Saker man inte får göra på gymmet, minihandboll och ledarskap

Jag börjar denna krönika med något oerhört viktigt; hur du agerar på ett gym samt vilken klädsel som är förbjuden.


Hur kan en ”gubbe” på över 60 år ha åsikter om det kanske du då tänker? Jag har faktiskt erfarenhet av just det och har tränat med allt från bodybuilders och styrkelyftare i världsklass till amatörer.

Här kommer då alltså, i min rangordning, det du inte får ha på dig i gymet:

 1. Handskar
  Totalförbjudet
 2. Keps eller mössa.
  Oavsett skärmen bakåt, framåt eller åt sidan. Jädrans töntigt.
 3. Enbart vara barfota eller i strumpor.
  Hallå?! Köp ett par skor om du skall träna. Skitäckligt med svettiga fötter och strumpor på magmattorna.
 4. Linne på killar.
  Totalt amatörmässigt. Oftast de som tror att de är starka och muskulösa.
 5. Byxor i olika former.
  Jeans, kamouflage etc. Man ska ha träningsbyxor oavsett långa eller korta.

Bubblare: Det är inte så illa men helst ska du inte ha musik i öronen. Finns inte en styrkelyftare eller tyngdlyftare som har det. Du blir bara ofokuserad.

Nu kommer vi till något som jag kanske är ensam om att tycka, jag är ju som sagt lite äldre men jag har ju haft bollskolan i ett par år nu och i år har de börjat spela matcher. Jag bygger min träning på att alla ska känna sig delaktiga, bygga självförtroende, glädje och skratt. Man läser mycket om nya riktlinjer, barnkonvention, att det inte ska vara en massa hets med målredovisning, slutspel och så vidare. Sedan kommer vi till matchen och det gäller då pojkar födda 05-06. Då ska det helt plötsligt börja spelas man-man, bara jaga boll, ingen struktur.

OM man nu ska spela man-man, kom överens om det de båda lagen emellan innan matchen och så spelar ni med 2 st bollar och utan avkast. Då kan alla få känna på bollen.

Om jag förstått det rätt är det en rekommendation av Svenska Handbollsförbundet. Man ska visst bli bättre i försvar, fotarbete och jag vet inte vad? På vilket sätt? Vad händer rent praktiskt? Det blir ju givetvis bara de som är lite bättre utvecklade som spelar handboll. De som är med för att de tycker att handboll är kul men kanske inte så duktiga får ju inte en pass, och när de väl får en så kanske de passar fel och blir ledsna…

Träning med bollskolan

Träning med bollskolan

Vilka gynnas av det här? Om vi ser till barnkonventionen så är det väl helt fel metodik för att behålla barn inom handbollen. Hur kul kan det vara att spela två matcher en helg och kanske inte få en pass? Är det utvecklande? Här tränar vi passningar, stegisättningar, kullager etc., men hur ska vi kunna träna på det under matcherna? Ska man göra kullager vid eget mål? Det är i mina ögon de som kommit längst när det gäller att springa och studsa som tycker att det är roligt. Är det viktigt att tänka att man ska utbilda elitseriespelare vid 8 års ålder istället för att fundera över hur man ska göra för att alla ska tycka att det är roligt?

Tror att alla lag som Silwing möter tycker att vi är roliga att spela mot. Alla får känna på bollen, alla kan få skjuta, bollen spelas runt och alla är delaktiga på ett eller annat sätt.

OM man nu ska spela man-man, kom överens om det de båda lagen emellan innan matchen och så spelar ni med 2 st bollar och utan avkast. Då kan alla få känna på bollen.

Ledarskap

Alla bollidrotter med lag tappar otroligt mycket ungdomar som inte väljer lagidrotter. Har skrivit om det tidigare och det krävs nu mycket mer av de som är ledare och tränare i dagens samhälle. Det räcker inte att bara vara en duktig tränare, vi måste bredda våra register. Hur gör vi så att alla är delaktiga och glada? Hur får vi 12-16-åringar att komma till träning 2-4 gånger/vecka och känna glädje?

Vi kan träna hur mycket teknikträning som helst om vi inte kan kommunicera med alla. Jag tror att vi måste lägga mer fokus på vad som händer utanför planen. Vi måste bygga in socialt beteende i gruppen, göra andra saker än att bara träna handboll. Träffas på fritiden hos en ledare och kanske laga mat tillsammans?

Jag tror att flickor generellt är mer mottagliga för det sociala umgänget. Med killar måste vi förändra t.ex. fysträningen i april-augusti och variera med nya saker. Cross fit, brottning, boxning?

Otroligt viktigt att vi som tränare ger uppmärksamhet till alla i gruppen. Den som står sist i kön är minst lika viktig och ska ha lika mycket uppmärksamhet som de ”bättre” spelarna.

Det är också otroligt viktigt med gemensamma träningsläger för hela föreningen. Otroligt viktigt att vi som tränare ger uppmärksamhet till alla i gruppen. Den som står sist i kön är minst lika viktig och ska ha lika mycket uppmärksamhet som de ”bättre” spelarna.

Att skälla, gnälla, peka finger åt spelare, andra ledare eller domare är totalförbjudet.

På tal om dåligt ledarskap för vuxna så har jag två stycken exempel från hockeyallsvenskan. I den serien är i princip alla enbart hockeyanställda, d.v.s. inget annat jobb. I en förening har man en tränare som på något konstigt sätt tror att otrygghet gör att spelarna presterar bättre på träningar. Om man har 12 stycken forwards så är det bara cirka 5 stycken som vet att det får spela varje match. De andra 7 leker man lite med deras hjärnor på, det kan vara i stil med följande:

 1. Tränaren går till pressen och säger att den berörda spelaren är väldigt bra. Bäst i laget rentav och har en otrolig potential.
 2. Efter ungefär 1 vecka blir spelaren inkallad till tränarteamet som förklarar att han måste börja vinna närkamper och börja tacklas.
 3. Efter 3 veckor blir du inte uttagen utan får sitta på läktaren.

Spelaren förstår ingenting och börjar grubbla, känner sig otrygg. Tränaren tror då att man ska prestera bättre på träningen på grund av det. Hål i huvudet tycker jag, eller hur? Det skapar osämja i hela laget, man slutar dra mot samma mål och det blir grinigt.

I en förening så poängbedömer tränaren varje spelare efter varje match och offentliggör betygen. Är det bra ledarskap? NOT!

Ha nu en bra jul och ett gott nytt år!

/ Vestis

 


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar