Intervju: Fabian Birath

Herrarna har visat fin form efter vändningen på division 1 norra och en av de tongivande spelarna under den senare delen av säsongen heter Fabian Birath. Vi har växlat några ord med honom och försökt att få veta lite mer om denna junior.


Hej Fabian!

Du är ju relativt ny i Silwing/Troja även om många har fått se dig en hel del i division 1 på sista tiden. Kan du försöka att berätta för de som inte känner dig; vem är personen Fabian Birath och vem är handbollsspelaren Fabian Birath?
– Jo självklart. Jag som person, om man tänker sig utanför handbollsplanen, är ganska lugn. Jag är kanske inte den mest utåtriktade eller högljudda personen vare sig jag är med vänner eller bekanta, men brukar även vara rätt schysst för det mesta. Annars gillar jag att skratta och skämta, försöker ofta vara ganska lättsam i olika situationer. Jag är ju trots allt ett ensambarn så konflikter är nog inte min starka sida.

På handbollsplanen speglar sig min personlighet igenom lite. Jag har inte alltid varit den som tar för sig så mycket i spelet, men jag har jobbat mycket med det och under senare tid känns det som om jag funnit mer mod till att ta mer ansvar där ute. Niometersskottet är det jag använder mig mest av när jag avslutar.

Årets trupp är väldigt ung, där du själv såklart hör till de yngre 97:orna som tagit klivet upp. Hur ser du på att ni har ett så ungt lag?
– Att ha ett så ungt lag i div 1 norra kan vara ganska klurigt, även om flera farmarlag från större föreningar med många unga spelare också kör i serien så saknas en del rutin hos oss yngre, något som kan vara väldigt viktigt när matcherna ska avgöras. Däremot finns det stora utvecklingsmöjligheter och mycket ambition inom laget, plus att vi även har några mer rutinerade spelare som har vart med lite längre och är duktiga på att ta kommandot när det behövs.

”det finns stora utvecklingsmöjligheter och mycket ambition inom laget”

Du spelade i division 3 med Huddinge förra säsongen och i år har du spelat både i Division 2 och Division 1. Vad tycker du är de största skillnaderna mellan de olika divisionerna?
– Den största skillnaden är väl som vanligt den fysiska delen. Det går fortare men smällarna är ungefär lika hårda, kanske att man får ta lite mer stryk i Division 1. Man möter även lite fler unga talanger i ettan som oftast är mycket skickliga och snabba så det gäller att vara alert hela tiden. I division 2 träffar man mer frekvent på lite mer rutinerade herrar men även de kan vara riktigt tuffa att både försvara och anfalla mot.

Fabian Birath säsongen 2015/16

Fabian Birath säsongen 2015/16

Ni är ganska många juniorer som tagit steget upp i A-laget, även de som inte är med på matcherna är ju med på träningarna, hur tycker du att sammanslagningen mellan er och ”de äldre” har fungerat?
– Jo, jag tycker det har fungerat bra. Alla har humor och är sköna, både på och av planen. Jag märker dock att de har en mer seriös ton på plan och är i de flesta fall inte rädda för att kliva in och leda lite. För mig har det i alla fall varit skönt med några som har lite mer handbollskunnande på banan.

Ni gjorde en bra match senast mot Bolton och har spelat bra efter vändningen på serien med 3 vinster på 4 matcher med enda plumpen borta mot serieledande RP. Vad tycker du har varit skillnaden i de senaste matcherna jämfört med första halvan av säsongen?
– De största skillnaderna tycker jag nog är att vi har blivit mycket säkrare i våra avslut och har haft mer tålamod framåt. Den stora skaran tekniska fel och missade avslut som vi hade under höstsäsongen har verkligen minskat. Något som även var kul att se här senast mot Bolton var att försvarsspelet fungerade väldigt bra vilket kommer vara viktigt i fortsättningen om vi ska vinna fler matcher.

Ditt eget spel verkar också ha gått framåt, från att inte varit med i truppen i början på säsongen till att nu vara en viktig spelare. 7 mål senast mot Bolton och sammanlagt 25 mål på 3 matcher efter jul är ett bra facit. Vad tycker du att du har förändrat i ditt eget spel?
– Som jag sa i början har den största förändringen hos mig varit att jag vågat mer och gått in med mer kraft när jag ska avsluta. Det har visat sig fungera ganska bra. Sen är jag även tacksam över att ha spelare runt mig som kan fixa schyssta skottlägen.

”den största förändringen hos mig varit att jag vågat mer och gått in med mer kraft när jag ska avsluta. Det har visat sig fungera ganska bra.”

Vad ska ni göra för att lyckas hålla den goda formen även framöver?
– Vi får tänka igenom det vi gjort bra de senaste matcherna och lära oss av det hur vi ska fortsätta spela. Satsa hänsynslöst och spela snabbt i anfallen men ändå vara tålmodiga, samt hjälpa våra målvakter hålla uppe en hög procent genom att slita för att få motståndarna att ta det sämsta läget i försvarsspelet. De grejerna är ju ganska basic saker du måste göra för att vinna handbollsmatcher.

Vi har tidigare i veckan rapporterat från försäsongslägret på Vässarö. Vilket är ditt bästa minne från den resan?
– Det var nog vid lägerelden när vi skulle sova ute den andra kvällen. Där hittade jag den skönaste sittplatsen naturen någonsin skapat. Perfekt utformad ur berget efter miljontals år av utnötning och slipning. Det var extra skönt efter en dag med hinderbanor och tungt lagarbete.

Vi säger tack till Fabian för att han tog sig tid att svara på våra frågor och önskar såklart honom och resten av laget lycka till under resten av säsongen!

 


Populära artiklar