Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Intervju: Elise Andersson

Intervju: Elise Andersson

Det är dags för landslagssamling nummer två på flicksidan för 00/01-landslaget. Den här gången går resan till Portugal och ScandIberico-turneringen, och även denna gång finns HK Silwing/Troja representerat – den här gången är det niometersspelaren Elise Andersson som får dra på sig landslagströjan, och vi har förstås sett till att höra efter med Elise hur hon känner inför det.


Stort grattis till din första landslagsuttagning! Hur reagerade du när du fick beskedet?
– Tack så mycket! Det har alltid varit min dröm ända sen barnsben att få spela i landslagströjan och därför blev jag helt chockad när jag såg meddelandet om att jag blivit uttagen till landslagskamperna i Portugal. Det är väldig stor konkurrens bland spelarna i Sverige då det finns så otroligt många duktiga spelare och därför kändes det helt overkligt att lilla jag hade blivit uttagen till landslaget bland de bästa spelarna i hela Sverige.

Lite nervös är jag ju självklart då det kommer att bli många nya intryck och då man kommer vilja prestera på topp, men just nu är jag givetvis mest glad och taggad och jag känner mig dessutom väldigt stolt över att det jag länge krigat för äntligen börjat visa resultat.

Känner du själv att du utvecklat någon särskild del av ditt spel under sommaren och hösten, något som du tror kan ha bidragit till att du blev uttagen just nu?
– För mig har denna sommar och höst varit som en liten ”nystart” då jag egentligen skulle ha flyttat ned till Göteborg för att spela handboll där, vilket inte kändes helt rätt. Därför gjorde det mig otroligt glad när Ted lät mig komma tillbaka till laget. Att jag fick komma tillbaka till Silwing och att jag även fick komma in på NIU:n på Sjölins Gymnasium har gjort att jag känner mig mer trygg i mitt spel och att jag kunnat utvecklas med tanke på det. Kombinationen av handbollen i skolan och med laget har utvecklat mig både som individuell spelare och lagspelare då jag känner att jag lärt mig att se spelet på ett lite annorlunda sätt, såsom att värdera lägen och passa vidare etc., men framförallt känner jag att jag har förbättrat mitt psyke.

Elise Andersson säsongen 2016/17

Elise Andersson säsongen 2016/17

Under tidigare handbollsår så satte jag väldigt höga krav på mig själv, nästan för höga och därför kunde jag lätt hamna i en bubbla med negativa tankar. Ted är väldigt insatt och bryr sig mycket om de individuella spelarna i laget, både innanför och utanför handbollen, vilket hjälpt mig mycket under de två åren jag spelat i Silwing. Jag och Ted har jobbat väldigt mycket med mitt psyke och jag har förbättrat mig enormt, vilket jag är väldigt tacksam för, då det dessutom har påverkat min handbollsutveckling positivt. Jag känner att jag, med hjälp av den psykiska utvecklingen, vågar släppa efter lite och prova nya saker på handbollsplanen, vilket jag tidigare inte har gjort. På så sätt har jag utvecklat mitt skott, som jag knappt använde mig av innan, och jag har även lärt mig att det är okej att misslyckas.

Tidigare i höstas fick även din lagkamrat Johanna Brejding prova på landslagsspel. Vad är det ni har i ert lag som gör att så många går så långt, tror du?
– Vi har ju en ganska stor bredd på truppen då vi har bra spelare på alla positioner och det resulterar i sin tur i bra kvalité på träningar och på matcher, vilket jag tror är roten till att man utvecklas som individ i laget. Ted och Thomas vill dessutom hålla en hög nivå på träningar och går igenom mycket med individen om vad just hon kan utveckla och förbättra. De ger ofta konstruktiv kritik, vilket jag tycker att vi tar åt oss av och även utvecklas av individuellt.

Sen tränar vi också en hel del fysträning såsom styrketräning och löpning, vilket ger oss ett bra underlag till att utvecklas som handbollsspelare. Ted lägger ned mycket energi på att vi ska få så bra träning som möjligt samt att vi ska ha roligt under träningstillfällena, och därför brukar han komma med massa nya idéer till både handbollen och fysen som ingen annan skulle komma på men som är väldigt roliga och lärorika. Det är dessutom många spelare i laget som är villiga att satsa och som vill komma så långt som möjligt inom handbollen, många är entusiastiska och villiga till att lägga ned den tid och träning som behövs för att bli så bra som möjligt.

Jag tror att alla dessa små bitar och en rejäl dos jäklar anamma är anledningen till att vi har ett sådant bra lag. Med så engagerade tränare och spelare skapar vi en miljö som ger alla i vårt lag möjligheten att gå långt inom handbollen.

Du har ju valt att läsa handbollsinriktning på gymnasiet. Trivs du bra med det och känner du att det utvecklar dig lite extra som handbollsspelare?
– Jag går handbollsinriktning på Sjölins Gymnasium, vilket jag tycker är mycket roligt och lärorikt. Vi har väldigt många duktiga och välutbildade tränare på NIU:n (som handbollsinriktningen kallas) och de tillsammans med alla duktiga spelare ger mig en unik möjlighet att gå framåt inom handbollen.

På träningarna i skolan jobbar vi hårt med att förbättra vår fysiska status och främst den individuella utvecklingen i handbollen. Jag trivs mycket bra med detta eftersom det ger mig en möjlighet att fokusera extra mycket på min egen utveckling. Dessutom känner jag redan att jag börjar förbättra min fysik på grund av de extra passen som jag nu kör i skolan. Genom att kombinera träningarna i skolan med våra träningar i laget känner jag att jag har hittat en bra balans i min träning och det gör att jag utvecklas lite extra som handbollsspelare.

Det måste vara något alldeles speciellt att få dra på sig en landslagströja och representera Sverige. Vad ser du mest fram emot med turneringen i Portugal?
– Jag är supertaggad och exalterad över att få spela i landslagströjan och representera Sverige. Det kommer att bli en otrolig upplevelse då jag både kommer att möta och spela med väldigt duktiga spelare samt att jag får möjligheten att bli tränad av några av Sveriges bästa tränare. 

Det är svårt att säga vad jag mest ser fram emot då det är så många stora saker som händer i en och samma veva. Att få representera Sverige i sig är ju riktigt mäktigt och att vi dessutom ska till Portugal kommer bli sjukt roligt och spännande.-Jag ser fram emot allting under denna resa men det jag ser fram emot mest är att få spela och träna med alla talangfulla handbollsspelare. Det finns så otroligt många duktiga spelare i Sverige och därför kommer det att bli riktigt utmanande och tuffa dagar som jag kommer att lära mig hel del av. Våra tränare och ledare förväntar sig givetvis en hög nivå och kommer att lägga upp träningarna och matchspelet efter det. Därför kommer det att bli extremt kämpigt men också roligt och jag kommer lära mig massor som jag kan ta med mig i framtiden.


Läs mer:
00/01-truppen till Portugalläger uttagensvenskhandboll.se
Intervju med Sjölins NIU-elever Elise Andersson och Frida Höglund om debuten i U16-landslaget – Sjölins på Facebook

 


Populära artiklar