Intervju: Mats Nyberg

Mats Nyberg har nu varit i föreningen i två veckor och har hunnit med en hel del under den korta tiden. Vi tar pulsen på A-lagets nye tränare och reder ut vem han är och hur han tänker.


Hej Mats och välkommen till Silwing/Troja! Det är säkert många som inte vet någonting om dig, skulle du kunna försöka att summera både din spelarkarriär och din karriär som tränare fram tills idag?
Oh, det kräver mycket utrymme då jag varit verksam inom handbollen sedan 1972 och bytt lag en del men moderklubb Väntorp/Solna, handbollsfostran i Tyresö, spelat i Elitserien med IF Saab och Stockholmspolisen, dessutom i Tumba, Hellas, Tyresö och Väntorp/Solna på seniornivå. På senare år även Gauthiod och i år Hellasgården (div 4).

Som tränare har jag bland annat tränat Skuru på damsidan och AIK i allsvenskan på herrsidan. Den senaste perioden har jag varit verksam i Täby i allt från ungdomslag, A-lag och styrelse då min son varit verksam där.

Vem är den bästa handbollsspelare du spelat tillsammans med eller varit tränare för?
Meritmässigt är det nog Staffan Olsson men honom spelade jag med i unga år långt innan Bengan Boys tiden, i Saab spelade jag med Pierre Thorsson men den som gjort mest intryck på mig är en islänning som heter Thorbergur Adalsteinsson, som senare blev förbundskapten för Island. Han personifierade verkligen den isländska mentaliteten som är otroligt tuff och enligt mig är en stor anledning till att lilla Island med 300 000 invånare är en världsnation i handboll (och nu också i fotboll). För dem är ingenting omöjligt och de är villiga att offra sig för att nå framgång!

Som tränare är det Veronica Isaksson under perioden jag tränade Skuru.

Mats Nyberg

Mats Nyberg i Silwing-dressen

Hur känner du inför dina två SM-silver? Är det två förlorade guld eller är det två vunna silver?
När du väl är i final vill du bara vinna vilket vi inte lyckades med, varken med Saab eller Skuru så helt klart förlorade.

Hade du gjort något annorlunda idag för att knipa något av gulden och hur tror du att de återspeglas i dig som tränare?
Förmodligen inte som spelare då Drott var för starka över 5 matcher, däremot som ledare då du kan påverka mycket mer. Förutom att jag har mer erfarenhet idag (framför allt som människa) så tror jag dock inte att det återspeglas idag.

Det finns en del som kanske skulle beskriva dig som en ”rak”, ”hård” eller kanske ”krävande” tränare. Tycker du att det stämmer och är du i så fall likadan privat?
Rak absolut och det är jag också privat. Hård vet jag inte (ligger kanske i betraktarens ögon) men helt klart ställer jag krav på mig själv och min omgivning om det är något som är viktigt för mig, både privat, professionellt och inom handbollen Vi lägger ner så mycket tid och kärlek för handbollen och då vill jag att det ska bli så bra som möjligt och förväntar mig att alla gör sitt absolut bästa (vilket inte alltid är fallet), tycker t ex att spelarna ställer för lite krav på varandra. Kravställan är inte detsamma som att vara elak utan mer rak tydlighet,”detta förväntar jag mig av dig och detta kan du förvänta dig av mig”. Spelarna och styrelse ska samtidigt ställa höga krav på mig.

Vad vet du om föreningen HK Silwing/Troja och hur kommer det sig att du hamnade i Silwing?
Hade förmånen att spela mot Silwing redan mina första seniorår då Silwing hade verkligt profilstarkt lag, framför allt utanför planen. Det var på den tiden Vestis spelade så det var inte igår. Nu har föreningen utvecklats till en väldigt stark ungdomsförening med många lag i svensk toppklass vilket är otroligt imponerande, det är också kul att se så många kända ansikten bland ungdomsledarna (många f.d. spelare som jag känt i 30 år).

