Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Brejding: Curla inte barnen

Brejding: Curla inte barnen

Alla lag i Silwing/Troja som spelade SM i år har gått vidare till Steg 4. En grym prestation som egentligen är otrolig med tanke på att klubbens organisation inte bidrar något till lagens utveckling. Ett STORT cred till de ledare och föräldrar som håller i respektive lag för det är de som gjort skillnaden. Faktum är att två av dessa lag har gått vidare trots att de är ”fel” år vilket gör att det finns goda chanser till något liknande resultat nästa år.


Säsongen för F-00 har varit framgångsrik. Eftersom jag har min dotter där följer jag ju laget på nära håll och utvecklingen det senaste året har varit enormt. I Partille var man bästa svenska lag då man tog sig till semifinal och på försäsongen kom man tvåa i Falk Elit Cup i Norge och man vann Skurucupen och har nu tagit sig till Steg 4 som går om några veckor. Två spelare har varit så utmärkande att de blivit uttagna till Riksidrottsgymnasiet i Göteborg och en blev reserv. Hatten av för Ted som gett dessa tjejer en enastående utveckling. Även om dessa tjejer försvinner till Göteborg, vilket naturligtvis minskar slagkraften i laget, är jag säker på att det ger nya spelare chansen att ta mer ansvar och som kommer fylla luckorna. Ted har lyckats med laget tack vare en väldigt tydlig individanpassad träning och matchning. Alla får spela mycket om än kanske inte i alla matcher.

Silwing som förening står inför flera spännande utmaningar. Framför allt tänker jag på vad som kommer att hända med P99 som nästa år får börja spela seniorhandboll. Ett lag som tillhör den absoluta toppen i Sverige i sin åldersklass. Vill man göra det i Silwing, eller väljer man andra alternativ. Här har vi en trupp som tillsammans med den unga lovande A-lagstrupp som finns i dag på bara ett par års sikt skulle kunna föra klubben upp i Allsvenskan? Jag tycker spelarna skall stanna och få mycket speltid i Division 1, men många tror att de kanske kan få mer speltid högre upp i seriesystemet. Jag tror inte de som suktar efter det vet vad som väntar i de högsta divisionerna.

Utan att ha några fakta så känns det som att seniorklivet blir svårare och svårare. Inte för att gapet blivit större, utan för att förutsättningarna är annorlunda än tidigare. Det skall bli intressant att se om några år om åldersregeln för seniorer kommer att ha påverkat någonting och snart borde det komma någon form av uppföljning från förbundet vad det har gett för effekt.

Spelar fler seniorhandboll?
Spelar fler pojk-/juniorhandboll?
Finns det fler 20-22-åringar som spelar kvar än tidigare?

”Som 17-åring tillåts du spela EM mot Europas bästa och tuffaste 18-åringar, men man får inte möta BK Sparta i Division 3.”

Jag var själv rätt sen i utvecklingen. Jag var född sent på året och dessutom rätt liten till växten (Är rätt liten till växten fortfarande för att vara målvakt, men ni förstår nog) och började styrketräna lite senare än övriga i laget som verkligen satsade. Jag gjorde trots det min A-lagsdebut när jag var 1:a års-junior. I samma match gjorde Elie Hamangi också debut, då 1:a års A-pojke, och blev tvåmålsskytt. Att som extrem talang känna på seniorhandboll (denna match var dessutom allsvenskan) tror jag är bra för utvecklingen och gör övergången till seniorhandboll mindre svår. Att ”curla” våra ungdomar och säga att det är farligt tror jag inte ett ögonblick på. Till exempel tror jag att vissa av Silwings P99 hade mått bra av att spela några minuter i några matcher med A-laget i Division 1, och framför allt spela en del med B-laget i Division 2. Varför får de inte det? Vissa av P99-spelarna har redan fyllt 17 år men tillåts alltså inte ens spela handboll med Huddinge. Anledningen sägs vara att A-pojkar kan råka illa ut om de matchas av dåliga ledare. Som 17-åring tillåts du spela EM mot Europas bästa och tuffaste 18-åringar, men man får inte möta BK Sparta i Division 3.

”Det finns inget slut på de tokigheter som vuxna beslutar om för att barn inte skall fara illa.”

Är du en curlingförälder?

Är du en curlingförälder?

Jag tycker det överlag curlas för mycket med våra barn. Man pratar om att ta bort resultat i fotbollens ungdomsmatcher, att ta bort cupmomentet för att man där utser vinnare. Det finns inget slut på de tokigheter som vuxna beslutar om för att barn inte skall fara illa. Vi måste någonstans förstå att barn vill tävla. Barn älskar att vinna och för att någon skall vinna måste en annan förlora hur gärna vi vill att alla skall tillfredsställas.

Det skall som sagt bli intressant att ta del av någon uppföljning och se hur det kontroversiella beslutet om senioråldern påverkat våra ungdomar, men redan nu tycker jag att man skall se över möjligheten att inför säsongen tala om vilka A-ungdomar som man tycker utvecklas av att spela seniorhandboll och i vilken omfattning man tänkt spela personen och sedan gör man en individuell utvecklingsplan och skickar in till förbundet.

Nu är det uttalat att inga dispenser skall ges annat än i synnerliga undantagsfall som snarare handlar om att det inte finns något lag att spela i. Jag tycker att det är helt fel väg att gå.

Till exempel:

Jag tycker att person X har förutsättningarna att spela seniorhandboll säsongen 2016/17 trots sin ålder. Han/Hon är uttagen till [bla bla bla] och för hans/hennes bästa vill vi ge personen möjlighet att spela X matcher med utvecklingslaget i division X.
______________________        ______________________
Signatur Förälder               Signatur Ledare

Allt för individens bästa.

 


Thomas Brejding
Thomas är en legendar inom stockholms-handbollen såväl som i Högdalshallen där han huserat under flera säsonger som målvakt i Djurgårdshof och är en av anledningarna till historierna om "högdalsspöket". Började karriären i Tyresö IF och slöt cirkeln när han återvände till klubben som tränare 2010 och tog laget upp i Allsvenskan. Familjefar, krögare och f.d. handbollsbloggare som gärna tycker och twittrar om det mesta och numera även en av tränarna för Silwings F00.

Populära artiklar