Intervju: Mattias Bejbom

Vi har tagit pulsen på ”Tyresöprofilen” Mattias Bejbom inför helgens drabbning med Tyresö Handboll.


Ni var ju favoriter till seriesegern redan innan säsongen, och med mer än halva serien spelad så ligger ni i topp (4p före Eskil med 1 match mer spelad). Kommer ni att klara pressen som favoriter hela säsongen?
Absolut! Vi är ju (enligt Fredrik Ågren i Bolton) gamla och har alla nått maximalt i vår utveckling så lite press är inget som vi inte klarar av. Skämt åsido är det bara roligt att alla andra lag gör allt för att få sätta dit oss. Det ställer större krav på oss själva! För ärligt talat – det är lite roligare att möta ”kaxiga storlaget” Tyresö än att spela en trött bortamatch mot Mantorp en regnig söndag i november…

Förra säsongen låg ni också i toppen och lyckades ta er till allsvenskt kval, där tog det dock stopp. Vad är det i år som tyder på att ni skulle kunna ta er hela vägen?
Johan Brun såklart! Vi är bättre än förra året helt enkelt. Behöll alla tongivande spelare förutom Frisk (där världens bästa Gurra täcker upp mer än väl) och fick in toppspelare i Lundvall och Brun. Och tro det eller ej men vi tränar faktiskt hårt och målmedvetet vilket brukar leda till viss utveckling i alla fall…

Toni Johansson får väl ändå ses som ett ganska oprövat kort som huvudtränare, även om han har rutinerade herrar till sin hjälp. Hur skulle du beskriva Toni’s ledarstil och vad har han tillfört laget?
Toni är väldigt lugn som tränare. Gillar att vara väl förberedd och där är väl största skillnaden från förra säsongen. Bra matchgenomgångar så att vi aldrig blir överraskade. Vi spelare är såpass proffsiga att det inte är några problem att ha en före detta lagkamrat som tränare.

Du är ju tillsammans med just Toni ansvarig för Stockholms Stadslag för pojkar födda ’99. Hur bra koll har du på ungdomshandbollen i Stockholm och hur bra koll har du på Silwings ungdomslag?
Ohälsosamt bra koll… Jag kan nog sticka ut hakan och säga att jag är Sveriges största handbollsnörd när det gäller allt från Champions League ner till P03 Stockholm. Det är jättekul att Silwing har byggt upp en så fin ungdomsverksamhet och riktigt imponerande med tanke på förutsättningarna. Skulle kunna köra en hel intervju bara om ungdomshandbollen men det här är nog fel forum för det…

”Det är jättekul att Silwing har byggt upp en så fin ungdomsverksamhet och riktigt imponerande med tanke på förutsättningarna”

För din egen del så har det blivit 69 mål på 13 matcher hittills i år, hur tycker du att din egen säsong varit så här långt?
Det rullar på rätt stabilt. Tycker själv jag får större ansvar och har lite friare tyglar. Det är klart att man vill göra mycket mål och det är väl främst avslutare man är som V6a men jag känner att jag bidrar på många andra sätt till våra framgångar i år. Inte minst inställningsmässigt! (du vet ju hur det ser ut när jag spelar…) Är fortfarande obesegrad denna säsong (skadad mot GP) och tänkte hålla det hela vägen ut.

Mattias Bejbom (foto: Therese Back)

Mattias Bejbom (foto: Therese Back)

Du har ju (tillsammans med Adam Lillvik) ”profilerat” dig lite genom att alltid spela med knähöga strumpor. Vad är egentligen grejen med de höga strumporna? Finns det en story bakom eller drömmer du bara om att en dag bli fotbollsproffs?
Kom och kolla när mina grabbar i P00 och P01 spelar så får du se att det är en växande trend! Själva historian bakom är väl att jag alltid har spelat med så höga strumpor som jag har hittat bara för att det är skönt. Under förra säsongen var Rickard (Frisk) och jag på Sportsgear och hittade ett par fotbollsstrumpor och på den vägen är det väl… Testa själv! Det är varmt och skönt om vaderna så man hoppar högre. 😉

Du är en av många väldigt aktiva twitteranvändare i handbollssverige, varför tror du att just twitter verkar ha slagit igenom just när det gäller handboll?
Twitter är väl stort bland de flesta med lite ”smalare” intressen. Det är väldigt lätt att hitta likasinnade och stänga in sig i sin lilla handbollsvärld. Sen är det klart att det underlättar att alla vi handbollsspelare är jävligt trevliga och lättsinniga så det blir ju oftast roliga diskussioner.

