Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Gästkrönika: Erik Larholm

Gästkrönika: Erik Larholm

En av eldsjälarna i både föreningen HK Silwing/Troja och för denna hemsida, Niklas Palmqvist, hörde av sig till mig och frågade mig om jag ville skriva något som skulle publiceras på sidan. Krönika kallas det? Efter att ha funderat lite så tackade jag ja…


Vad skall jag då skriva om? Eftersom jag gillar handboll så finns det för mig själv väldigt många roliga och intressanta saker att prata, skriva och diskutera om. Frågan blev vad som kan intressera dig som läser? Skall det vara roligt, spännande eller något annat? Skall det vara provocerande, sticka någon i ögonen? Nåväl, jag skriver vad jag tycker. Man behöver inte tycka likadant.

Jag väljer att delge mina tankar och erfarenheter om vägen från att vara ”ung och lovande” till att kasta in bollen i mål i högsta serien eller i ett annat land, dvs från ungdomsspelare till elitspelare.

Stockholm har haft, har och kommer alltid att ha många bra spelare. Ett lokalt underlag till stadens elitlag kort och gott. Ett lokalt underlag till Hammarby och Ricoh för att nå semifinal eller final? Förutsättningar för Spårvägen, Skuru eller Tyresö att nå final flertalet år i rad? Ja, varför inte…

Många, många bra spelare har sina rötter i och kring Stockholm, den saken är klar. Nu är inte min tanke att rada upp en mängd spelare från 08-området som spelar elithandboll i dag utan istället skriva om vad som tagit dessa spelare dit de nu är. Många spelare är det, men kanske skulle det kunna vara ännu fler?

Jag hittar ett par kategorier av spelare som nu är elitspelare.

Kategori ett är de spelare som är födda med en boll i handen, som med lite eller mycket träning troligen ändå hade spelat elitserien. Jag tänker på Nathalie Hagman, Martin Dolk, Melissa Petrén och.., nej inte så många fler. Det är nämligen väldigt få spelare som tillhör denna kategori.

Jag vill istället belysa, hylla och sätta den andra kategorin i finrummet. Spelare som Anders Wiik Rydberg, Gunnar och Nils Pettersson, Madeleine Östlund, Johanna Hellgren, Olof Johansson, Petter Strömberg, Victor Bergqvist, Hanna Åhlén och Kristin Nordström. Spelare som alla gjort många mål i landets högsta serie. Jag säger inte att de inte hade kommit en bra bit utan träning, men jag vet att de har sig själva att tacka för sina elitkarriärer då de tränat, tränat och åter tränat under sina ungdomsår. De har också fått chansen till det…

Jag ser många spelare som skulle kunna tillhöra denna kategori, men för att kunna göra detta måste de också få chansen till det. Det som denna kategori kräver är tid och möjlighet till just det som är i centrum i min text, träning. Med det menar jag handbollsträning, löpträning, styrketräning samt prehab/rehab. De måste få chans att orka träna alla de pass som behövs för att förbereda kroppen för elitspel, få chans att bygga upp i stället för att bryta ner.

”15-18-åringar idag spelar alldeles för många matcher för att ens få chansen till att orka träna så mycket som jag anser behövs”

Jag menar att många 15-18-åringar idag spelar alldeles för många matcher för att ens få chansen till att orka träna så mycket som jag anser behövs, för att få chansen till att bygga sin kropp. Det är USM, cuper, seriespel och i en del fall gånger två för de bästa spelarna. Spelare som dessutom ofta spelar mycket i alla matcher. Att dessutom spela sjuk, skadad eller liknande i unga år borde vara förbjudet. Scenariot att inte träna i veckan, sen spela match ändå för att veckan efter återigen vara förhindrad att träna för att man spelat match är också något jag gärna ser försvinner. Hur många matcher per år spelar du?

Tiden när man är i gymnasieåldern är den optimala för att förbereda sig för den belastning elitserien kräver, träningsmässigt. Då måste man få chansen, ha orken att varje vecka löpa, lyfta samt nöta sitt skott, sin fint.

Matcher är nedbrytande, träning stärker. Så är det, kommer alltid att vara.
Matcher är kul, jag vet, men för de ungdomar som vill nå hela vägen är nog fan elitmatcher ännu roligare.

Hur ser vägen ut för dig?


Har du tankar eller synpunkter kring Erik’s text? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton!

 


Erik Larholm
Erik Larholm är tränare för VästeråsIrsta's damer i Elitserien och även förbundskapten för det svenska F98/99-landslaget. Han har tidigare varit tränare för (bland annat) Skurus elitseriedamer och har under en period även varit spelare i HK Silwing/Troja. Han är också storebror till landslagsspelaren Jonas Larholm.

Populära artiklar