Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 I huvudet på en ungdomsledare i Handboll

I huvudet på en ungdomsledare i Handboll

Jag vill först börja med att hylla alla ideella ledare som bryr sig om våra ungdomar och som gör detta utan betalning!


I denna krönika kommer jag att skriva lite om mina erfarenheter om att vara ungdomsledare i Silwing/Troja P99 samt lite andra tankar jag har. Min bakgrund, inom handbollen, är att jag varit ungdomsledare för Silwing P99 i snart 10 år. Tidigare har jag själv spelat i Tumba, Cliff, Hellas och Silwing/Troja och varit ledare för både herr- och damlag som Silwing/Troja, Tumba, Vassunda, Huddinge och Väntorp/Solna. Jag har även tränat Cliff P65 och bollskolan i Tumba på 1970 talet.

Jag vill också påpeka att jag är medveten om att jag som ledare för Silwing P99 har haft stor tur när det gäller spelare, domare, lottning och få skador. Med detta sagt så vill jag också berätta att Silwing P99 under säsongen 2013/2014 vann USM, Norden Cup, Skadevi Cup, Eken Cup, Hallbybollen, Stockholm och Partille Cup. I vissa finaler hade vi till och med två lag.

När spelarna startade i bollskolan och fram till de var 12-13 år, så vann vi bara någon enstaka cup med få deltagande lag. Vi fick stryk av lag som Tumba, Skuru, Huddinge m.fl.

Är det viktigt att vinna?

Vi bestämde tidigt (2010), min kollega Morgan Gransten och jag, att vi skulle sätta en tydlig ram kring vår verksamhet och även tydligt berätta vad vi ville. Det viktiga var att vi skulle ha kul, respektera oss själva och andra, samt hela tiden utvecklas. Vi ville också tillhöra de bästa P99 lagen i Sverige och spela en snabb och teknisk handboll.

”Vi styrs av våra tankar” säger hjärnforskaren Martin Ingvar. Allt vi har gjort (alla dessa träningar) har varit med intentionen att det ska leda till det vi vill enligt ovan, och då har även framgångarna kommit. Jag har inte tänkt på om det är viktigt att vinna för det har inte varit vår intention. Få tankar i huvudet och mycket att göra.

P99 i Hallbybollen 2010

P99 i Hallbybollen 2010

Det är viktigt att vi har kul, och vi har kul! Det är kul att vinna och det är mycket skratt på våra träningar. Vi är alla olika och att lyssna på alla är viktigt. Högt i tak och med kompetensen att förstå att jag är jag och du är du och respektera varandra är en framgångsnyckel. Vi har ofta samtal om skillnaden mellan person och prestation. Vi är inte vår prestation! Jag tittade på bilder på laget från Hallbybollen i januari 2010. Alla på bilden ovan spelar fortfarande i något av våra 2 lag (truppen har växt) och de som kunde fick speltid i USM Steg 3 i helgen…

”Högt i tak och med kompetensen att förstå att jag är jag och du är du och respektera varandra är en framgångsnyckel.”

För oss är utveckling viktigt

Vi tycker att utveckling är viktigt och vi har tagit hjälp av duktiga människor som Ingemar och Jesper Linnell, Thomas ”Foppa” Forsberg, Anders ”Ludde” Lundin, Patrik Högberg och andra under åren. Ricoh har cirka 10 träningar med oss per säsong och det är mycket uppskattat. Vi har blivit tre tränare i och med att Patrik Windahl anslutit denna säsong. Även vi tränare utbildar oss, till exempel så går både Patrik och jag själv TS3 och Mogge går ledarutbildning som Ingemar Linell håller i. Vi samarbetar också med Ricoh och Stockholm Idrottsgymnasium angående ett nytt handbollsgymnasium med ett ”college tänk” som kommer att integreras med Silwings P99.

12 spelare från Silwing har kommit in ”handbollsmässigt” av 15 totalt. Skolan ska ha samarbete med Kolding i Danmark och det kommer vara fyra träningstillfällen i veckan på skolan. Inget annat handbollsgymnasium är i närheten av detta! Vi har agerat träningstrupp för Svenska Handbollsförbundet under en ledarutbildning för f.d. damelitspelare i Sverige och fick beröm för vår prestation. Vi gör saker som leder till utveckling, och kommer att göra mer…

Säsongen 2014/2015 är tuffare och vi är ett år yngre i år. Det är kul! Vi leder högsta serien i Stockholm (P98) och vi har gått till Steg 4 i USM för P98 och framför allt så har vi fortfarande samma tydliga ramar och intention.

Sammanfattningsvis vill jag säga att vara tydlig med vad ni vill och vad som är viktigt är ett måste om ni vill lyckas. Allt ni gör ska leda till målet och var inte rädd att ta hjälp av de som vet mer och har lång erfarenhet. Jag kan inte veta allt och har vi bestämt att utveckling är viktigt så gäller detta naturligtvis även mig, och jag utvecklas genom samarbete med andra ledare.
Det är också lätt att diskutera med föräldrar som vill att du ska göra på något annat sätt än du gör idag. Reflektera över vad de säger och om det på ett bra sätt kan leda till det ni vill så kan du använda detta. Annars förklara vad ni vill och vad ni tycker är viktigt… Lite tankar i huvudet och mycket att göra som leder rätt.

”Jag älskar inte alla barn. Jag älskar mina barn och några till. Däremot respekterar jag alla barn.” – Astrid Lindgren

Flaggan i topp!

 


Stefan Backlund
Stefan är en av tränarna för Silwings P99. Som spelare har han tidigare representerat IFK Tumba, HK Cliff, Hellas och Silwing/Troja. Som ledare har han haft hand om både herr- och damlag, bland annat Silwing/Troja, Tumba, Vassunda, Huddinge och Väntorp/Solna. Han tränade även Cliff's P65 och bollskolan i Tumba på 1970 talet.

Populära artiklar