Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Cirkus Hammarby

Cirkus Hammarby

Hammarby Handboll AB i konkurs, vad innebär det? Och vad skulle det egentligen betyda för övriga handbollssverige?


Det har spekulerats mycket i Hammarbys vara och inte vara. Det är ännu inte klart huruvida Hammarby Handboll AB kommer att försättas i konkurs eller inte, men vi kan redan nu säga att vi med största sannolikhet inte kommer att få se Hammarby IF i Elitserien nästa säsong. Med de enorma skulder Hammarby dras med är det nog bara en svensk Abramovitch som kan rädda klubbens ekonomi och elitlicensen. Man har löneskulder till spelare, där det ryktas om att vissa spelare har upp till 24 månaders innestående lön. Man har skulder till kommunen på ca 6-700 000 för planhyror och annat, och även skulder till tränare/ledare på liknande belopp. Totalt är det någonstans runt 2-3 miljoner i skulder som behöver betalas.

Om det blir konkurs så kommer det innebära ordentligt med ringar på vattnet, inte bara i Elitserien utan framförallt för stockholmshandbollen såväl som för övriga sverige.

Redan tidigt i våras anade man på förbundet att det inte stod rätt till i Hammarby. Man tog det säkra före det osäkra och skickade en förfrågan till flertalet lag i Allsvenskan.

Om vi erbjuder er en plats i Elitserien vill ni då ha den? kan man sammanfatta den förfrågan som gick ut. SHF vill förstås inte genomföra nästa säsong med ett lag kort i Elitserien och de lag som i det läget nappade på erbjudandet var Önnered och IFK Ystad, lag som exempelvis Stavsten tackade nej. Läget är dock ett helt annat i dagsläget då både Önnered och Ystad har haft svårt att behålla sina spelare och har fått se den ena stjärnan efter den andra lämna klubben till förmån för spel högre upp i seriesystemet eller utomlands, så hur de ställer sig till frågan idag är svårt att svara på men det går rykten om att IFK Ystad i dagsläget inte skulle tacka ja till ett sådant erbjudande, vilket innebär att det är Önnered som i så fall kommer att få frågan… Lag som t.ex. Alstermo som åkte ur Allsvenskan förra säsongen är inte aktuellt, just av anledningen att man åkte ur den säsongen och det är endast lag underifrån som kan bli aktuella för en eventuell uppflyttning.

Om det då blir så att Hammarby försvinner och att Önnered eller Ystad flyttas upp, ja då har ni säkert redan räknat ut att man istället blir ett lag kort i Allsvenskan. Oavsett vilket lag som flyttar upp så kommer det att dra igång en ”pyramideffekt” som kommer att få direkta effekter även på vår egen serie. Vilka från division 1 ska då få en plats i Allsvenskan? De som bör vara aktuella är såklart IK Cyrus eller HK Eskil. Båda lagen var med och kvalade till Allsvenskan och möttes i första omgången av kvalet. Cyrus vann som bekant den drabbningen och fick sedan möta DIF där man gick på pumpen. Dock brukar man i dessa lägen räkna ut en så kallad ”matchkvot” för varje lag och utifrån det avgöra vilket lag som ska ha förtur till platserna. Matchkvoten för varje lag får man genom att dela antalet poäng under säsongen delat på antalet spelade matcher. I Eskils fall så får de en matchkvot på 1.5 poäng per match, medan Cyrus i sin tur har en matchkvot på 1.4 p/m. Hur ska man resonera i ett sådant läge?

När vi ställde frågan till Eskil’s ledning huruvida de skulle vara villiga att ta en gratisplats i Allsvenskan visste de inte riktigt vad vi pratade om och man var inte alls insatt i läget, vilket kanske kan tolkas som ett tecken på att man inte är riktigt rustade för att ta klivet?

Hur blir det då i vår egen serie?

Om Eskil eller Cyrus försvinner till Allsvenskan så fortsätter pyramideffekten nedåt och det kommer då att komma upp ytterligare lag från division 2. Sollentuna fick som bekant en gratisplats då Irsta gick ihop med IVH och bildade VästeråsIrsta. Då kvarstår 3 lag som var inblandade i kvalet: Matteuspojkarna(MP), AIK och HK GP. Lidingö är då inte heller aktuella att få komma tillbaka till ettan av samma anledning som Alstermo inte är aktuella för Allsvenskan (se ovan).

Ser man till matchkvoten för dessa lag så slutade både HK GP och MP på samma poäng i division 2 östra, d.v.s. att de har samma matchkvot (1.22). HK GP slutade före MP i tabellen på målskillnad. AIK i sin tur har en matchkvot på 1.18 p/m, alltså något lägre än både MP och HK GP. AIK skulle faktiskt inte ha kvalat över huvud taget men fick en plats i kvalet tack vare att Hornskroken tackade nej, man fick då möta MP i första omgången och vann det mötet stort men fick sedan se sig slagna av HK Tyrold. Alltså samma läge här: Matchkvoten säger en sak, kvalet säger en annan…

Vi skulle då i praktiken kunna få en division 1 norra som ser ut enligt följande:

 • Eskil eller Cyrus
 • Country
 • Silwing
 • Nyköping
 • Tyrold
 • Täby
 • Ricoh
 • RP
 • Tyresö IF
 • Sollentuna
 • Strömsnäs
 • HK GP eller MP eller AIK

istället för:

 • Eskil
 • Cyrus
 • Country
 • Irsta
 • Silwing
 • Nyköping
 • Tyrold
 • Täby
 • Ricoh
 • RP
 • Tyresö
 • Strömsnäs

En betydligt svagare serie på förhand än vad man hade kunnat tro direkt efter säsongens slut.

Vad kommer att hända med Hammarby’s spelare?

Om Hammarby går i konkurs är spelarna fria att gå vart de vill, gratis. Det kommer förstås att bli en riktig huggsexa om vissa spelare men vad kommer att hända med den yngre generationen Hammarbyspelare. Vi hittar ett gäng spelare födda på 90-talet med elitseriematcher på cv”t, men är de tillräckligt bra för att övriga elitserieklubbar ska kriga om dem eller kommer vi att hitta dem i division 1 nästa säsong? IFK Tumba verkar redan ha lagt vantarna på trion Dolk, Åström och Båverud – kommer de att dra med sig ytterligare hammarbyiter till Tumba? De flesta klubbar, framför allt elitserieklubbarna, har idag redan har gjort sina värvningar och har fyllt sina trupper så det är nog inte helt lätt att få stanna kvar i Elitserien. Djurgården skulle kunna ses som ett alternativ, visserligen ett kliv ner men ”bara” ner till Allsvenskan. Men vill verkligen spelare som exempelvis tvillingarna Pettersson gå tillbaka dit och riskera att återigen hamna i frysboxen?

Och vad händer med Kalle Matsson? Ny på tränarposten inför i år och kan nu helt plötsligt stå både klubblös och arbetslös till hösten.

Ja, Cirkus Hammarby kan bli ett kapitel för sig. Hur som helst är det inte roligt för Hammarby, Hammarbys spelare, fans eller stockholmshandbollen. Fortsättning lär följa…


Niklas Palmqvist
Niklas kom till Silwing/Troja från Sannadals SK säsongen 1997/98. 2001 debuterade han i A-laget då man låg i division 3 och har sedan dess varit en lojal och stabil spelare i A-laget under alla åren. Numera även styrelseledamot såväl som webbredaktör för silwingtroja.com.

Populära artiklar