Några slutar, några gör Comeback och lite annat.

Silwing går nu igenom en föryngringsprocess som är rätt kraftig.


Vi får tacka av ett helt gäng födda 86-87 som varit Silwing trogna och gjort ett helt otroligt jobb för föreningen. Vi ser nu att Olle Hanserius, Jesper Lindgren, Magnus Berg och Johan Larsson lägger skorna på hyllan (mer ingående intervjuer med dessa spelare kommer vid ett annat tillfälle). Vi har ju under ca 10-15 år byggt laget på 81-82-83 laget och sedan tillkom 86-87 spelarna.

Det har varit en väldigt ambitiös grupp individer att fått träna och de har även varit väldigt talangfulla. Inte nog med att spelarna varit duktiga och trevliga, deras föräldrar har även dragit ett stort lass med både styrelsejobb, sekreteriatjobb samt sponsring.

Jag tackar Er alla för allt Ni gjort för föreningen och önskar Er lycka till framöver.

Jag hoppas vi får se spelarna dyka upp i andra roller i Silwing efter det att de haft paus några månader.

I gengäld så är det comebackernas år i år. I Div 1 Norra så har vi några väldigt intresanta i Niklas Forsmoo som går till Country samt våran egen Daniel Gustavsson som efter ett sabbatsår är med och tränar igen. Om kropparna håller så blir ju dessa 2 spelare väldigt viktiga för lagen. I Div 1 Södra så ryktas det om att Tomas Hiljemark börjat träna med Anderstorp igen. Givetvis kan det vara ett spel för galleriet då Alstermo verkligen har satsat för en snar återkomst till Allsvenskan. Värvat Andreas Stockenberg från Skånela som huvudtränare samt Daniel Steen från Hästö.

Sedan har vi några väldigt intressanta combacker i Norge som har anknytning till Silwing. Efter Herulfs degradering till Div 2 (Svenska Div 1) så visar det sig att Jonathan Averstedt fått förfrågan om spel igen och tackat ja. Lite kanske beroende av att även Markus Berg fått förfrågan att både spela och hjälpa till med träningarna och även Markus har tackat ja.

Både Jonathan och Berg har ju spelat i Silwing men aldrig ihop. Nu blir de viktiga i Herulfs nysatsning mot Div 1 igen i Norge. De blir bland de äldsta spelarna i laget (Jonte 83:a samt Berg 81:a).

Lite kuriosa: Jag själv är ju född 53 och Markus pappa Anders är också född 53. Vi möttes väldigt många gånger under ungdomstiden, Anders i ”Switte” och jag i Silwing. Anders var ju en otrolig bollbegåvning och gick vidare till elitserien i IFK Lidingö medan jag blev kvar i Silwing (nöjd med det).

Nu spelar våra barn tillsammans i Norge, rätt häftigt faktiskt och jag tycker det blir oerhört roligt att följa dem detta år.

På tal om tränare förresten. Jag har ju haft åsikter om tränarkåren i Sverige och den åsikt står jag för fortfarande. Oerhört intressant är det som nu händer i Norge. Zanotti från Lugi går dit med den mest spektakulära är att Mikael Apelgren (”Switte”, ”Bajen”, Granollers, Sävehof) går från spanska ligan till Norska ligan, inte bara som spelare utan även som tränare i Elverum. ”Apel” är ju född 84 och nu börjar vi prata om nya tränare.

Han kommer ju från en gedigen idrottsfamilj med pappa Per från fotbollen i ”Bajen”, mamma Lena från handbollen i Silwing samt farfar som spelade pingis i landslaget. Jag tror faktiskt att det är precis det som behövs just nu, nytt blod i handbollen. Jag känner ju ”Apel” lite och har faktiskt rätt stor tilltro till ”Apels” framtid som tränare. Är en otroligt duktig spelare, har grymt mycket boll i sig och jag hoppas han kommer in med lite fart och fläkt och nytt tänk i handbollen. Får jag se ”Apel” styra upp ”rundgång” så svimmar jag av besvikelse. Lycka till ”Apel” i din nya karriär.

Både Berg och ”Apel” har stor potential att bli väldigt duktiga tränare.

Nu har det gått ca 1 månad av uppbyggnadstiden innan seriestart och hur går det för alla lagen? Står det något i kvällspressen? Läser Ni några resultat i Aftonbladet? Inta jag i alla fall, hittar ”Nada”.

Jag brukar följa twitterkonversationen och det är faktiskt otroligt många etablerade tränare, spelare, ledare som lite hånar och baktalar t.ex hockeyn för att de får så stor medial genomslagskraft. Finner det synnerligen oerhört orättvist och dåligt. Om Ni går in på Leksandsif.se och jämför med Kristianstads, Drotts, ”Bajens” hemsidor så förstår ni kanske vad jag menar, vilken klasskillnad. Hur kommer det sig att vi inte ens kan skriva om nyförvärv, avtackning, resultat eller presentationer? Helt otroligt konstigt i min värld. Skall vi gnälla över Hockeyn och deras tänk och idrott så måste vi nog först och främst förändra vår egen värld. Är faktiskt inte så svårt att börja med att skriva på hemsidorna.

Nu byter jag spår. 

Man kan läsa rätt mycket om hur vi skall träna styrketräning, tekniskt, finns bra videosnuttar. Många tränare är rätt bra pålästa hur man skall träna.

Det jag dock aldrig ser är hur viktigt en bra ”passare” är när man kör styrka. Vilka lär ut hur man passar unga adepter när de börjar köra tungt? Tror faktiskt det är väldigt dåligt på det området. Vissa tränare tar fram program och ger spelarna, det är väl helt OK. Men sedan överlåter man träningen till spelarna och det är en katastrof. Man måste vara närvarande, se hur adepterna håller vinklar, handleder, står bakom vid knäböj, hur man passar vid bänkpress. Vart lägger du stången vid bänkpress, trycker du med triceps.

Borde finnas någon form av video på även detta. Viktigt att man har förtroende för den som står bakom. Man får även ut bäst effekt om man har ett proffs som passare.

Detta med hur viktigt handbollen har varit för många av oss. Har varit och besökt ”Walle” några gånger på sjukhuset, som han fick åka in till på grund av uttorkning. Som äldre är det inte så lätt detta med mat och dryck när det varit sådan extrem värme nu i somras.

Vi satt och småsnackade lite och jag berättade lite om handbollen och sade till ”Walle”: Fan vad roligt vi haft tillsammans och vad mycket handbollen betytt för oss.

”Walle” tittade på mig och sade men allvarlig blick: Handbollen har betytt allt för mig. Jag har varit i massor av länder, fått oerhört många kamrater och inte minst haft grymt roligt jämt. Allt på grund av handbollen.

Fina ord av en 84:åring.

Ha en fortsatt eftersommar och höst.


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar