PA går för guld

P99 står inför sitt fjärde finalspel i USM och tränare Stefan Backlund hymlar inte med att man går för guld, och förhoppningarna är så klart stora. Man har en bred och välutbildad trupp med oerhört mycket talang, men ska man tro experterna är man dock långt ifrån att vara favoriter där Sävehof och LUGI målas upp som de största favoriterna.


Två av nyckelspelarna, och det finns det många av i det här laget, är Jakob Ewaldsson och Oscar Gransten. Två spelare som haft långt ifrån en perfekt säsong då olika skador har hållit dem från planen. Jakob har haft problem bland annat med en axel och en höft och Oscar ådrog sig, som de flesta vet, en allvarlig huvudskada under Steg 3 i USM. Men nu är de tillbaka och verkar inte lida av sina tidigare skador utan siktar båda två att kunna toppa formen till helgen.

Oscar berättar om tiden efter skadan:
”Vägen tillbaka har känts väldigt lång, men jag har fått väldigt bra stöd från familj, laget, vänner och även folk jag inte känner. Som tur är så är skadan ingenting som jag tänker på när jag spelar och min egen form är stigande. Det kändes bra i helgens slutspel men jag hoppas kunna höja mig en nivå till i SM.”

Även Jakob har som sagt dragits med skador under säsongen men ser ändå positivt på det:
”Det är ju jobbigt såklart att ha något som stoppar en från att spela, men jag tror ändå att det kan ge mig något positivt i framtiden. Man får ju lära sig om självdisciplin eftersom att rehab är så långtråkig. Formen känns ganska bra även om den är ganska oprövad på grund av mina skador. Jag siktar på en formtopp till SM.”

Silwing ställs i gruppspelet mot IFK Skövde, HK Aranäs och lokalkonkurrenten Skuru IK. Skuru är ett lag man känner väl och ställts mot många gånger, senaste matchen lagen emellan var så sent som föregående helg då man möttes i finalen i Stockholms-slutspelet. En match som Silwing ganska komfortabelt vann med 27-14 mot ett oinspirerat Skuru, men riktigt så enkelt tror de inte att det kommer att bli på fredag då lagen möts igen nere i Malmö. ”Jag tror inte att det blir lika lätt då SM alltid ger motivation och tuffa matcher men jag tror att vi vinner.” säger Jakob. När det gäller de övriga lagen i gruppen så har de inte riktigt lika bra koll på motståndet.

Jakob Ewaldsson säsongen 2015/16

Jakob Ewaldsson säsongen 2015/16

”Skuru känner vi bra då vi har mött dem flera gånger i år och dessutom vunnit alla. Skövde och Aranäs har vi mindre koll på då vi inte har mött dem på ett tag. Det kommer bli tre tuffa matcher men jag tror vi tar hem gruppsegern ändå.” säger Oscar, och Jakob håller med:
”Det är tre av topplagen i Sverige och matcherna kommer bli tuffa. Det ska bli roligt att få möta lite mer ’okända’ lag för oss och jag tror att vi lyckas vinna gruppen.”

Båda tror alltså på en gruppseger för Silwing. En anledning till det skulle kunna vara att Silwing faktiskt varit i Steg 5 förut, en fördel om man får tro spelarna.

”Det blir vårt tredje år i steg 5 och jag tror vi kan ha stor fördel från att ha varit med så många gånger förut. Steg 5 är något speciellt med flera väldigt tuffa matcher då är det viktigt att kunna ladda om ordentligt mellan matcherna både psykiskt och fysiskt.” säger Oscar.

”Med tre års erfarenhet har vi lärt oss hur man ska ladda upp och ladda om. Det har även bidragit att vi har fått ett lugn under matcherna där vi bara krigar på.” tillägger Jakob.

Och just lugnet och att de har spelat tillsammans så pass länge tror Jakob varit nyckeln till framgång och det som kommer att leda vägen under helgen:

”Lugnet som jag talade om tidigare tror jag är bidragande, men även att vi har spelat så pass länge med varandra. Alla vet varandras styrkor vilket vi har lärt oss att utnyttja, mycket tack vare våra tränare som har varit med sen första början. Det finns många bra spelare på alla positioner och det är såklart mycket viktigt.”

När vi ber dem tippa vilka två lag som kommer att ställas mot varandra i finalen på söndag är de eniga: Silwing och Lugi.

Oscar Gransten säsongen 2015/16

Oscar Gransten säsongen 2015/16

Vi är övertygade om att dessa båda herrar kommer att spela en stor roll under helgen, Oscar med sin spelförståelse och Jakob med sin explosivitet besitter kompetenser som mycket väl kan avgöra matcher och det kommer att bli spännande att följa dem och resten av laget under helgen. Ännu roligare är att vi kommer att få fortsätta att följa dem båda i Silwing även nästa år då de båda annonserat att de kommer att finnas kvar i klubben även nästa säsong, och då är tanken att de ska ta klivet upp i A-truppen och konkurrera om platserna i division 1. Ett självklart val för de båda, trots att flera andra klubbar visat intresse.

Redan nu har man börjat träna delvis integrerat med herrarna, något som har uppskattats:

”Det har varit jätteroligt att träna med herrarna. Den största skillnaden mellan träningarna har varit fysiken.” säger Oscar, och Jakob fortsätter i samma spår ”Den största skillnaden är fysiken och träningarna har varit väldigt roliga och utvecklande.”.

När de får frågan om de tycker att de är redo för spel i division 1 redan nästa säsong är svaret även här självklart och enhälligt; JA.

Vi hoppas att de får rätt och att de, ännu en gång, får sitt guld! Oavsett vilket så kommer det bli väldigt spännande att följa dessa två spelare och deras lagkamrater under den kommande säsongen!

Stort lycka till!

 

Populära artiklar