Palmqvist: Otroligt kul att vi nu satsar både ungt och på egna spelare

Herrlagets säsong är över och laget hamnade till slut på en plats i ingenmansland, säkert från kval både uppåt och nedåt. För Niklas Palmqvist, som gör sin första säsong som herrlagstränare, var placeringen något som laget kan vara nöjda med även om det finns mycket att förbättra.


– Mitt mål inför säsongen var just att slippa kvala och därmed indirekt att förbättra föregående års placering med minst 1 plats. Det lyckas vi med och vi lyckas även ta 4 poäng mer än föregående säsong och det tycker jag att vi ska vara nöjda med. I slutändan är vi poängmässigt närmare fjärdeplatsen (7p) än niondeplatsen (8p) vilket jag tycker visar att vi förtjänar att vara kvar. Sedan finns det självklart någon enstaka match som man grämer sig lite över, men som helhet är jag nöjd.

Och visst borde Niklas vara nöjd med prestationen. Att ta över ett lag utan någon erfarenhet förutom sin egen som spelare kan inte vara lätt. Och inte blev det lättare att ta hela ansvaret på bänken när assisterande tränare Thomas Brejding som vid jul var tvungen att trappa ner på grund av mycket arbete med sitt företag.

– Helt själv blev jag ju aldrig efter att Thomas slutade. Jag har ju haft Bosse med mig hela säsongen vilket varit skönt. Men det är klart att Thomas lämnade ett hål efter sig. Han tog alltid med sig energi till matcher och träningar och var en otroligt bra person att bolla ideér med. Ibland under matcher när det blir tight och stressigt är det skönt att ha någon att vända sig till och få bekräftat att man gör rätt val eller bara få en spark i arslet när man är för passiv.

Men annars tycker jag att det har fungerat bra även utan Thomas, jag trivs ganska bra att köra ”mitt race” och nästan låta spelarna vara mina assisterande tränare. Jag försöker både att lära dem och att låta dem ta sina egna beslut både som individuella spelare och som grupp, vilket i förlängningen innebär att man kanske inte behöver vara så många på bänken. Sedan har jag också haft andra personer vid sidan om som jag haft som bollplank och stöd under hela säsongen vilket också varit väldigt skönt.

Niklas själv känner att han lärt sig massor under sin första säsong och försöker hitta inspiration, både från andra tränare och idrotter.

– Jag har lärt mig väldigt mycket. Jag försöker att hela tiden lära mig från andra tränare. Jag tittar mycket på våra egna tränare i föreningen och i andra klubbar men även mycket på andra sporter som basket, fotboll, hockey, rugby, friidrott etc. Hur tränar de? Vad tränar de och varför? Går det här att applicera på mina spelare? På handboll?

Jag försöker att variera mig mycket, även om många saker kanske är svåra att inte ha med i den vardagliga träningen, och jag tror att man lär sig mycket mer om man inte alltid kan gå på ”autopilot” på träningarna. Repetition i all ära, men om man kan lägga in ett nytt eller ovant moment, eller kanske kombinera övningar och rörelser på ett sätt som gör att de måste träna med huvudet och utmana dem på flera plan samtidigt så kommer det att utveckla dem mer än att bara nöta.

Men mest av allt har jag nog lärt mig hur svårt det är att inte tumma på sina egna principer. Jag gick in i den här säsongen med en ganska tydlig bild om vilken typ av tränare jag ville vara och satte upp mina egna mentala grundregler. Det har varit väldigt svårt ibland att hålla sig till dessa regler, men jag tycker ändå att jag klarat det bra och jag tror att det är nyttigt att sätta lite press på sig själv också. Om inte jag kan hålla mig till mina egna regler hur ska jag då kunna kräva att mina spelare ska följa de regler jag sätter upp för dem?

Regler och krav ja. För en handbollsspelare är det sällan lång vila. I maj börjar försäsongen vilket vanligtvis innebär mycket löpning och styrketräning. Både spelarna och Niklas var nöjda med förra sommarens upplägg vilket gör att det blir ett liknande program i år.

