Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Lennart Eriksson, spelförståelse och Friskis & Svettis

Lennart Eriksson, spelförståelse och Friskis & Svettis

Var på Friskis & Svettis en söndag förmiddag och vem får jag se där: kanske Sveriges bäste spelare genom tiderna Lennart Eriksson. Jag tog modet till mig och gick och hälsade på honom vilket resulterade i ett samtal på över 30 minuter vilket självklart var enormt roligt.


Vi pratade väldigt mycket ”forntid” och gamla spelare, till och med om Hellas gamla materialare  ”Dellis” Dellerstam. Hellas var på den tiden sponsrade av MER och fick läsk till träningar och matcher. ”Dellis” tog hand om dessa och det var inte alla spelare som fick smaka någon dricka, endast de som var högt rankade. Där var inte alla lika värda.

Vi började även prata om dagens handboll och jämförde med gårdagens. Givetvis vet vi att dagens spelare är mycket bättre tränade och att det går fortare. Det vi båda tyckte var däremot att handbollen bitvis är tråkigare idag än den var förr. Ingen av oss förstår vitsen av att 90% av världens handbollslag startar sina anfall med en så kallad ”rundgång”. Var är överraskningsmomentet? Behöver man en spelskicklig M9 om man alltid startar så? Vi kunde inte komma på att lagen förr i tiden var så stereotypa. Vi fick ju inte ens starta våra anfall förrän alla motståndare var tillbaka på egen planhalva.

Vi hade även båda två en favoritspelare i ”Kutte” Kjell. Vilken blick, avstämda i målvaktens vänstra upptill. Det bara small i sveriges bästa mål som var Eriksdalshallens. Det var rör på insidan av målet så bollen studsade ut direkt. Helt enkelt grymma målburar.

Det var en rolig halvtimme och det blev ingen mer träning för mig den dagen.

Spelförståelse

När vi stod och pratade om alla gamla spelare så pratade vi i princip bara om gamla ”lirare”. ”Kutte”, Einar Jacobsson, ”Bobban”, Böna Hansson m.fl. Då föddes mitt nya uppslag till krönikan: Vilka spelare vill man ha i sitt lag? Vilka sätter störst spår?

På 70-80-talet började de sjukt stora ryska spelarna komma in i handbollen. Uttrycket ”det är lättare att göra en stor/lång spelare bra än en kort spelare lång” föddes. Det var väl även då man ändrade handbollens regler med avkast direkt. För att kunna springa ifrån de stora spelarna. Mycket svårare för de Ryska landslagen att byta anfall försvar och få ”cred” för det. Vet också att förbundskaptener för pojklandslag fick uppgiften att leta långa spelare då det enbart var de som kunde bli något internationellt.

”Tänk om en schackspelare enbart kunde göra en öppning och bara gå med bonden”

Vad tycker vi nu?
Om man ser till dagens Elitserie så tycker jag att det är de ”små” spelarna som sätter avtryck och är karaktärsspelare i sina respektive lag. Tror till exempel att Josef Pujol är en bättre internationell spelare än Kristianstads Markus Olsson trots längdskillnaden. Det har blivit en bättre marknad för ”lirare” både i Sverige och internationellt.

Ljubomir Vranjes, en liten lirare på sin tid, numera som tränare i Flensburg

Ljubomir Vranjes, en liten lirare på sin tid, numera som tränare i Flensburg

Men hur tränar man då upp spelförståelse?
Jag förstår ju att en stor del av spelförståelsen föds man med, men mycket kan vi träna oss till. Det finns ju även två läger för hur man tränar ungdomar. Ljubomir Vranjes säger ”Förbjud kombinationer” medan Per Johansson säger att ”Den svenska modellen håller med kollektivt tänkande”. Personligen håller jag med Pers version men kan inte se att Vranjes version är fel heller. Individuell teknik tränar väl alla nu för tiden?

Som Stefan Backlund (tränare för Silwing’s P99) sa: ”Tänk om en schackspelare enbart kunde göra en öppning och bara gå med bonden”, jag tror att det ligger väldigt mycket i det.

Hur skall vi träna då?
Har inget perfekt svar på det men tycker att vi tränar alldeles för lite ”minihandboll”. Den träningen har allt: Snabbhet, mycket samarbete, växlar, instick, kontringar och framför allt så är det otroligt roligt! Jag tror ju även på att man har många avtal så att man alltid måste tänka konstruktivt när man kommer in på plan.

Tänk också om man på försök skulle testa att man inte får göra mål från 9 meter. Man får bara spela och skjuta innanför prickade. Vore rätt kul att testa, och då mina damer och herrar, måste man kunna gå åt båda hållen.

Friskis & Svettis

Jag har som sagt var köpt ett årskort på Friskis & Svettis, och ju mer jag tränar där desto mer imponerad blir jag. Vilken otrolig folkrörelse det blivit. Den som kom på idén borde få idrottens Nobelpris. Där jag går så ser jag de olika grupperna och oavsett vilka grupper det är så är det mellan 35-50 personer i blandade åldrar där. Det är också väldigt mycket skolungdomar där vilket givetvis också är roligt.

Men nu stannar vi till lite! Det gör mig faktiskt lite orolig. Jag vet ju att vi tappar väldigt mycket ungdomar i de olika bollsporterna. De vill inte gå och träna sena eller tidiga timmar och sedan kanske få sitta på bänken eller agera ”kona” på träningarna. Då vill man så klart hellre gå och träna med klasskompisarna när man själv vill. Ovanstående är något vi måste reflektera över. Vad kan vi erbjuda? Alla lika värda? Jag tror att idrotten håller på att förändras. Det är inte lika självklart att vi börjar med bollsporter längre. Nu börjar även skolorna köra ”pulsträning” och det är ju Friskis & Svettis version av bollskolan. Därifrån blir sedan steget till Sats eller Friskis ganska litet. Vi har verkligen mer att konkurrera med nu för tiden och det ställer större krav på oss ledare.

Själv så njuter jag dock av att hålla i Silwings bollskola. Man får så oerhört mycket tillbaka och nu börjar mina ”gamla” A-lagsspelare titta ner med sina barn. Känns nästan som man åker 20 år tillbaka i tiden.

Jag avslutar den här krönikan med något helt annat. Är det bara jag som tycker att det är patetiskt när Zengin och Durmaz springer till Zlatan när de gjort mål?

Som min moster Lillian från Sundsvall säger: Huuva!


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar