Palmqvist: Vi måste försöka skapa en bra miljö

Niklas kom till Silwing från Sannadal som pojkspelare. Sedan dess har han alltid spelat i Silwing och i år har han också tagit över som tränare för herrlaget. 


Att bli tränare är något som han funderat länge på men när eller var och på vilken nivå har varit desto svårare att bestämma. Men när tränartjänsten för herrlaget dök upp så kändes det rätt.
– Jag har länge funderat på att bli tränare men inte riktigt vetat vilken ålder eller nivå jag helst skulle vilja lägga mig på. När det stod klart att Mats Nyberg inte skulle vara kvar började vi i styrelsen fundera kring vad för typ av tränare vi ville skulle ersätta honom och efter att vi funderat ett tag så tyckte jag att den beskrivningen stämde in ganska bra på mig själv och erbjöd helt enkelt mina tjänster till klubben, och sedan var det upp till dem.

Då Niklas själv spelade förra året så hade han en hel del tankar om varför det gick som det gick. En tanke var att de flesta av spelarna var för dåligt tränade och därför har det fokuserats mycket på fysiken under försäsongen.
– Det har blivit en hel del löpmeter i spåret under sommaren men det har även varit mycket styrka, balans och koordination. Jag tycker att en stor del i att vi misslyckades förra året (vilket jag tycker att vi gjorde med det lag vi hade på pappret) var att vi var alldeles för dåligt tränade. Självklart fanns det undantag, men som lag var vi alldeles för dåliga rent fysiskt. Jag har försökt att hitta en träningsform som var både bra träning och samtidigt kul att göra tillsammans, övningar och träningar man inte kan köra själv på samma sätt. Jag vill inte att spelarna skulle gå hem efter en träning och känna att ”det där kunde jag ha kört själv hemma”.

I DM fick Niklas känna på att coacha sitt lag och man gick till final där det tyvärr blev förlust mot Cliff. Han vill dock inte lägga för stor vikt på DM-matcherna.
– Nä, jag vill inte kommentera för mycket kring matcherna i DM. Nivån på motståndet var ju ordentligt blandat och det är svårt att dra några slutsatser av resultaten, men det känns skönt att ha fått ett antal matcher i benen på killarna oavsett motstånd. Vår egen insats tycker jag även den varit väldigt blandad, men så länge vi har hållt oss till det vi ska göra och kommit överens om så har det sett bra ut. Sedan har vi haft perioder i matcherna när vi börjat spelat alldeles för individuellt och då spelar vi mindre bra. Det som har varit mest positivt över hela turneringen har varit att alla har varit delaktiga, visat vilja att kämpa för laget och visat glädje på planen.

Fokuset från uppstarten efter semestern fram till seriestart har varit försvarsspelet. Något som Niklas tror blir nyckeln i år tillsammans med fysiken.
– Fokus framöver kommer, precis som tidigare, att ligga på försvarsspelet. Där finns det fortfarande en hel del att förbättra för att vi ska nå dit vi vill vara när serien drar igång. Har vi försvaret på plats så tror jag att mycket annat kommer att lösa sig av sig självt.

Att bilda en homogen grupp där man vågar ta för sig har varit viktigt enligt Niklas. Det sociala är något som jobbats på under alla samlingar man varit tillsammans.
– Under samtliga läger har vi jobbat mycket med att få ihop gruppen och att alla spelare ska vara delaktiga och att ingen ska vara rädd att ta för sig, både på och utanför planen, något som jag tror kommer att bli enormt viktigt med tanke på hur truppen ser ut.

Nyligen var man iväg på träningsläger i Nyköping inför den kommande seriestarten.
– På träningslägret i Nyköping finslipade vi försvarsspelet samt lite på vårt 6-5 spel, men framför allt så blev det en hel del minihandboll där undertecknads lag dominerade totalt och var obesegrade genom hela helgen.

När jag frågar om målsättning för i år så är tanken att man ska bygga upp något riktigt bra på lång sikt. Placeringar är det inget som det pratas om.
– Målsättningen med årets säsong kommer inte att handla så mycket om tabellplaceringar och resultat. Självklart har vi en målsättning att spela i division 1 även nästa säsong, men både jag och Thomas är inställda på att bygga någonting mer långsiktigt än för bara den här säsongen. Jag tycker att tidigare år har det mycket handlat om att ”överleva den här säsongen” och man har inte tittat framåt. Nu är vi i ett läge där vi för första gången på väldigt länge har flera årskullar som är på väg upp underifrån, och det börjar ju egentligen med 97:orna redan nu. Vi måste försöka skapa en bra miljö, både i klubben och framför allt i laget, för att kunna ta hand om dessa spelare när det är dags för dem att ta klivet och börja spela seniorhandboll.

 


Jonathan Averstedt
Jonathan har spelat handboll i Silwing sedan barnsben och var den som grundade silwingtroja.com. Vid 23 års ålder valde han att testa handbollsvingarna vilket ledde till Anderstorp i allsvenskan och sedan vidare till Norge och Postenligan. Bor och spelar idag fortfarande handboll i Norge även om satsningen numera har omprioriterats till webbdesignerjobbet.

Populära artiklar