Gästkrönika: Markus Berg Loen

En hyllning till handbollen!


Jag blev både glad och rörd när jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en krönika till Silwings hemsida. Då det kommer ut en ny text varje månad blev jag först ombedd att välja en månad, när min krönika skulle publiceras. Efter att fått avslag på några önskemål, visade det sig att det i stort sett bara var april kvar att välja. Då förstod jag att jag inte var först på listan över skribenter direkt. Men utan att låta alltför bitter så kommer här mitt bidrag.

Vad skulle jag då välja att skriva om? Det borde väl handla om handboll? I ärlighetens namn har jag aldrig varit riktigt insatt i handboll. Jag kommer inte ihåg några resultat från min karriär. Vinster och förluster har försvunnit lika fort som de kommit. Jag har sällan kört en extra runda i löpspåret eller ett extra pass i gymmet. Men ändå spelar jag fortfarande handboll, 34 år gammal.

Varför gör jag fortfarande det kan man då undra, och vad har handbollen gett mig under alla dessa år?

Redan som ungdomsspelare skapades ett nätverk med grabbar i samma ålder. Jag fick fler kompisar än jag kunnat drömma om. Jag har fått resa runt land och rike och se olika platser av vårt avlånga land, ända från Trelleborg i syd till Boden i norr. Jag har upplevt dofter i omklädningsrum som jag aldrig kommer glömma. Jag har fått möjlighet att känna gemenskapen i en grupp, hantera motgångar och medgångar och dela på massor av glädje och sorg. Jag har fått förståelse för gruppdynamik och har idag stor respekt för gruppens olikheter. Jag har lärt mig respektera samlingstider och vara lyhörd mot tränare och lagkamrater, vilket gett mig disciplin som jag har användning för i vuxen ålder. Jag har fått känna på spänning och press i jämna matcher som gör att jag i dag kan tackla liknande situationer väl. Och framför allt har jag mött massor med fantastiska människor som har berikat mitt liv.

jag hoppas verkligen att alla våra barn kommer att spela handboll och få uppleva samma kärlek till sporten som jag har gjort

Jag vill även hylla handbollen som den bästa publiksporten. Numera sitter jag bänkad framför tv’n under mästerskapen, både för herrar och damer. Handboll är enligt min mening den bollsport där damsidan har kommit längst i utvecklingen. Det kan bero på att den tekniska skillnaden mellan män och kvinnor inte är lika stor i handboll, jämfört med andra sporter.

Och apropå damer så vill jag dela med mig av min absolut största tacksamhet. Det är att jag via handbollen träffade min fru. I dag är vi snart en fyrbarnsfamilj och jag hoppas verkligen att alla våra barn kommer att spela handboll och få uppleva samma kärlek till sporten som jag har gjort.

Tack för mig!

 


Markus Berg Loen
"Mackan" spelade i Silwing under säsongerna 2010/11 och 2011/12. Innan dess har han meriter från elitseriespel med Tumba och Alingsås såväl som U-landskamper. En komplett spelare både på och utanför planen som just nu dominerar norska division 2 (motsvarande svenska div.1) och håller på att uppgradera familjen från 2 till 4 barn.

Populära artiklar