Gästkrönika: Nicklas Älgekrans

Jag har fått förmånen att skriva en krönika här på Silwings hemsida och jag tänker skriva om ett ämne som jag brinner för, ungdomshandboll.


Jag tänker inte lägga mig i hur föreningar sköter sin ungdomsverksamhet, utan istället gå in på hur förbundet behandlar frågan kring bollstorlekar och min hjärtefråga: Vax.

Remisser har varit ute i omgångar under åren där frågan lyder ska vi ha storlek 2 för A-flickor? Ska mjukisbollen vara 50 cm i omkrets eller ska trimherrar spela med fotboll?

Skämt å sido! När ska vårt handbollsförbund på allvar ta tag i frågan angående vax?

Som ungdomstränare under många år i Eskilstuna Guif började vi för ett par år sedan med att alla lag som spelar på stor plan i vår barn- och ungdomsverksamhet skulle träna med vax. Inte spela matcher, utan bara träna med vax. Utvecklingen vi har sett är faktiskt enorm. Kaströrelsen blir så pass mycket bättre och självförtroendet bland spelarna ökar stort.

”är inte huvudsaken att utbilda våra barn och ungdomar i handboll där vax/klister är en stor del av idrotten?”

Börjar man med vax i tidig ålder blir det lätt att automatisera kaströrelsen, istället för att i senare åldrar avautomatisera en dålig kaströrelse vilket är bra mycket svårare. Pratar man med kritikerna i frågan så säger de att kostnaderna ökar. Ja, självklart gör de det men är inte huvudsaken att utbilda våra barn och ungdomar i handboll där vax/klister är en stor del av idrotten?

Burk med handbollsvax

Burk med handbollsvax

Nästa argument från kritikerna: ”vi får inte spela med vax i kommunens lokaler för vaxet smutsar ned…”.

Nej, säger jag. Det är inte vaxet som smutsar ned utan det är kommunens lokaler som redan är smutsiga och rent av ostädade. Dammet och smutsen fastnar i vaxet på bollen. Bollen blir så klart smutsig och den i sin tur smutsar ned.

Skulle kommunen städa och hålla efter i sina hallar samt gympasalar ordentligt skulle inte problemet uppstå.Av en ren boll med vax på blir det genomskinliga märken som lätt tas bort med en skurmaskin. Ett plus är om kommunen köper in en bolltvätt så att om bollarna blir allt för smutsiga kan man lätt tvätta av dem. Dessutom kan man sätta upp tvättstationer så att man kan tvätta av sig vaxet innan man kliver ur hallen så att vaxet inte sitter på dörrhandtag m.m.

I Eskilstuna Guif använder vi vanlig matolja att tvätta bort vaxet på händerna. Det blir ingen stor kostnad för varken borttagning eller inköp av vax. En stor del ligger på oss ledare och tränare att utbilda våra spelare i hur man handskas med vaxet.

”Eftersom vaxet är så stor del av vår idrott samt att våra ungdomsspelare blir bättre utbildade handbollsspelare, är det dags att kräva vax för alla inom vår idrott.”

Vi (förbundet) borde sätta ned foten och uppmana till att vår idrott bedrivs med vax och klister för ungdomar och inte gå med på kommunens förbud på vaxfria hallar. Eftersom vaxet är så stor del av vår idrott samt att våra ungdomsspelare blir bättre utbildade handbollsspelare, är det dags att kräva vax för alla inom vår idrott.

Näst sista helgen i mars åker vi och våra tjejer i Eskilstuna Guif F00 ned till Kristianstad för att spela steg fyra i USM för B-ungdom och där får de inte spela med vax?! Helgen innan spelas steg 4 för A-ungdom, där är vax tillåtet?! Hur kommer det sig?

Den här frågan har man säkert brottats med under många år men jag ser bara fördelar med att införa vax för alla barn och ungdomar.

 


Nicklas Älgekrans
Nicklas är "born and raised" i södra Stockholm men är sedan ett antal år tillbaka bosatt i Eskilstuna där han numer, efter flera elitseriesäsonger med först Polisen/Söder och sedan Guif, är ungdomsansvarig i just Guif samt tränare för klubbens F00. Under karriären var han alltid målfarlig från sin V6-position vilket, enligt lillebror Stefan, berodde på att han "stal mina moves".

Populära artiklar