Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Har vi rätt tränarkår?

Har vi rätt tränarkår?

Vem tror han att han är den gamle gubben. Jag nämnde mitt ämne till min dotter när vi skypade med varandra och hon sade: Pappa, du har ju inget lag längre och du kan väl inte bli petat från Bollskolan? Kört hårt pappa.


Vad är det då som kommer att bli så speciellt?

I veckan som gick så hade jag ett långt samtal med en f.d elitseriespelare och sedemera även tränare. Vi hade ett väldigt givande samtal om både ungdomsspelare, tränare, landslag och hur ser det ut i dagens handboll i Sverige? Jag har ju tidigare varit lite kritiskt till vissa laguttagningar i landslaget (som jag fått pisk för i sociala medier) samt jämfört lite med andra idrotter och deras tränare.

Jag kan ju börja med att jämföra mig själv som tränare nu och jämfört med när jag började som ungdomstränare och det är självklart att jag nu vid 60 års ålder är oerhört mycket bättre tränare än för 20-30 år sedan, vore konstigt annars. Nämnde det för en av mina spelare i 82:laget att jag önskade att jag hade dagens kunskap med mig när jag började träna P82/83 laget. Han sade: ”Det är inte alls säkert att du lyckats bättre än du gjorde ändå”. Var sak har sin tid och du var engagerad. Givetvis blev jag glad över det påståendet. Men jag hade velat ha min kunskap som jag har nu i ryggsäcken för 20 år sedan. Det bygger ju också på att ju äldre jag blir så inser jag hur viktigt det är med social trygghet och hur man skall kommunicera med barn som kanske inte får lika mycket speltid som de s.k stjärnorna. Hur motiverar jag dessa, hur skänker jag glädje till deras träningar, matcher? Är nog oerhört mer påläst nu.

Det blir då lite konstigt med ovanstående tankar när jag nu kommer in på mitt ämne för dagen:

Har vi rätt tränarkår i Sverige/landslagen och i de högsta sererna? I detta ämne så tror jag att hela Sverige oavsett om man är spelare/journalist eller enbart betraktare som tycker det är helt perfekt att dagens handboll i Sverige styrs av f.d spelare från ”Bengan Boys”. Allt från landslaget, deras överchef Lövgren samt Elitserietränare, tränare i allsvenskan.

Men är inte det bra då ”Vestis”? Alla idrotter tjatar ju om att ta tillvara s.k ”gammal” erfarenhet? De har ju varit med om allt, kan spelet både på och vid sidan av plan?

Är faktiskt inse så säker längre. Var har vi fått någon utväxling på det utomordentligt goda ungdomsarbete som görs på ungdomslandslagen? Hur spelar t.ex landslaget, vora elitserielag? Är det inte samma i princip överhela linjen? Det absolut det mest nya som inkommit i  Svensk handbol är Rimbo med Dick Tollbring som tränare. Offensivt båda framåt och bakåt. Oerhört spektakulärt, udda och charmigt. Sedan att det inte räckte hela vägen har ju med andra saker att göra. Kan Ni säga något annat lag eller tränare som gjort något nytt på senaste tiden?

Tillbaka till de som styr Sverige. I princip alla är runt 50 år, har varit först spelare på hög nivåi (Tyskland, Danmark, Spanien), sedan gått direkt från planen till att bli tränare på elitnivå? De som varit spelare i Tyskland under 10-15 år tar med sig sin/Tysklands filosofi hur man spelar och behandlar folk. Den är ju erhört hirarkistisk och ledaren är ju allsmäktig. Ingen i högsta ledningen av lagen har haft ett vanligt jobb som innebär att man är med och påverkar sin arbesplats, lyssnar, bahandlar folk lika (annars kommer facket), samtalar med folk/arbetare, utvecklar personalens ideer, blir innovatörer osv.

Från att varit beundrar som spelare blir du nu chef över spelare. Känns inte som ledarna från ”Bengan Boys” är speciellt bra på att tala med vare sig media eller spelare. Känns verkligen inte att de är speciellt ödmjuka i sina roller överhuvudtaget. Nu generalicerar jag givetvis men vet mer än ni kanske anar.

Har de utvecklat vår produkt handboll? Jag tycker verkligen inte det. Kan se elitseriematcher som håller oerhört sämre kvalitè än matcher för 10 år sedan. Hur kan det vara möjligt med dagens träningsmetoder, alla duktiga ungdomsspelare. Hur kan man köra t.ex ”rundgång” 10 ggr på en halvlek? Alla skrattar åt Rimbo, jag betraktar Rimbo och Dick som absolut det bästa som hänt Svensk handboll de sista 10 åren. Kommer man att ta tillvara detta tror Ni? Absolut inte, finns ingen av de etablerade tränare som törs vidareutveckla detta.

Jonas Rönnqvist i Luleå har jag skrivit om förut och vad han betytt för hockeyn. Finns inget hockeylag som kan spela en match med 3 kedjor längre. Man ha gått från byten på 1 minut till maximalt 30 sekunder. ABSOLUT ingen kan glida omkring i hockeyn längre. Det är ett otroligt tempo och man måste ta oerhört snabba beslut och vara tekniskt duktig.

