Kvalspel väntar för herrarna

Dagens förlust tillsammans med att övriga resultat så här långt denna helg har gått helt emot Silwing innebär att det nu inte längre går att undvika att hamna i kvalspel för att hålla sig kvar i division 1 även nästa säsong. Vi ska här göra vårt bästa för att guida er genom den djungel av matcher som i folkmun kallas ”kval”.


De som man hade chans att gå om var HF SIF som i fredags tog emot Cliff och vann stort, samt Mantorps IF som igår spelade mot Borlänge och vann.

Det såg länge bra ut men Hallby blev till slut för starka och det blev förlust med 33-36 hemma i Högdalshallen. Dock skönt att man fick ta lite revansch för den minst sagt dåliga insats man gjorde i början av säsongen borta i Jönköping då man förlorade mot Hallby med hela 40-23.

Med en match kvar kan man alltså inte ta sig över kvalstrecket och man kan heller inte åka ner under det, och då alltså inte åka direkt ur serien. Det är sedan tidigare klart att det blir Hallstahammars SK och Borlänge HK som får lämna serien, och nu alltså också klart att det blir HK GP och Silwing som får kvala.

Tittar man då på serierna under oss (Div.2 Norra och Östra) så är det redan klart att Örebro SK är det lag som  kommer att ta direktplatsen upp från ”H2Ö”, medan det i H2N skiljer endast 2 poäng mellan Brännans IF och Sollentuna HK. Det är fortfarande möjligt för Sollentuna att knipa direktplatsen av Brännan men inte särskilt troligt då de båda lagen har (på pappret) relativt enkelt motstånd i sista omgången.

I H2Ö är det som sagt avgjort i toppen men desto jämnare om kvalplatserna. Där ligger just nu HK Tyrold (farmarlag till Tyresö Handboll) på den översta kvalplatsen med 27 poäng och 47 plusmål. Därefter ligger Ljungsbro HF med 25p och +10, och sedan Falu HK med 25p och +9. Det ska även tilläggas att HK Tyrold har en match mindre spelad än både Ljungsbro och Falu.

I Norra är det som sagt jämnt mellan 1:an och 2:an men redan klart att det är Uppsala HK som blir 3:a.

Det innebär då att vi har följande (troliga) sluttabeller:

H2N
1. Brännans HF – direkt till HD1N
2. Sollentuna HK – kval
3. Uppsala HK – kval

H2Ö
1. Örebro SK – direkt till HD1N
2. HK Tyrold – kval
3. Ljungsbro HF – kval (Redaktionens tips. Kan även blir Falu HK)

Enligt spelschemat blir det då Sollentuna vs Ljungsbro och Tyrold vs Uppsala som möts i s.k. ”Semi-off”-matcher. Vinnaren mellan Tyrold och Uppsala kommer att möta 9:an från HD1N, vilket alltså med största sannolikhet blir Silwing. Även om det fortfarande finns en teoretisk möjlighet att HK GP och Silwing byter plats med varandra i tabellen så ska det nog mycket till om GP ska lyckas slå ett HK Country som går för serieseger och en direktplats i Allsvenskan. HK GP får således möta vinnaren i mötet Sollentuna/Ljungsbro.

Om vi ska tippa lite så håller vi HK Tyrold som favoriter i Semi-off och det innebär då att Silwing möter tyresölaget i s.k. ”Direkt-off”. Där möts lagen i bäst av 3 matcher där Silwing kommer att få börja på bortaplan för att sedan ha match 2, och en eventuell match 3, på hemmaplan. Vinnaren här spelar alltså i division 1 nästa säsong.

Speciellt för i år är också att det tillkommer ett ”Extrakval” på grund av de vakanser som blivit i Elitserien och Allsvenskan när lag har dragit sig ur. Detta innebär att det blir en andra chans för lagen i Direkt-off. Förloraren i Direkt-Off 1 möter då förloraren i Direkt-Off 2 i bäst av två matcher där vinnaren spelar i division 1 kommande säsong. Det är alltså 3 av de 4 lagen som spelar Direkt-Off som kommer att få spela i Division 1.

Vårt tips? HK Silwing/Troja, Ljungsbro HF och HK Tyrold spelar i division 1 norra nästa säsong.

Preliminära speldatum för första omgången i Semi-off är första helgen i april och för Direkt-off är det 18-19 april.

 

Populära artiklar