Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Kalle Björkman: En titt i den norska elitserien

Kalle Björkman: En titt i den norska elitserien

Hej på er alla läsare på Silwing/Trojas hemsida. Fick för en tid sedan frågan av min gamla lagkompis från Anderstorpstiden Jonathan Averstedt om jag ville bidra med en text till Silwings hemsida och sa då ja till det.


Jag är inte så säker på vad som är intressant för er läsare men eftersom jag håller till i den Norska Ligan sedan många år tillbaka så tänkte jag ge er en inblick i den ligan som de sista åren har börjat sända ut den ena exporten efter den andra till större ligor, ofta via de största klubbarna i Sverige och då speciellt IFK Kristianstad.

Norska ligan eller Grundigligaen som den heter består av tolv klubbar med väldigt varierande nivå och väldigt olika nivå på hur klubbarna drivs. I Norge upplever jag det ofta som att de flesta av bortamatcherna är som flash back till tiden då jag spelade i Allsvenskan med min moderklubb Anderstorp. Små hallar, de närmast sörjande på läktarna, våfflor och korvlukt från kiosken och allmänt lite trött atmosfär.

Gemensamt för bägge klubbarna är att de drivs med struktur och uttalade värdegrundlag om vad som ska ge framgång.

Problemet som jag ser det i Norge och högsta ligan är att den har svårt att finna sin identitet, för många klubbar verkar drivas utan nödvändig struktur med klara visioner och planer för hur dessa ska uppnås. Man lever från dag till dag och har svårt för att flytta fram sina positioner vad gäller resurser och utveckling.

Under mina snart sju år i Norsk handboll är det 2 klubbar som genomgående har varit i toppen; Min egen klubb Elverum och Osloklubben Haslum.

Gemensamt för bägge klubbarna är att de drivs med struktur och uttalade värdegrundlag om vad som ska ge framgång.

Haslum som har tillgång till NTG (Norges motsvarighet till Katrinelunds Gymnasium) får hela tiden landets mest lovande 16:åringar och är sedan väldigt duktiga på att förädla och utveckla dessa till att bli bra elitspelare. Namn som Sander Sagosen i Aalborg, Kent Robin Tönnesen i Feuchse Berlin och Thomas Kristensen i Frisch AUF Göppingen, Erlend Mamelund i THW Kiel är några exempel på detta.

Oavsett hur många de släpper vidare så kommer det alltid nya unga duktiga spelare. Det man tyvärr har misslyckats med totalt är att klara att skapa förutsättningar till att ta ett steg till med bättre löner och ramar för spelarna. Hade man klarat det hade ingen klubb i Norge varit i närheten. Man sliter också mycket med att få folk att bry sig om klubben i Oslo med dålig publikuppslutning och generellt inget engagemang och lite puls runt deras matcher.

I Elverum där jag spelar som är den andra av de två klubbarna som varit genomgående bra sedan jag kom till Norge 2008 så drivs vi lite annorlunda och med lite andra förutsättningar. ”Byn” som det heter på norska ligger 14 mil norr om Oslo upp mot Trysilfjällen i närheten av Sälen på svensksidan. Vi har ett fantastiskt stöd av en hel region som följer oss både publikt, massmedialt och massa partners som bygger klubben ekonomiskt.

När det gäller spelarrekrytering så består den av en mix av egna elverumare, spelare från regionen och så genom flera år har det kryddats med 3-5 utlänningar varje säsong. Dagens Elverumslags tre största profiler är våra två EM-spelare Andre Lindboe som är en magisk V6:a, vår stora M6:a Petter Överby som är et monster av en spelare och den tredje är vår tekniska mitt9:a Steffen Stegavik som ibland bjuder på godis som detta: https://www.youtube.com/watch?v=_lCfvIgxX18.

Under hösten kvalificerade vi oss för första gången på sju år för norsk herrhandboll för Champions Leagues gruppspel där vi efter detsamma har åkt ut med 7 poäng på 10 matcher.

Under dessa båda lag så har det de senaste två-tre åren kommit upp ytterligare två klubbar som jag menar drivs på ett mer professionellt sätt än de andra. Bodø HK från norra Norge och Arendal som ligger längst ner i söder.

Dessa båda klubbar har massa engagemang runt sig och är sina respektive städers förstaidrotter.

