall för mig. Många av oss, mig bland annat, har haft att detta som mål ända sen vi var små och nu står vi här tio år senare.” säger Max.  ”Alla lag är bra i Steg 5 men jag hade inte gärna bytt grupp. Vi har mött alla dessa lag tidigare och Aranäs är det laget som jag har sämst koll på men är det lag jag tror kommer ge tuffast motstånd.”

Man har inför finalspelet legat i hårdträning och ökat belastningen under några veckor för att nu den senaste veckan gå ner lite i intensitet för att komma med pigga och fräscha kroppar ner till Malmö. Läget i truppen verkar bra, och förutom en del småskador är alla hela och friska. När vi frågar om deras egen form fortsätter Max:

Max Broman säsongen 2015/16

Max Broman säsongen 2015/16

”Min egen form känns strålande, både fysiskt och mentalt. Jag har att tacka vår försäsong och bra fysträning under säsongen men även att jag tränat mycket själv. Att känna sig i form ger mycket självförtroende vilket kommer vara viktig i Steg 5. Även om min fysik är på topp så är det framför allt formen på det mentala planet som är det viktigaste. Jag har väldigt mycket energi och har aldrig känt så mycket glädje till handbollen som nu vilket jag tror är otroligt viktigt för att man ska kunna prestera.”

Idag (torsdag) kom även magasinet Match ut med ett nytt nummer där man lagt mycket fokus på USM. Man har gjort en snabb genomgång av alla lagen där man skriver att det är lite av en skräll att laget tagit sig hela vägen till Steg 5 och man beskriver laget som ”samspelta Huddinge”.

Lukas: ”Ja det är väl en av våra styrkor. Jag tycker även att vi har en bra bredd på truppen med många duktiga spelare.”

Max håller med: ”Det ligger mycket i det de säger om att vi är samspelta, dock tror jag att det viktigaste är det som ligger till grunden för det ’samspelta Huddinge’: Sammanhållningen.
Sammanhållningen gör också att vi krigar för varandra, vilket jag tror är den stora nyckeln till vår framgång. Ett tydligt exempel är Jonas Adnell som bland annat varit en viktig pusselbit i Huddinges framgång i division 2. Han är en fantastisk duktig försvarsspelare men framför allt ger han otroligt mycket energi till laget, vilket är vår styrka, vår sammanhållning och inställning helt enkelt.”

Inte heller var det någon spelare från Silwing/Huddinge på Match’s lista över de största talangerna i USM. Båda Lukas och Max var dock överens om att de gärna hade velat se Simon Nyberg på den listan.

Lukas Herwig säsongen 2015/16

Lukas Herwig säsongen 2015/16

”Det finns mycket kvalité i laget och vi har många spelare som kan bli riktigt bra. Men de jag tycker sticker ut extra mycket är Lukas (Herwig) och Simon Nyberg som jag gärna sett på listan. De båda har en väldigt stor potential att bli riktigt bra. Vi får se nästa år, kanske har listan ändrats något.” säger Max.

Vi på redaktionen håller absolut med och hade inte blivit allt för förvånade om varken Simon, Lukas eller Max själva varit med på listan efter vad de visat upp i Division 1 under den gångna säsongen. Förhoppningsvis kan de ta fram det fina spelet under helgen i Malmö.

Istället hittar vi 3 andra stockholmare på listan. Spelare som vi känner på ett eller annat sätt från den gångna säsongen. Oskar Frank från Skånela (tidigare Sollentuna, plats 22). Mattias Windahl från Bolton, som man alltså ställs mot under finalspelet (plats 14), och Adam Norman (plats 8) som är född 1999 och kommer att ställas mot våra egna A-pojkar under fredagen med sitt Skuru.

När vi sedan ber de båda tippa vilka två lag som kommer att spela JSM-final nästa söndag är de också väldigt eniga i sina svar: Silwing/Huddinge och Sävehof.

Låt oss hoppas att de får rätt!

 

Populära artiklar