Gästkrönika: Leif Lindenhall

Vi har gått från informations-torka till informations-orkan. Idag publiceras det hämningslöst i tron att more is better. Den fasen är förbi. Nu gäller less is more and it has to be good.


För tio år sedan var det knappt elitlagen som hade hemsidor så för en informationstörstande handbollsintresserad, fanns det inte mycket godis att konsumera på den tiden. Det var förövrigt det behovet som gjorde att jag startade AlltOmHandboll.nu 2005.

Idag ser det annorlunda ut och informations-torkan har blivit till en intensiv informations-orkan. Alla finns på nätet hela tiden. Därmed borde det kanske vara frid och fröjd, men icke sa Nicke. Som alltid föder utveckling nya utmaningar.

Som jag ser det började resan mot dagens mångfald med att användarvänliga tekniska lösningar blev tillgängliga åren efter 2005. Bland annat kom blogg- och publiceringslösningar som inte krävde någon teknisk kunskap av användaren, och som dessutom var billiga eller rent av gratis. Då jag startade AlltOmHandboll.nu fick jag anlita ett företag för att specialbygga en webblösning, som förutom att den inte var särskilt bra (sett med dagens ögon) var otroligt dyr.

Vartefter tiden gick, blev fler och fler allt mer aktiva på nätet och den stora skillnaden kom runt 2008. Facebook hade börjat få fäste och plötsligt kunde i princip alla kommunicera med alla, och vi blev var och en små ”redaktioner” som konstant publicerade mer eller mindre intressanta ”nyheter”.

Om det tidigare hade varit ett tufft jobb att få tag i information, blev det nu istället allt tuffare och svårare att kunna hålla sig uppdaterad. Plötsligt kunde man få en känga av någon som minsann tyckte att man borde veta att den lilla klubbens pojklag kommit till semifinal i någon liten cup för ”det har vi ju lagt ut på nätet”…

Idag finns allt på nätet och trots det, så uppfattas det av många som att det ändå inte finns det man vill ha eller söker. Det gigantiska utbudet har blivit den svaga punkten. Det är helt enkelt mycket svårare att se skogen för alla träd som skymmer.

Vi är inte längre bort än några fingertryck från att bidra till den flod av nyheter och ickenyheter som varje dag publiceras och det innebär givetvis att det är mycket ointressant som läggs ut. Saker som skymmer sikten för det intressanta.

Det krävs mer genomtänkta inlägg, roligare bilder, häftigare erbjudanden och högre kreativ nivå för att man ska tränga igenom med sitt budskap. Det gäller att förstå vad sina läsare (kunder) vill ha och inte minst att ta deras behov på allvar och sen att överträffa deras förväntningar. Där ligger utmaningen idag.

Ogenomtänkt och ett spamliknade publicerande kan stöta iväg den man vill nå med sin kommunikation. Att se 20 inlägg från en träning fotograferat från läktaren, och på i stort sett samma motiv på ens flöde, kan få vem som helst att avfölja ett Instagramkonto. Den risken finns även för dem som använder Twitter som mål-för-mål-redovisning i en match med 60 mål.

Idag publiceras det hämningslöst i tron att ”more is better”. Den fasen är förbi. Nu gäller ”less is more and it has to be good”.

Avslutningsvis vill jag ge ett några grova tips på vad man bör tänka på för att er klubb, ert lag ska kunna nå ut med ert budskap och bygga ert varumärke på nätet.

  • Börja med ett analysarbete där ni fundera på vad ni vill få ut av er kommunikation, vad ni vill uppnå, vilka resurser ni har till ert förfogande och vilken bild ni vill skapa av er verksamhet.
  • Sen är det dags att definiera en strategi och taktik för hur ni konkret ska genomföra allt för att uppnå målen. Här gäller det att vara tydlig och konkret.
  • Försök skapa en ”röd tråd” i er kommunikation, det kan vara vissa värdeord som används, unika hashtags eller en viss grafisk lösning som går igen i all er kommunikation. Skapa något unikt uttryck för er.
  • Då ni väl bestämt er för en lösning, håll er till planen. Tänk på att när ni själva tröttnat på det ni gör, börjar andra ana vilka ni är och vad ni gör. Fokus och uthållighet är nyckelord för att lyckas.
  • Oavsett hur bra strategi ni har och oavsett hur mycket ni följer en teoretisk plan, blir det platt fall om inte innehållet är bra gjort och om man som läsare känner att det inte finns hjärta och hjärna bakom ert inlägg.
  • Sist men inte minst. Det finns säkert personer inom er organisation som jobbar professionellt med kommunikation. Försök att få deras hjälp i ert arbete, i er organisation, i er styrelse. Ni behöver prioritera detta kompetensområde.

Idag är allt kommunikation och som sagt, it has to be good.

Lycka till!

 


Leif Lindenhall
Leif Lindenhall är ägare och grundare av AlltOmHandboll. Handbollssiten som samlade nyheter från hela handbollssverige startade 2005 och blev snabbt en stor aktör inom svensk handboll med över 2 miljoner läsare per år. Med sin bakgrund inom kommunikation och reklam har Leif genom åren ofta debatterat och föreläst i frågor som kombinerar verksamhetsutveckling för klubbar med den sportliga delen av deras verksamhet. Sedan 2012 driver han Svenska Cuptouren.

Populära artiklar