Gästkrönika: Michael Nilsplass Wold

Mitt namn är Michael och i denna artikel vill jag skriva lite om talangutveckling och mina erfarenheter av motiverande och utmanande träningar för unga handbollspelare, och jag hoppas att inlägget kan sätta igång tankarna hos flera tränare där ute.


Om man tar en titt på barn- och ungdomshandboll idag så hittar man spelare på många olika nivåer och med många olika färdigheter. Man hittar också tränare som gör sitt bästa för att barnen och ungdomarna ska bli bättre. Därför tränar vi handboll och vi tränar på hur vi ska vinna matcher och vi spelar matcher där fokuset är att slå motståndaren. Detta ser vi speciellt i små klubbar, något det finns väldigt många utav.

Efter att ha studerat handboll i många år vid Aalborgs Tränarakademi (EHF level 3 coach) och vid Norges Idrottshögskola (bachelor i tränarrollen handboll) har jag bildat mig en uppfattning, eller filosofi, om hur talangutveckling kan göras bättre och mer motiverande. En filosofi som förhoppningsvis utvecklar fler duktiga handbollsspelare och skapar fler spelare som vill stanna länge inom handbollen.

majoriteten menar att man är som mest tillgänglig för att ta emot motoriska och koordinerande färdigheter i åldrarna 7-14 år

Bollskolan

Träning med Silwings bollskola

Experter har lite olika uppfattningar om hur länge den motoriska guldåldern sträcker sig, men majoriteten menar att man är som mest tillgänglig för att ta emot motoriska och koordinerande färdigheter i åldrarna 7-14 år. I denna ålder är det därför viktigt att skapa en motorisk grund för utveckling av färdigheter. Träningar som innehåller många tekniska krävande övningar är positivt. Uppvärmningen till träningen hos många lag är som regel löpning eller löpbaserade övningar.
Här är det bra att jobba med koordninationsövningar (man blir generellt varm i hela kroppen) och många bollövningar (gärna med olika typer av bollar och övningar som kräver rörelse med boll). Det sista stadiet av kognitivt tänkande startar som regel runt 11-årsåldern och här har spelarna en stor utvecklingspotential i förhållande till grundläggande taktiska färdigheter i bollspel.

Det är självklart viktigt för alla unga handbollspelare att veta var man ska stå på banan och vad som är smart att göra i förhållande till motspelare, men det är inte nödvändigt att jobba med för mycket av detta. Handbollstekniska och -taktiska individuella färdigheter som finter, kast, försvar och täck, tillsammans med tidigare nämnda koordinativa övningar, bör huvudsakligen vara innehållet på träning hos lag upptill ungefär 14-årsåldern. Det är möjligt att göra sådana träningar motiverande. Från 14 år och uppåt bör värderingsspel, alltså spel där man övar på att ta riktiga beslut, vara det som får mest uppmärksamhet tillsammans tekniska, taktiska och koordinativa färdigheter.

Det är självklart viktigt för alla unga handbollspelare att veta var man ska stå på banan och vad som är smart att göra i förhållande till motspelare, men det är inte nödvändigt att jobba med för mycket av detta

Det har också blivit närmast en tradition att det ska spelas på full bana sista minuterna av varje träning. Här menar jag att man ska spela med färre spelare på banan (3-mot-3, 4-mot-4) för att skapa fler dueller och att varje spelare får fler val med boll. Högt tempo, stora synliga ytor och mer bollbehandling anser jag skapar en bättre förståelse för spelet, utvecklar duellspelet (som är mycket viktigt i dagens topphandboll) och är en mer motiverande form av konditionsträning. Spelare får vara nära bollen fler gånger och får flera försök över kort tid till att göra sina val.

Detta är endast ett kort sammandrag av min filosofi och metoden jag önskar implementera i min klubb. Hoppas att det kan vara med och bidra till vidare utveckling hos unga handbollspelare.


Översatt av Jonathan Averstedt

 


Michael Nilsplass Wold
Michael Wold är född och uppvuxen i Moss, Norge. Hans intresse för handboll är stort och förutom sin egen karriär som tagit honom både till Postenligan och till Danmark så har han även studerat handboll både i Norge och i Danmark på Aalborgs tränarakademi.

Populära artiklar