Att jag hamnade i Silwing har ju att göra med att Thomas slutade och laget stod utan tränare, då jag har lite familjära kopplingar till laget kände jag att jag ville hjälpa till när situationen uppstod.

Du har nu varit i föreningen i två veckor och har redan hunnit med att coacha laget i två matcher. Hur mycket har du hunnit sätta din prägel på spelet och på laget?
Svårt att säga då jag inte hade så mycket kunskap om laget innan men så sakteliga antar jag att det kommer märkas skillnad, det är nog andra som ska svara på detta.

Hur tycker du att handboll ska spelas? (den korta versionen)
Energirikt, med struktur och individuell teknik. Struktur ska skapa situationer som sätter oss i övertal, både offensivt och defensivt, sedan ska den individuella tekniken lösa uppkomna situationer.

”vi ska göra bra prestationer i varje match och resultatmässigt ska vi klättra i tabellen för att slutet av säsongen vara på den övre tredjedelen”

Ni har börjat serien lite knackigt och ännu inte tagit någon poäng på de inledande 4 matcherna, hur ska ni vända den trenden?
Genom att vinna mot Enköping på söndag.

Vad är din målsättning denna säsong?
Att utveckla alla spelare med mest fokus på de yngre spelarna, vi ska göra bra prestationer i varje match och resultatmässigt ska vi klättra i tabellen för att slutet av säsongen vara på den övre tredjedelen.

Du har ju varit tränare i division 1 norra tidigare då du säsongen 2011/12 var tränare för Täby. Hur skulle du jämföra klassen på serien då och nu, och hur skulle du jämföra årets Silwing med det Täby du tränade då?
Klassen på toppen var bättre då i och med att Ricoh fanns i serien, hur bredden är vet jag inte än. Silwing är mycket bättre än det Täby jag tränade då.

Om du skulle tippa, vilka tror du vinner serien samt kniper kvalplatserna?
Kan serien för dåligt men Hallby och RP som kommer från allsvenskan ser resultatmässigt starka ut och kommer säkerligen vara topp tre bägge två.

Hur ser du på spelartruppen? Vilka är era styrkor och svagheter och vem tror du blir årets nyckelspelare?
En väldigt bred spelartrupp med unga utvecklingsbara, talangfulla spelare vilket är en klar styrka. Däremot är inte laget samspelt och rollerna i laget är inte tydliga ännu. Roger i mål är en viktig spelare, både på och utanför planen.

”Roger i mål är en viktig spelare, både på och utanför planen”

Vad tror du att du kommer att tillföra laget?
Energi, struktur och individuell teknik. Sedan kommer jag tillföra en vinnarmentalitet som ska prägla allt vi håller på med.

Du har ju, som sagt, tidigare coachat bland annat Skurus damer till ett SM-silver, tycker du att det är någon skillnad att träna damer respektive herrar och vad är i så fall den största skillnaden?
Nu har jag bara tränat ett damlag i ett år men jag anser att det är skillnad, för mig är ett herrlag lättare att träna vilket förmodligen beror att jag är van vid kulturen. Att träna ett damlag var för mig både mer krävande och givande.

Vilket är ditt ”drömlag” att få träna i framtiden?
Aldrig tänkt i de banorna

5 snabba frågor:

Sommar eller vinter?
Sommar

Golf eller Handboll?
Att utöva (numera) golf, totalt sett handboll

6-0 eller 3-2-1?
Enbart siffror, det är hur du spelar som är viktigt

Lagerbäck eller Hamrén?
Lagerbäck till 100%

Högdalens Centrum eller Täby Centrum?
Kan det jämföras?

Vi tackar mats för att han ställde upp på denna lilla frågestund och önskar både honom och laget lycka till framöver! Härnäst väntar alltså bortamatch mot Enköping på söndag.

 


Populära artiklar