Gästkrönika: Anna Lindbom

Träning på individnivå – det är så vi bygger framtidens atleter.


Ungdomsidrotten i Sverige har många fantastiska föräldrar och eldsjälar som tränare. Att de finns där och peppar våra unga och får dem att hitta glädjen i att röra sig ska vi vara väldigt glada för. Det är ju våra unga som är vår framtid!

Vi lägger deras framtid i tränarnas händer och med så många olika individer med så många olika behov ska hanteras så krävs det mycket kunskap. För att hålla alla så skadefria som möjligt krävs det att vi planerar träningen efter individens egna behov men också efter vad idrotten i sig kräver.

Ta till exempel fotboll, hockey och handboll. Alla behöver snabba vändningar och rotationsmoment och då behöver vi träna på det på olika vis. Vi behöver belasta knäna och stärka dem i alla upptänkliga vinklar för att minska risken för knäskador, ryggen behöver ha god och kontrollerad rörlighet för att undvika diskbråck och andra ryggbesvär och höfterna måste kunna ha fullgott rörelseomfång. Det finns naturligtvis en massa andra saker att titta på också, men det här är grundläggande.

”Det räcker alltså inte med traditionella knäböj, marklyft och utfall. Vi måste hitta nya vägar och lägga upp träningen så att varje person blir bra på det den behöver bli bra på”

Om vi vill att en person ska bli bra på tvära vändningar som innebär ett snabb och kraftfullt rotationsmoment så behöver vi öva upp rotationsförmågan i hela kroppen för att knäet inte ska behöva ta hela vridningen och resultera i menisk- och korsbandsskador. Det räcker alltså inte med traditionella knäböj, marklyft och utfall. Vi måste hitta nya vägar och lägga upp träningen så att varje person blir bra på det den behöver bli bra på. Det vill säga öva på rotationer om idrotten kräver rotationer. Vi bör också ta hänsyn till hur individens fotställning ser ut, ibland orsakas ryggbesvär och ischiaskänningar av just en fot och hur den sätts i. Om till exempel en person går mycket med utåtvridna fötter så ger det ofta som resultat att insida lår/ljumske får arbeta för lite och lägger högre belastning på utsida lår och säte. Om foten är utåtvriden i det bakre läget vid löpning, precis innan den lämnar marken, så kan inte heller personen i fråga sträcka ut i framsida höft och gör den oelastisk vilket i sig skapar andra obalanser i kroppen. Det är bland annat mycket svårt att aktivera den djupa bålmuskulaturen om höftböjarmuskulaturen är förkortad eller stram.

Vi kan titta på en rygg, en person som har ont i ryggen försöker hela tiden ha den rak och tar gärna stöd mot låren när man ska sätta sig ned eller plocka upp någonting från golvet. Det gör att ryggen får röra sig i ett begränsat rörelseomfång och att ländryggsmuskulaturen blir hård och ihopdragen. Då behöver man få igång cirkulationen på olika vis och öva på att runda och rotera så att muskulaturen får arbeta i fler riktningar och få bättre genomflöde.

Det här är en komplex tankekedja som kan liknas vid ett detektivarbete. Att försöka förklara det med enbart ord är i princip omöjligt, men jag hoppas att jag lyckats ge en liten fingervisning hur jag tänker när det gäller i vilken riktning ungdomsträningen behöver gå. Det kräver kunskap och övning på att lära sig se vad det finns för behov och att möjligheter till utbildning finns för alla. Det är otroligt viktigt att våra ungdomars tränare får så mycket kunskap de behöver så att de kan göra det de brinner för och samtidigt se vad varje individ behöver.

”Vetskapen om att alla är olika även om anatomiböckerna visar på att alla ser lika ut är otroligt viktig och vi kan inte utgå från att alla kan och ska göra samma övningar på likadana vis.”

Idag finns det utbildningar som belyser just det här och som riktar in sig på att skapa träning som på individnivå skapar förutsättningar för den specifika belastning som den ska utsättas för. Mitt arbete, liksom alla andra tränares arbete, är att se till att varje enskild person är redo för sin utmaning på det mest optimala sätt som möjligt. Det är och borde vara vårt allra största fokus. Vetskapen om att alla är olika även om anatomiböckerna visar på att alla ser lika ut är otroligt viktig och vi kan inte utgå från att alla kan och ska göra samma övningar på likadana vis.

Det är så vi kommer bygga framtidens atleter, det är så vi kommer träna de idrottsmän/kvinnor som står på prispallen om några år med friska, starka kroppar. Det är så vi skapar träningsglädje!


Relaterade länkar / Läs mer

Lind Education – http://www.lindeducation.net/
3D Funktion – http://3dfunktion.se/
Idrottsskador hos unga – http://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2014/04/Skador-unga-idrottare.pdf
Bring it to the Park – https://www.facebook.com/BringItToThePark

 


Anna Lindbom
Anna är personlig tränare, kostrådgivare, yoga-, core- och pilates-instruktör, jobbar på Flex Sportsclub i Hägersten och driver egna LindEducation och är även den ena halvan av Bring it to the Park.

Populära artiklar