F02 – Bäst i norden

Stort grattis till F02 – 2016 års vinnare av Norden Cup.


Här följer en nedkortad och bearbetad version av F02-tränarna David Waltins och Mato Tomljenovics text om upplevelsen av Göteborgsäventyret och lagets fina prestation.

På annandag jul var det dags

Laget samlades på Centralen för gemensam tågresa ner mot Göteborg och efter en god natts sömn och tidig frukost dagen därpå, följt av taktikgenomgång, lämnade tjejerna hotellet efter lunch för att ta bussen mot Lundby Strand. Som första motståndare väntade danska Ajax København.

Gruppspel

Danskorna visade sig spela ett lurigt spel. De använde sig mycket av juggespel med tempoväxlingar, vilket ställde till det för oss genom i stort sett hela matchen. När det återstod fem minuter var Ajax i ledningen med 16-13. Då flyttade vi fram positionerna något, danskorna drog på sig några utvisningar och vi var ikapp! 16-16. Då slog Emma dessutom till med ett par fina räddningar och vi lyckades få in några bollar – viktig vinst med 18-16.

I nästa match mötte vi norska Fyllingen Håndball. Vi inledde matchen bra och hade 10-2 i paus. I början av andra halvlek så bytte vi och Fyllingen mål med varandra, men vi hade övertaget, stängde bra bakåt och kunde till slut vinna med 20-11. Skön start på första speldagen med två vinster och 4 pinnar!

I match nummer tre väntade svenskt motstånd: H43 Lund. H43 inledde bra och vi fick inte riktigt tag i dom i försvaret. Skånskorna satte dessutom punkt på Tindra redan efter fyra minuter. Då lät vi Emma följa med upp i anfallet, och på så sätt kunde vi hålla jämna steg. Ställningen var 8-8 i halvlek. I andra halvlek gick vi ut och tryckte något hårdare och kunde gå ifrån till 17-8 innan H43 kunde göra sitt första mål efter paus. Slutställningen blev 20-11.

Som sista lag i gruppspelet väntade Finska IF Helsinge Atlas. Här gav vi inte finskorna någon chans: ledning med 6-1 efter 10 minuter och 14-4 i paus. Andra halvlek inleddes som första och vi hade 25-5 efter 10 minuter, och när signalen ljöd för full tid stod vi som segrare med 27-10. Gruppseger! Och innan det var dags att släcka lampan för kvällen blev det julklappsutdelning för tjejerna. Ett roligt cup- och laginslag med fokus på annat än handboll.

Slutspel

I kvartsfinalen mot norska Nordstrand blev det en kraftmätning mellan två lag som turades om att ha ledningen med ett mål. Vi ledde med 9-8 i paus. I början på andra halvlek gick vi ifrån till 13-9, efter ett tag var ställningen 16-13 till oss och det stod och vägde lite i matchen. Efter en period med lite slarvigt spel, missade avslut och en del utvisningar kunde vi utnyttja att Nordstrand tryckte på rejält framåt för att reducera, och att de då fick en del för snabba avslut och tekniska fel. Genom att spela med ett betydligt högre bolltempo än tidigare skapade vi luckor i Nordstrands försvar och vann till slut med 21-17.

F02 vinnare av Norden Cup 2016

F02 vinnare av Norden Cup 2016

Nu väntade repris från förra årets semifinal eller final, det var bara att avvakta tills vi visste om det var Baltichov eller norska Fjellhammer som skulle stå för motståndet i semin. Det visade sig bli fjolårsvinnarna Fjellhammer – kompletta över hela banan med både bra skytte, mittsexspel och avslut från kanterna.

Inledningen var nervös från båda lagen. Det tog oss drygt fyra minuter att göra 1-0. Efter en stund stod det 3-2, men det kändes som om vi hade ett litet övertag. Efter 17 minuter hade vi kopplat ett litet grepp om matchen och ledde med 10-4 och hade sedan 12-5 i paus, eftersom vi hade fått stopp på deras fina skytte och inspel till linjen. Andra halvlek inleddes med att vi drog på oss en straff. Emma räddade och vi svarade med att göra 13-5 och en stund senare stod det 18-7. Det blev dubbelpunkt på Elsa och Tindra, men vi höll ut och vann med 22-14. En riktigt bra match där vi får revansch från förra årets finalförlust. Denna gång lyckades vi ta Fjellhammer, men vi ser redan fram emot nya möten mot dessa duktiga norska jenter!

Nu väntade Göteborgs stolthet, arrangörsklubben Kärra HF, i final. Vi hade bara ett möte inomhus mot varandra att gå på, finalen i Skadevi. Då blev vi överkörda. Vi hade haft bra publikstöd under gruppspelet, kvart och semi, och nu var det på topp – ännu fler supportrar fanns på läktaren. Fin stämning i fina Valhalla med alla hemmalagssupportrar plus våra egna. Vi fick en kanonstart i matchen och lyckades stoppa deras beryktade och tunga anfall, som går stenhårt i varje lucka. Vi fick hål på dem genom att Linnea öppnade upp målprotokollet från högerkanten, 1-0 till oss. Efter fem minuter ledde vi med 3-0. Vi gick upp till en 4-0-ledning innan deras suveräna 9:a Charité tryckte in Kärras första mål. I paus ledde vi med fyra mål. En bit in i andra ledde vi sedan med 13-9, Emma gjorde ett par räddningar och vi kunde gå upp till 15-9. Skulle det hålla hela vägen? Sista tio minuterna är vi starkare – vi drog ifrån och vann till slut med 21-11.

Nordiska mästare 2016!
Vi hade målvaktsspel i toppklass, försvar som slet för varandra, giftigt omställningsspel och ett bolltempo i anfallet som kunde rulla bort vilket försvar som helst.
Vi hade nått fram dit vi slitit för att komma. 
Vi spelade hela slutspelet TILLSAMMANS!

 

Populära artiklar