Gästkrönika: Mattias Bejbom

Det är en stor ära och med viss skräckblandad förtjusning som jag dels är först ut på Silwings nya hemsida och dels ger mig ut i fiendeland och skriver något på ”fel” förenings webbsida. Jag är mest van vid 140 tecken numera så det är kul att få breda ut sig ordentligt i skrift.


Vad väljer en enkel Twitterhetsare att skriva om när han får chansen? Ska jag skriva något roligt om legendaren Vestis och hans närmast maniska kärlek för kullagerfinter, övergångar och Nicklas Grundsten till landslaget? Ska jag skriva något elakt och vasst om Högdalshallens spännande blandning av klordoft, träbänkar och solljus rakt in på planen dygnet runt året om? Kanske borde det här finnas plats för att diskutera hur mycket det utvecklar ungdomshandbollen och dess domare att behöva hålla koll på om en, två eller tre ledare står upp på bänken?

Uppslagen är många men jag väljer ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som jag inte sett uppe för diskussion på ett bra tag: bollarna för ungdomsspelarna. Kanske intresserar det mig så mycket för att jag enligt envisa rykten sägs vara ”den största materialspelaren i hela handbollsvärlden” som inte tvekar en sekund på att helt sluta träna om jag inte får ha min boll. Kanske är det för att jag när jag var yngre (och inte belönades med pubertet förrän alla andra var vuxna män) knappt kunde hålla i bollen när vi spelade match?

Det jag rasar över och det jag vill lyfta är frågan: varför vill föreningar med dåliga spelare ha så otroligt hårda bollar? Och ja, jag kan kategoriskt säga att det endast är föreningar med dåliga spelare som vill detta efter mina år av empiriska studier i frågan. Kan det finnas ett magiskt samband? Är det så enkelt att spelarna blir sämre bara för att de aldrig ens har fått chansen att hålla i bollen?

Jag ser följande problematik:

  • Ungdomsspelare under a-ungdom får inte använda klister så bollarna måste vara greppvänliga
  • Handboll är en sport där man greppar, fångar och skjuter bollen. Handboll är inte basket där man studsar och föser iväg bollen

Ingen spelare har någonsin ens fått chansen att lära sig korrekt skott- och passningsteknik med en boll som inte går att hålla i. Vill du som seniorspelare testa hur det är att spela ungdomsmatch mot dessa handbollsmördare? Ta en fullpumpad fotboll (utan klister såklart) och dra iväg några snärtiga handledsskott. Inte så kul…

Alla som spelat med eller mot mig vet att jag är längst ut på ytterlighetsskalan vad gäller att vilja spela med mjuka bollar. Jag accepterar att inte alla tycker att det är optimalt grepp utan att vissa vill ha lite motstånd. Det är dock inte sådana bollar som ungdomsspelarna allt som oftast får plågas med utan den stora majoriteten av lag pumpar helt enkelt bollen tills den är en pumpning ifrån att sprängas. Det är verkligheten i Stockholms ungdomshandboll. Kan inte tänka mig att det ser ut på samma sätt i Göteborg eller i Skåne…

Jag propagerar för mina spelare som jag tränar och som jag träffar i Tyresö Handboll för att lära dem att handboll är roligare om man kan hålla i bollen. Jag får varje helg ta kampen med ledare (och domare) från stenåldern som vill ”pumpa bollen så att den studsar ordentligt”. Hur kan det ligga i en domares intresse hur bollen är pumpad om bägge lagen vill spela med en boll och den är i rätt storlek? Det är för mig obegripligt. Jag hoppas att du som läser detta funderar om så bara för en kort stund över vad som är viktigast i den handboll du gillar att titta på – häftiga och snärtiga skott och passningar eller att man kan studsa bollen utan att behöva anstränga sig?


Mattias Bejbom
Han var en av division 1 norras starkast lysande profiler säsongen 2013/14 med sina höga strumpor, slängiga lugg och härliga inställning. Numera återfinns han i allsvenskan med sitt Tyresö Handboll men ni hittar honom även vid sidan av planen då han är tränare för bland annat Stockholms Stadslag för P99 och ungdomar i Tyresö Handboll. Är också, enligt honom själv, "Sveriges största handbollsnörd när det gäller allt från Champions League ner till P03 Stockholm".

Populära artiklar