– Vi kör på med inneträningarna någon vecka till då både 97:orna och 99:orna har USM kvar att tänka på. De senaste veckorna har vi kört integrerat med A-, J- och PA-lagen och det har varit riktigt bra och kul träningar. Därefter blir det någon veckas ledighet och sedan drar vi igång försäsongen i maj.

Både jag och spelarna var väldigt nöjda med det upplägg vi hade på försäsongen föregående år och vi kommer att ha ett liknande upplägg även i år. Vi kommer att utöka samarbetet med Karin som körde med oss 1 gång/vecka förra sommaren och jobba ännu mer med balans, koordination, rörlighet och core-styrka, blandat med mycket snabbhet och kondition och förhoppningsvis får vi ännu bättre resultat i år. Jag tycker det faktum att vi varit väldigt förskonade från skador under säsongen samt att vi vänt flertalet matcher under sista 5-10 minuterna vittnar om att vi gjort en hel del rätt när det gäller just fysträningen. Så vi kommer att bygga på och utveckla programmet men kanske inte förändra så mycket i själva grundupplägget.

Just integration blir viktigt inför nästa säsong för då har Niklas även tillgång till några av landets bästa 99:or. Och han är inte överraskad om flera av 99:orna får chansen i a-laget någon gång under säsongen trots sin unga ålder.

– Det ska bli otroligt roligt att få upp ännu fler unga spelare. Vi har som sagt redan nu börjat träna tillsammans och de har verkligen visat att de är redo att vara med och slåss om platserna redan till nästa säsong. Det är en riktigt fin årgång som Stefan och Mogge jobbat fram och det ska bli mycket intressant att se hur deras utvecklingskurva kan komma att se ut de kommande åren. Jag tror att det är många av de här spelarna som kommer att få känna på division1-spel redan nästa säsong och vissa av dem har absolut potentialen att kunna bli toppspelare i division 1, om inte den här säsongen så nästa. Jag hoppas verkligen att de inser vilken chans de har att visa upp sig ordentligt den kommande säsongen och att det gäller att inte ligga på latsidan den här sommaren om man vill vara med när handbollssäsongen drar igång igen.

Trots säsongens placering och att han får tillgång till 99:orna så ligger Niklas lågt när det gäller uppsatta mål inför nästa säsong.

– Målet med kommande säsong vill jag inte sätta riktigt än, men det kommer nog inte att vara lägre satta mål nästa säsong. Som det ser ut nu får vi behålla i princip hela laget från förra säsongen, toppat med 99:orna, vilket innebär både en större och bredare trupp. Vi hade även en relativt ny grupp till föregående säsong och spelade in ett helt nytt försvarsspel och anfallsspel vilket tog sin tid innan vi kom in i, så vi kommer ha en mer samspelt trupp redan från början.

Tyresö lyckades ta sig upp i allsvenskan förra året och Silwing var nära att ta en kvalplats för några år sedan. Kan du se Silwing i en högre division om några år?

– Jag tror att rent spelmässigt så är det absolut realistiskt att tänka sig Silwing som ett allsvenskt lag igen inom några år. Den här truppen har en otrolig potential och lyckas man behålla fler spelare över tid så blir man absolut ett topplag i division 1 på sikt. Men det är så mycket annat som måste stämma också och som det är nu så saknas det mycket inom föreningen, inte minst ekonomiskt, för att klara av ett sådant kliv.

Jag tycker dock att det är otroligt kul att vi nu satsar både ungt och på egna spelare. Det tror jag är ett framgångsrecept och ett måste om man ska nå dit, samt att man inte får ha för bråttom att komma dit. Det har ju även påbörjats ett större arbete med att få alla lagen att jobba mer långsiktigt och tillsammans vilket jag tror kommer att ge en större och stabilare klubb på sikt. Vem vet hur långt det räcker…

 


Jonathan Averstedt
Jonathan har spelat handboll i Silwing sedan barnsben och var den som grundade silwingtroja.com. Vid 23 års ålder valde han att testa handbollsvingarna vilket ledde till Anderstorp i allsvenskan och sedan vidare till Norge och Postenligan. Bor och spelar idag fortfarande handboll i Norge även om satsningen numera har omprioriterats till webbdesignerjobbet.

Populära artiklar