Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Gästkrönika: Joakim Wensby

Gästkrönika: Joakim Wensby

Tänkte ta upp en gammal sten, lyfta på den och se ifall man kan belysa den på något nytt sätt. Stenen ifråga är farmarlag.


För elitserielagen är farmarlagen något fantastiskt, de kan låta sina unga talanger testa på seniorspel i division 1 eller i någon lägre serie medan de fortfarande har dem i sin förening där de kan sätta sina avtryck på dem. De kan även locka spelare till sig i yngre år genom att möjligen påpeka division 1 spel i farmarlaget som ett steg i utvecklingen istället för att stanna hemma och konkurrera mot vuxna om en plats i seniorlaget.

För oss i mindre klubbar och i mindre distrikt är farmarlagen viktiga på det sättet att handbollen är på väg att dö ut i juniorsammanhang. Vi har ingen lokal juniorserie, det är dock mycket glädjande att Skåne har bjudit in och vi får vara med där men det är inte alla lag och föreningar i distriktet som har den möjligheten. Ifall farmarlagen skulle försvinna skulle det även innebära att vi förmodligen skulle få skrapa ihop till en division 2 serie och inget under.

”Det finns även en löjhetensskimmer att vi har farmarlag i Sveriges tredje högsta serie istället för ’riktiga’ lag med publik och ett intresse”

Nackdelarna som jag ser det är att vi kan få orättvisa tabeller där farmarlagen oftast lyckas ställa upp med ett starkare lag på hemmaplan och i vissa matcher de kanske ställer upp med bättre spelare pga skada eller att spelaren ifråga var frånvarande från a-laget på grund utav ett annat skäl. Det finns även en löjhetensskimmer att vi har farmarlag i Sveriges tredje högsta serie istället för ”riktiga” lag med publik och ett intresse. Jag tror vi är många som åkt runt i Sverige och stött på farmarlag och spelat inför en publik bestående av närmsta sörjande. Det finns även en nackdel med farmarlag att i de sista omgångarna är serien stängd vilket innebär att spelare som ens rört lite speltid i a-laget blir portade från spel i farmarlaget. Det uppstår även ofta kalabalik i samband med VM/EM-uppehållet då spelare som missade sista matchen kan spela hela uppehållet med farmarlaget.

I handbollen och egentligen i all idrott ser vi ett tapp på spelare när de kommer upp i junioråldern 17-19 år. Vi får inte lika många att fortsätta som tidigare och jag tror att tappet av juniorhandbollen till farmarlagen har gjort att denna kurva har ökat. I distriktet som jag befinner mig i har vi ingen juniorhandboll idag och det finns många juniorer som är sena och inte där i deras utveckling att de ska stöta och böka med seniorspelare men då det inte finns några alternativ blir detta lösningen. Risken att de tröttnar och inte finner glädjen i sporten är överhängande stor.

”…hur klarar fotbollen och hockeyn av hela sin idrott och seniorrörelse och elitverksamhet utan farmarlag?”

Jag började fundera lite kring hur gör de andra sporterna det? Finns det farmarlag i de svenska serierna som jag inte känner till? Nja, varken hockeyn eller fotbollen använder sig av farmarlag. Fotbollen testade på systemet under några år men fann resultaten lacklösa och slängde projektet i papperskorgen. I innebandyn och basketen verkar det dock finnas farmarlagssystem.

Frågan som kommer är naturligtvis hur klarar fotbollen och hockeyn av hela sin idrott och seniorrörelse och elitverksamhet utan farmarlag?

Fotbollen har utvecklat ett system som jag känner vore otroligt lockande. De har en u21 serie som är uppdelad i två stycken allsvenskan och två stycken superettan serier. Det som är trist är att de är låsta mot de lag som är idag i de respektive serierna. Det innebär alltså att ifall ett lag skulle åka ur superettan med sitt representationslag då försvinner också u21-laget från serien. De har även tydligt att det är ok att ha med överåriga spelare med i truppen. Fem utespelare och en målvakt får vara överåriga i laget och ifall de spelar i allsvenskan på söndag och U21-serien på onsdag spelar ingen roll då utvecklingen ligger i fokus. Jag gillar även tanken att U21 är till för att testa spelare. Det är ok av lagen att låna in spelare från andra föreningar för att låta spelarna testa på en U21-match för att se hur spelaren agerar i matchsituation.

Hockeyn har sedan länge arbetat in ett system kring J20 där de har ett raffinerat J20 SuperElit med olika grupper och sedan ett seriesystem som går neråt där lagen kan försöka ta sig uppåt. Fördelen är att en förening som arbetar konsekvent med ungdomsidrott och utbildning av spelarna kan se en progression och ha sina lag i SuperElit. Vi kan bland annat se Tingsryd i SuperElit södra serien medan deras representationslag ”bara” låg i division 1 under den gångna säsongen. Även här finns ett system med dispens.

Sedan har både hockeyn och fotbollen något spännande för sig som inte finns i dagens handbollssverige på samma sätt på grund utav farmarlagen och det är att elitserieklubbarna lånar ut sina unga spelare för att få rutin och speltid i situationer i a-lag i lägre serier. Den tanken kan kännas främmande för många av oss i handbollssverige men så fungerar det. Nyblivna Svenska Mästarna Växjö Lakers värvade precis en talang för att direkt låna ut honom till en allsvensk klubb för spelaren ifråga behövde fortsätta utvecklas och få känna på representationshockey.

När jag funderar fastnar jag för ett system liknande det som fotbollen har. Kan vara svårt att få ihop alla lag som vill vara med men låt det vara öppet. Vill du vara med i U21-serien självklart men ifall du inte vill det får du inte ha ett farmarlag i en högre division än division 3. Vem vet vi kanske kan se ett tydligare samarbete mellan storlagen och de mindre lagen då också?

Vad är era tankar kring farmarlag, utvecklingsserier och samarbeten mellan de större klubbarna och de mindre? Kommentera gärna här nedanför!

 


Joakim Wensby
Joakim började sin handbollskarriär i Uddevalla HK men har spelat seniorhandboll i Kroppskultur, Alstermo och Växjö. Har efter spelarkarriären varit involverad som tränare i seniorhandboll i Hallby och Växjö, nuvarande U-ansvarig pojkar 15-19 år i Växjö HF och NIU instruktör.

Populära artiklar