Tycker Ni handbollen har utvecklats likadant? Ser Ni en landskamp så har man t.ex 6 avbytare och man sätter 2 st vid sekreteriatet och  4st vid materialaren med overall på sig!

Varför har man förhandlat sig fram till 6 st avbytare i handbollen då man numera använder 2-3 st? Har sett matcher där man haft 7 avbytare med sig, alla värmer upp och så får 1 sätta sig på läktaren. OK, men vad händer sedan. Man använder 4 st maximalt? Vad hände där med din roll som tränare? Hur pratade de sedan med de som inte fick spela? Är fullständigt övertygad om att något snack efter inte blev av.

Så behandlar man spelare i Tyskland och det har man nu tagit med sig till Sverige. Mindre bra enligt mig. Tycker Ni t.ex Ola har utvecklar Svensk Handboll med sitt Kristianstad? Tycker personligen att de spelar sjukt tråkig handboll. Knappt några kontringar, inga kantavslut, tråkiga avtal. Se på Drott sedan de sparkade Sivertsson. Inga ”rundgångar” snabbt spel, 2 och 2 avtal, rolig handboll. Finns kanske ett skäl till att inga velat se Drott i Halmstad.

Hur tycker Ni landslaget spelar om Ni jämför med t.ex Frankrike? Frankrike är på en annan planet enligt mig. Se på deras kantspelare, oerhört delaktiga, spektakulära, kan stega, skjuta, spela in osv. Otroliga växklingar, mycket sammarbete. Spanien likaså, oerhört snabbt spel, många avtal 2 och 2. Snabbt till avslut. Många byten. Ingen orkar i 60 minuter.

I Sverige så bestämmer man sig för att kanterna skall spela i 60 minuter oavsett vad som händer. M6:an spelar nonstop oavsett vad som händer. Kanske lite byten på 9:m. De som får mest ”stopp och start” och blir mest svettig är Tobias Karlsson och Jernemyr. De byter ju anfall/försvar. Konstigt va!

Så här är det lite i Tyskland också. När jag var och tittade på Berlin-Flensburg. Berlin oerhört tempofattiga och inga avstal, bara individuellt spel. Ledare som är oerhört odemokratisk. Rent ut sagt usel. När jag talade med den f.d elitseriespelaren så sade jag: ”du och jag hade lätt varit ett bättre tränarpar än de som nu är i Berlin”. Fick faktiskt ett klar ”Helt rätt”. Vranjes tillhör ju också ”Bengan Boys” men det lilla jag sett av honom så verkar han oerhört mer social än övriga från det laget. Undrar t.ex hur en sådan som förre M6:an Axel Sjöblad tycker om om dagens ledarstil? Han blev ju aldrig tränare men var absolut den bäste expertkommentatorn vi haft. Oerhört påläst och pedagogisk. Tycker Ni Axner känns pedagogisk i studion? Känns inte det lite ”Grabbigt” och man slänger in lite roliga kommentarer istället?

Tror Ni Stefan Lövgren som överchef går ned till Ola-Staffan och verkligen ställer dem mot väggen i saker som rör laget? Aldrig i livet säger jag. Hur skulle ni själva göra? Kan Ni på Er arbetsplats direkt fronta en av era ”bästisar” och ifrågasätta denna som kollega? Lite lättare om det är någon som Ni inte har en ”relation” med, eller hur?

Nu har vi avhandlat mycket landslag men jag tycker se samma tendens i Elitserien och allsvenskan. Kan räkna upp rätt många ”skånetränare” som harvat sig igenom livet med att ta det ena handbollsuppdraget efter det andra och aldrig varit inne på den privata arbetsplatsen. Är oerhört bekymrad över dettta. För de verkligen handbollen framåt? Törs de ta risker som t.ex Dick och Rimbo? Absolut inte, då kanske de inte har något jobb nästa säsong och då måste du ut på arbetsmarknaden. Där är de rökta.

Återgår till en sådan tränare som Jonas Rönnqvist. Han säljer sitt företag för x antal miljoner och bestämmer sig för att se hur bra han kan bli som tränare i hockey. Han leverar en produkt som förändrar hela hockeykåren, både hur man spelar samt hur man kommunicerar med sina spelare.

Var hittar vi en sådan person inom handbollen?

Sammanfattningsvis, när ni nu ser slutspelshandbollen, titta lite med kritiska ögon och tänk efter: Är handbollen bättre nu än för 10 år sedan. Vilka driver lagen?

Tack för mig och hoppas jag får behålla bollskolan.

Vestis


Rolf Vestberg
Vissa kallar Rolf ”Vestis” Vestberg för Mr. Silwing och det är med all rätt kan man tycka då han varit inblandad i föreningen på ett eller annat sätt sedan tonåren. Vestis har under årens lopp tagit sig an många viktiga uppgifter inom föreningen, som bland annat A-lagstränare, spelare, ordförande, speaker, B-lagscoach och sekreterare. Numera "bara" styrelseledarmot och tränare för bollskolan.

Populära artiklar