Intervju: Stefan Älgekrans

Stefan Älgekrans gör nu sin tredje säsong i Silwing men är redan en del av den så viktiga stommen i laget. Med sin härliga inställning som adelsmärke har han varit en säker målspruta från vänstersexpositionen. Vi har försökt ta reda på lite mer om ”Älgen”, kanske något ni inte visste?


Hej Stefan, hur är läget?
Hejsan! jo tack det är bara bra.

Ni har precis inlett vårsäsongen med en seger hemma mot Hallstahammar, kan du berätta lite vad du tyckte om matchen?
Det var himla skönt att vi vann men jag tror att vi underskattade ”Hallsta”. De gnetar på med de resurser de har och gör det väldigt bra, men i helhet tycker jag vi borde ha avgjort matchen tidigare.

Ni inledde höstsäsongen minst sagt lite knackigt men har allt eftersom presterat bättre och bättre med matcherna mot HK Country och RP IF som höjdpunkter. Vad är skillnaden i laget jämfört i början av serien?
Det är många nya spelare i laget så kan det ta ett tag innan man får ihop bitarna, när träningarna började bli bättre blev spelat på matcherna betydligt mycket bättre. Lagsammanhållningen tog ett kliv upp men vi har fortfarande mycket att jobba på, dock tycker jag att vi borde ligga betydligt mycket högre upp i serien än vad vi gör. Vi kan spöa alla lag i serien, bara vi vill det.

Hur ser du på årets upplaga av Silwing/Troja jämfört med dina tidigare säsonger?
När jag kom till laget så fanns det en väldigt tajt stomme vilket gjorde att laget hade en väldigt stark lagsammanhållning. I år är det inte många av dem kvar och nya spelare och en hel del juniorer har tillkommit vilket har gjort att det tar tid för laget att sätta sig. Många andra har tagit mer ansvar än vad de är vana vid, förmodligen lite därför vi ligger där vi ligger i tabellen.

Personligen har du haft en lite målsnålare säsong än tidigare år. Hur ser du på din egen säsong såhär långt?
Den här säsongen har jag fått ta en hel del mer ansvar än jag tidigare har gjort, många unga spelare och man vill vara en bra förebild. Spelet har den senaste tiden låst sig lite men jag är inte rädd för det, jag har det i mig, det kan ju inte bara försvinna.

”vad man än gör, vare sig det gäller kortspel eller fotboll på landet, kan leda till en stökig tillställning”

Du kommer ju från en riktig handbollsfamilj där mamma (Eva Älgekrans) spelat både i Elitserien med Stockholmspolisens IF och i landslaget (40 landskamper mellan 1973-81), pappa (Lasse Ramqvist) spelade handboll i Hellas och storebror (Nicklas Älgekrans) har även han spelat i Elitserien med IF Guif. Hur är det att komma från en sådan familj?
Det blir en hel del snack om handboll, riktiga vinnarskallar allihopa, så vad man än gör, vare sig det gäller kortspel eller fotboll på landet, kan leda till en stökig tillställning. Torskar man mot brorsan i plump kan man få höra det länge. Men man har ju också fått många bra tips och har sett en hel del handboll från nära håll, så man fick ju mycket gratis där.

Stefan Älgekrans säsongen 2013/14

Stefan Älgekrans säsongen 2013/14

Var du någonsin och tittade på mamma när hon spelade i Elitserien?
Nej, jag kom ut efter elitserie-karriären.

Vilka andra sporter har du utövat som ung? Var det någonsin något snack om att du skulle spela något annat än handboll?
Jag testade de flesta sporter. Fotboll var det jag höll på med längst (förutom handbollen) men jag la ner det vid 15 års ålder ungefär, sen blev det bara handboll. Det var aldrig någon press hemifrån att jag måste spela handboll men jag tror morsan hade blivit lite sur om jag hade slutat med det.

Har du känt någon press att komma lika långt som din mamma och bror gjorde eller har det enbart sporrat dig att prestera bättre?
Nej, det är klart att man vill bli bäst på det man utövar men jag har aldrig känt sådan press. Tvärtom man fick som sagt mycket gratis, att få se bra handboll ofta är ett bra sätt att lära sig.

Hur mycket syskonrivalitet har det funnits mellan dig och Nicklas?
Det är en väldigt stor rivalitet, vi tävlar i nästan allt vi kommer på men med glimten i ögat.

Numera återfinns även tredje generationen Älgekrans, nämligen din brorson (Isak Älgekrans, född 1996), i Guifs farmarlag HK GP vilka även de spelar i division 1 norra. Hur har det varit att möta Isak på planen?
Väldigt kul faktiskt. Det är en speciell känsla att möta någon man är så nära med. För mig är han fortfarande min lilla brorson som man måste beskydda från allt ont.

Du kom till Silwing inför säsongen 2012/13. Hur kommer det sig att du hamnade just i Silwing?
Av en ren slump faktiskt. Jag träffade en viss Fredrik Beckman på gymet som tyckte att jag skulle gå och köra i Silwing. Jag tränade några gånger med Djurgården, men tyckte att efter första passet med Silwing att det var ett helt klart roligare lag att träna med, så valet var lätt.

