Gästkrönika: Helgi Magnússon

Vägen till sanningen om hur man blir bäst.
Nu ska jag berätta om vägen till sanningen bakom hur man blir världens bästa handbollstränare.


Jag har alltid varit imponerad över hur många handbollsspelare Sverige har fått fram och när jag flyttade från Island till Sverige för några år sen började jag direkt att utbilda mig inom den svenska handbollstränarskolan eftersom jag trodde att där måste sanningen bakom hur man blir en bättre handbollstränare finnas eftersom jag inte hade hittat den på Island. Jag fick pärmar med övningar hur man skulle lära ut olika stegisättningar och andra saker, och några föreläsningar om ledarskap blev det också. Men sanningen fanns inte där heller. Jag kunde fler övningar men jag blev inte bättre trots att jag gjorde alla övningar i pärmen.

Jag har pratat med och lyssnat på rätt många tränare som jag trodde skulle kunna berätta för mig hur jag skulle bli den bästa handbollstränaren. Jag använde övningar som jag hade sett att de körde med sina lag, men fortfarande så blev jag inte bäst och övningarna fungerade inte lika bra för mina spelare som det gjorde för deras.

Tålamod är inte en egenskap som många islänningar besitter så jag började fundera över tränare inom andra sporter. Jag läste massor om hur tränare inom andra idrotter hade lyckas men det blev samma resultat, det vill säga jag blev inte bäst och sanningen bakom hur man blir bäst verkade inte vara den samma för alla. Skulle man bara bli mer som Alex Ferguson eller mer som John Wooden, kanske skulle man bli bäst. Jag läste massor av ledarskapsböcker och andra sportrelaterade böcker utan att få något konkret svar om den absolut sanningen.

Jag använde övningar som jag hade sett att de körde med sina lag, men fortfarande så blev jag inte bäst och övningarna fungerade inte lika bra för mina spelare som det gjorde för deras.

Jag testade mycket av det jag trodde var sanningen men utan att lyckas. Jag blev inte bäst och inte heller kom jag i närheten av vad jag hade förväntat mig att jag skulle bli. Jag tyckte att jag visste mindre och mindre om hur man skulle gå till väga för att bli bäst. Samtidigt hade jag följd den internationella handbollen mycket och försökte lära mig nya trender och implementera det i mina övningar och mina egna träningar men det fick inte det utfall jag hade förväntat mig.

Nej, jag är inte bäst fastän jag har gjort massor för att försöka bli bäst. Det största felet jag gjorde i början på mitt sökande efter sanningen var att definiera vad det innebär att vara bäst. Var det att vinna medaljer? Coacha en klubb på hög nivå? Eller bara att få någon att våga försöka göra saker som den har aldrig gjort tidigare?

Jag vet också idag att det finns ingen absolut sanning bakom hur man blir bäst (eller hur man definierar det). Det finns dock åsikter som är bättre underbyggda än andra. Jag har även lärt mig under resan gång att använda ett kritiskt tänkande när det gäller kunskap om vad som är bäst. Jag vet att kunskapen utvecklas hela tiden med tid och erfarenhet. Jag kan inte bara läsa massor och förvänta mig att bli bäst, och jag kan inte bara göra massor och förvänta mig bli bäst.

Min resa har precis börjat men jag har några tips om hur man kan bli bättre, men är det något resan har lärt mig så är det att jag inte har hittat sanningen bakom hur man blir bäst.

Mina tips

Våga tänka annorlunda och ta lärdom av misstagen: Fråga om syftet bakom vad du gör och vilket mål du har med olika övningar/handlingar och ställ dig kritisk till resultatet.

Försök implementera trender från dagens handboll: Handbollen ändras hela tiden. Idag är det t.ex. mycket viktigt att 9M spelare klarar av att avsluta i trånga lägen utsida 2. De kan dyka in i mindre ytor. Spela mycket rakare handboll (gå mot mål tidigare). Titta på många matcher och fråga dig varför de gör som de gör: t.ex. Hammarbys försvarsspel, Flensburgs första- och andrafasspel eller hur Bombac och Zarabec klara sig så bra.

Ta del av aktuella forskningar inom idrotten: Det finns en hel del Master Coach-uppsatser om handboll tillgängliga på EHF’s hemsida. Det finns även många från forskningar inom andra svenska sporten som du kan ta del av och överföra till handbollen. Forskning inom NFL, NBA och NHL har rätt mycket pengar och kan ofta vara ganska relevanta för handbollen.

Ge utrymme för kreativa lösningar: Man behöver inte alltid styra spelarna. Lär dina spelare kritiskt tänkande och testa att fråga dina spelare om lösningar istället för att ge dem ”svaret”. Fråga även varför de gör som de gör.

Våga få/ta feedback från andra tränare: Skaffa en mentor som du kan bolla med i olika frågor. Gärna någon som inte alltid håller med dig i alla frågor. Våga fråga motståndarnas tränare vad de tycker att dina spelare kan göra bättre.

Ta del av material som är relevant för idrotten: Kost, mental träning, ledarskap, pedagogik och fysträning.

Tro på det du gör!

Men först och främst måste man våga vilja utvecklas hela tiden och jag tror att det krävs massor av jobb för att bli bättre.

/ Helgi Michael Magnússon

P.S. Jag vill även passa på att tacka Niklas Palmqvist för att han rättar min svenska så den blir förstådd.


Håller du med Helgi eller har du redan hittat sanningen bakom hur man blir världens bästa tränare?
Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan!

 


Helgi Magnússon
Helgi kommer ursprungligen från Island men är sedan 2010 bosatt i Sverige. Han har hunnit med att både spela i Sundsvall HK i division 2 och sedan även tränat Sundsvalls A-pojkar. Efter flytten till Stockholm har han tränat A-pojkar och juniorer i IK Bolton, Tyresö Handbolls U-damer, Huddinges juniorer och är nu tillbaka i Bolton. Och som om inte det räcker så har han också hunnit med att vara tränare för Stockholms Stadslag för både tjejer och killar och att utbilda sig till kriminolog.

Populära artiklar