Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Gästkrönika: William Törnqvist

Gästkrönika: William Törnqvist

Till att börja med är jag väldigt glad att jag fått denna förfrågan att skriva en liten text till denna gemytliga förenings hemsida. Det finns mycket trevligt folk i föreningen som jag stött på, både Ulf Borén och Niklas Palmqvist. Det jag uppskattar mest och är främst imponerad över i Silwing/Troja är dock deras fantastiska ungdomsverksamhet som jag fått nöjet att följa på nära håll i flera årskullar.


Vem är då jag? Jag heter William Törnqvist och är 20 år gammal. Jag har själv spelat handboll i 15 år i handbollsklubben HK Eskil, en klubb där jag också tidigare även jobbat på kansliet samt varit styrelsemedlem under två års tid. Utöver tränaruppdrag i föreningen har jag också försökt mig på att podda lite tillsammans med Sveriges Radios Jarmo Mänty. Podden ”I Klistret” blev nominerad till Sveriges bästa pod samt Sveriges bästa sportpod innan den 42 avsnitt senare gick i graven. Just nu har jag tagit lite avstånd från handbollen och lagt tid på socionomstudier, även om jag fortfarande är med lite kring organisationen i HK Eskils A-lag.

I januari månad som den handbollstok man är känns allt annat än att skriva om kommande handbollsmästerskap avlägset. Sverige har hamnat i en tuff grupp efter att Island, tycka vad man vill om det, har inkallats sent till mästerskapet. Utöver Island stöter man på Egypten, Frankrike, Tjeckien och Algeriet.

Sverige kommer alltså inte få någon dans på rosor. Här får ni en genomgång av länderna samt Sveriges chans i procent att slå nationen.

Island vet vi sedan tidigare har ett riktig bra lag med Palmarsson och Pettersson i spetsen, men målvaktsspelet är som alltid en tveksamhet där. Femteplatsen i EM imponerade. Nu spetsar man med Alexander Pettersson. Kan man göra en Danmark i fotbolls EM 1992?
Vinstchans för Sverige: 60%

Niclas Ekberg. Foto: Bildbyrån

Niclas Ekberg. Foto: Bildbyrån

Tjeckien hade det tungt i senaste EM och slutade exempelvis bakom nationer som Österrike och Makedonien, man gjorde dock ett riktigt starkt kval och slog imponerande ut Serbien i ett Play Off, efter 33-21(!) hemma. Jischa och kompany får dock svårare över ett helt mästerskap.
Vinstchans för Sverige: 75%

Tunisien gissar jag blir gruppjumbo. Man är stora och tunga och har ett avigt spel men av tretton möten med Sverige har man endast vunnit ett. Här vinner Sverige 9 av 10 matcher. För Sveriges skull hoppas vi inte att VM-matchen blir den tionde.
Vinstchans för Sverige: 90%

Egypten har historiskt sett kallats Afrikas bästa landslag men jag tycker man har bleknat på senare år och kvalade in till VM som tredje Afrika-nation. Sverige bör ha god chans även här.
Vinstchans för Sverige: 75%

Frankrike får klassas som klar gruppfavorit och kanske även favorit till VM-titeln. Här ska allting funka för Sverige för att ha chans att vinna. Målvaktsmatchen måste vinnas och lätta mål på kontringar måste göras. Frankrike har dock mycket bredare lag än Sverige och vinner med största sannolikhet här.
Vinstchans för Sverige: 30%

Grupptips:

  1. Frankrike
  2. Sverige
  3. Island
  4. Tjeckien
  5. Egypten
  6. Tunisien

Avbräcket på Kim Ekdahl Du Reitz blir för stort. Jag hade gärna sett någon av Berggren, Stenbäcken och Nilsson på V9 i VM (se Willes VM-trupp nedan [reds anm]). Tappet av de enkla målen från 9 meter blir för stort. Sverige tar sig dock vidare som grupptvåa efter att ha slagit Island knappt. Det tar tyvärr slut ganska snabbt efter det och man får slåss om placeringarna 6-10.

Utanför planen är jag också väldigt nyfiken på hur SBS Discovery klarar av att axla arvet från TV4 med att analysera och kommentera mästerskapet. Uppställningen med Vranjes och Per Johansson i spetsen ser onekligen intressant ut och jag tror på succé.

Tack för mig, hoppas ni fått lite mer koll på Sveriges chanser i det kommande mästerskapet. Till sist önskar vi Sverige stort lycka till.

Ni finner mig på Twitter under @willeetuna

Ha d gott.

Extra: Willes VM-trupp

MV
Mattias Andersson
Johan Sjöstrand

V6
Jonas Källman
Fredrik Petersen

H6
Niclas Ekberg
Anton Halén

M6
Andreas Nilsson
Jesper Nielsen
Tobias Karlsson

V9
Emil Berggren*
Lukas Nilsson*
Jonathan Stenbäcken*

M9
Lukas Karlsson
Jesper Konradsson*

H9
Johan Jacobsson
Kim Andersson

*Ej med i den officiella VM-truppen. Ni hittar den trupp som åker till VM på Svensk Handbolls hemsida (reds anm).


Håller du med William? Vem hade du velat ha i VM-truppen och hur tror du att det går för Sverige i VM? Kommentera gärna nedan.

 


William Törnqvist
William Törnqvist är 20 år gammal och "soon to be" socionom. Trots sin ringa ålder har "Wille" hunnit med flertalet uppdrag i sin klubb HK Eskil där han själv spelat handboll i 15 år. Utöver tränaruppdrag har han också varit styrelsemedlem samt jobbat på klubbens kansli. Försökte sig under en tid på fenomenet podcast tillsammans med SR's Jarmo Mänty med podden ”I Klistret” som blev nominerad till Sveriges bästa pod samt Sveriges bästa sportpod innan den gick graven. Det finns även rykten som säger att det var Wille som fick Hasse "Mr Eskil" Leonardsson att öppna ett twitterkonto.

Populära artiklar