Har du sett någon av Silwings matcher och vad säger du om årets upplaga av Silwing/Troja?
Med tanke på att jag har hand om fem ungdomslag i seriespel plus mitt eget spelande blir det tyvärr ofta så att jag inte hinner kolla all handboll jag vill se. Jag har bara sett Silwing två gånger i år – dels mot oss och dels på video mot Nyköping. Det jag kan säga är att den typiska ”Silwingandan” finns kvar i laget trots så många nya spelare. Det känns som om herrverksamheten har tagit ytterligare ett kliv framåt denna säsong med spelare på väg uppåt och inte bara gamlingar som ”Palmen”… Det jag saknar i årets Silwing är Vestis ljuva stämma på bänken, men man kan inte få allt. Det syns väl också i tabellen att man har blivit bättre – allsvensk kvalplats för Olle och hans mannar!

Vad kan du avslöja om er taktik på lördag?
Vi ska låta Silwing köra sina kantväxlar hur länge de vill tills de tröttnar och kastar bort bollen och sedan lär det smälla i hela Tyresöhallen när vi går på kontring. Vi ska vara ännu mer noggranna och ännu lite bättre för varje match. Det blir nog extra taggat med tanke på att vi har haft två bortamatcher i rad och den senaste hemmamatchen inte riktigt föll i publikens smak… (Lidingö)

”Silwings bästa spelare och MVP i division 1 norra är kung Olle Hanserius. Byt lag Olle! Spela högre upp!”

Vi själva har (tycker vi) haft en bra trend i år och tror såklart på en jämn match på lördag, vågar du tippa slutresultatet?
Jag tror självklart att Tyresö vinner på lördag! Kommer vi in med rätt inställning och Mange inte flippar ur och har 80% som han ibland har mot oss så drar vi ifrån och vinner med 30-20. Gurra blir matchens lirare i Tyresö och Olle blir såklart matchens lirare i Silwing!

Tippa slutplaceringar för Tyresö och Silwing.
Tyresö kommer att vinna division 1 norra och gå upp i allsvenskan. Silwing kommer att få kriga hårt mot Country för att ta den sista kvalplatsen. Fördel Country eftersom att de möter Silwing hemma och är på gång nu efter den usla starten men jag tippar med hjärtat och säger att Silwing får kvala till allsvenskan.

4 Snabba frågor:

Vem är Tyresös viktigaste spelare?
Det finns bara ett svar: Mattias Bejbom!
Seriöst svar: Johan Brun

Vem är Silwings viktigaste spelare?
Silwings bästa spelare och MVP i division 1 norra är kung Olle Hanserius. Byt lag Olle! Spela högre upp!

Vilken är division 1 norra’s sämsta hall?
Som spelare: Klämmetorpshallen.
Som åskådare: Skanstullshallen

Hur långt skulle du kunna gå för att få en Silwing-kortlek?
Ankelstrumpor på match?
Nej, inte så mycket men jag skulle väl offra ett finger eller två.

Vi tackar Mattias så mycket för pratstunden och önskar självklart inte honom lycka till på lördag, men kanske resten av säsongen…


Niklas Palmqvist
Niklas kom till Silwing/Troja från Sannadals SK säsongen 1997/98. 2001 debuterade han i A-laget då man låg i division 3 och har sedan dess varit en lojal och stabil spelare i A-laget under alla åren. Numera även styrelseledamot såväl som webbredaktör för silwingtroja.com.

Populära artiklar