Du spelade innan dess i Stockholmspolisens IF i division 3, hur kommer det sig att du hade valt att spela på en lägre nivå?
Jag la av med handbollen då jag inte tyckte att det var roligt längre, tappade helt gnistan. Det var inte kul att träna så jag kände att jag lägger ner det här. Att växa upp i en familj där det kretsar väldigt mycket kring handboll och sen utöva det 5-6 gånger i veckan som det var under en väldigt lång period av mitt liv gjorde att jag helt glömde bort varför handboll är kul. Men efter att inte ha spelat på en säsong så började suget komma tillbaka och många av de jag spelade med som junior i Polisen hade dragit igång igen i division 3. En träning i veckan och en match, perfekt kändes det som, men efter något år i div 3 kom suget tillbaka att börja köra hårdare igen.

Stefan Älgekrans och Esteban Olivares säsongen 2014/15

Stefan Älgekrans och Esteban Olivares säsongen 2014/15

Innan du hamnade i Silwing så har du haft ett rykte kring dig att vara ganska stökig, både på och vid sidan av planen. Det verkar dock ha ändrat sig sedan du kom hit, eller är det helt enkelt så att det bara var ett elakt rykte?
Jag har absolut inte varit någon korgosse, men jag har nog varit mer varit busig än stökig. Jag vet att folk tror det men det är bara för att de inte känner mig.

Du blev ganska snabbt en av frontfigurerna i Silwing och en viktig del av stommen i laget. Vad var det som gjorde att du hittade din plats så pass snabbt?
Jag trivdes väldigt bra direkt från början, så det var inte så svårt för mig att känna mig som hemma.

Den första säsongen var det nästan enbart flippar och knorrar som gällde från kanten. Idag känns det som att du skjuter mycket mer, även om både knorrarna och flipparna finns kvar i repertoaren, hur kommer det sig att du ”övergett” knorrarna?
Aldrig!! De finns kvar, men mest av allt vill jag göra Vestis glad, hehe.

Men det är många som klagat på mina avslut genom åren, ser ju lite oseriöst ut och är väldigt pinsamt när man bränner dem så är de minst lika bra som att skjuta mellan benen.

När och vem lärde dig att knorra och flippa?
Vangelis Schjölin. Att från nära håll se någon som är så väldigt teknisk gav mig väldigt mycket.

Utöver Silwing har du alltså representerat Stockholmspolisens IF och Djurgårdens IF och har även ett gäng elitseriematcher på CVt. Hur var det att spela i Elitserien?
Väldigt stort, dock kanske jag inte förstod det då att det ändå var Elitserien, jag var bara 17 eller 18 år. Men jag lever på att ha gjort 1 mål i elitserien, haha.

”jag kanske inte förstod det då att det ändå var Elitserien, jag var bara 17 eller 18 år”

Just tiden i Djurgården kan jag tänka mig var väldigt speciell för dig då du också är en väldigt hängiven djurgårdssupporter?
Absolut, det gjorde att det var ännu roligare. Efter att ha gått på hockey och fotboll sedan ung ålder gjorde att dra på sig den blåblå tröjan med skölden extremt stort!

Vem är den bäste spelaren du spelat med och varför?
Vaggo och Tellander lärde man sig mycket av på träningarna med Djurgården, men min favorit är Torjus Björnstad. Grymt duktig och en sjukt rolig människa.

Vem är den bäste tränaren du haft och varför?
Hade morsan som tränare i Polisen när jag var liten. Mamma är alltid bäst!

Enligt ”Vestis” är du också bäst tränad i hela Silwing. Huruvida det är sant låter vi vara osagt, men att du tränar mycket råder det inga tvivel om. Hur mycket tränar du?
Vestis har väl aldrig haft fel?!
Det blir väl 3-4 gym-pass i veckan och med 3 handbollspass plus match skrapar man ihop en hel del träning.

”Älgen ger alltid 200% på varje träning och varje match. Han är en väldigt bra kontringsspelare med ett varierat avslutsregister. Delar på sysslan som lagets hyssmästare tillsammans med Daniel Gustavsson!”– Thomas Hedlund, f.d. tränare A-laget

Har du några rekord i bänkpress respektive knäböj?
Nä, jag ser det på ett annat sätt. Så länge jag tar 1 kg eller gör 1 repetition mer än Beckman så har jag rekordet, och låt oss säga såhär: jag har alla rekord.

En annan sak som är svår att undgå är att du har en hel del tatueringar. Hur många tatueringar har du exakt?
Jag har 4 stycken, vissa större andra mindre.

Betyder tatueringarna någonting för dig eller är de bara ”coola”?
Jag tycker det är väldigt snyggt, den enda av alla konstformer som intresserar mig.

Appropå snyggt. Du är ju även en av dessa spelare, precis som Mattias Bejbom i Tyresö, som gillar att spela med höga strumpor. Var kommer det ifrån?
Och hur bra går det inte för Bejbom? Jag förstår inte varför inte alla har höga strumpor!

4 snabba frågor:

Bänkpress eller knäböj?
Bänk

Vinst med 1 eller vinst med 10?
1

Petersen eller Källman?
Petersen

Milkshake eller proteinshake?
Proteinshake

Vi tackar ”Älgen” för intervjun och passar på att önska honom lycka till inför lördagens bortamatch mot RP IF. Förhoppningsvis är han på sitt vanliga spelhumör och slutar matchen med en stor siffra i målprotokollet! 


Är det något mer du vill veta om Stefan eller vill du bara skicka en hälsning till honom? Använd kommentarsfältet nedan så ser vi till att ta reda på det eller vidarebefordra din hälsning!


Populära artiklar