Likt i Sverige så sliter klubbarna i de större städerna med att sticka sig fram och spelar ofta i förorterna med mindre publik och i skrämmande dåliga hallar.

Profiler i ligan
När det kommer till stora profiler i ligan så finns det några som ni säkert känner till, Drammen hämtade till denna säsong hem Kristian Kjelling från proffslivet och detsamma med Frank Löke som de dock har sparkat pga. fylla på julfesten.

Eivind Tangen i Fylingen Bergen är en annan blivande storspelare som efter säsongen ryktas till Bjerringebro Silkeborg i Danmark. Han är mest känd för superstraffen som han la som 15-åring: https://www.youtube.com/watch?v=R15PooIZA5A

Vi har också två svenska tränarprofiler som många känner till, Marinko Kurtovic som leder ligan med sitt Arendal och Johan Zanotti som tränar Runar Sandefjord där även min tidigare lagkompis Nacor Medina spelar.

Ändringar i slutspelet. Rätt eller fel?
Sista säsongen som gick så ändrades systemet i ligan så att det likt i Sverige blev slutspelet som är det viktigaste vi spelar för året med Champions League-platsen i potten till vinnaren och som det ser ut nu så är Arendal favoriter att för första gången bli mästare.

Just denna ändring är något som är väldigt omdiskuterat i Norge då man har en stark tradition av att tycka att den som vinner serien också är det bästa laget och då borde koras som mästare. Vi spelar nu slutspelet i bäst av 3 matcher i både kvart, semi och final. Detta gör ju att de som har den åsikten kan få ”rätt” i sin åsikt då tillfälligheterna blir lite större när man möter varandra färre gånger. Jag som har vuxit upp med det svenska systemet och ser alla fantastiska fulla hallar och kokande media när en semifinalserie tar sig hela vägen till fem matcher skulle självklart vilja att vi utökade till det.

Som det är med bäst av 3 så hinner pulsen och spänningen så vitt stiga när lagen är inne i tredje matchen och hade då fjärde och femte kommit så hade den nått sin klimax.

En annan av grunderna till att man i Norge har argumenterat för färre kamper är att resekostnaderna blir för höga, här är dock det argument som gör mig mest förbannad då matcherna är det vi i mina ögon säljer både till våra samarbetspartners och till vår publik. Att det då finns klubbar som inte klarar att skapa en produkt som kommersiellt står sig och drar in pengar gör ju att man hellre ser att de klubbarna tar ett steg ner på skalan.

En sista stor skillnad mellan svensk och norsk handboll gällande om vi kan ha fler matcher både i serie också slutspel är att man i Norge menar att terminlistan är full, det menar man i mina ögon för att landslaget tydligen ska ligga på samling halva året (självklart inte med utlandsproffsen) men med de inhemska som är på samlingar hela tiden. Jag menar att matcher på elitnivå både är viktigt för spelarnas utveckling men framförallt för att klubbarna ska ha tillräckligt antal gånger vi kan skapa ekonomi för att i en drömvärld kunna professionalisera våra spelare och börja ta kampen med framförallt ishockeyn.

Ska Norska ligan ta nästa steg i popularitet så behöver vi mer matcher och framgångar i Europa både med våra klubblag och i tillägg så måste det unga landslag som nu spelar EM i Polen lyckas med att skapa ögonblicken som i förgår när man besegrade Kroatien. Fler av sådana bragder så ökar trycket på allt i den skidtokiga nationen

Slutord
Önskar Silwing/Troja lycka till vidare med den bragdartade verksamhet som ni bedriver med små resurser i Stockholmsförorterna. Vill också passa på att hälsa till Mr Silwing Vestis och dessutom offentligt tacka Jonathan för den handbollskarriär hans långa utkast har gett mig. Det var hans projektiler 2005-2008 som kontrade mig vidare till alla upplevelser jag har fått vara med om under de sista sju åren!

//Kalle Björkman Elverum Håndball


Kalle Björkman
Kalle Björkman är högerkanten som gick från lilla allsvenska Anderstorp direkt in i norska Elverums vinnande elitlag. Han har under sina år i Norge vunnit serien, norska cupen och slutspelet. Just nu ses han ofta i tv-studion i norska kanaler under EM 2016.

Populära artiklar