Berenett: Vår målsättning är serieseger

HK Silwing/Troja kommer att för första gången sedan 90-talet att ställa upp med ett damlag i seriesammanhang.


Vi har pratat med damlagets tränare Matti Berenett om varför laget valde att lämna Skogås HK till förmån för Silwing.
– Ja, det är inte så konstigt egentligen. Skogås har bestämt sig att vara en ungdomsförening och lägga sitt krut där. Tjejerna tjatade och frågade var vi under min ledning skulle ta vägen för vi ville behålla den grunden av harmoni och glädje vi skapat som lag. Eftersom jag är Akademitränare på Fredrika Bremer-gymnasiet och även Deltaskolan där många av våra otroligt duktiga F00 går så visste jag att det ej fanns ett damlag i Silwing.
Jag pratade med Ted Branzell som presenterade mig för Uffe och Ove och ja, här är vi.

Matti påpekar att det verkligen är ”Laget före Jaget” som gäller och har en tydlig tanke om hur han vill att Silwings nya damlag ska spela. Han tvekar inte att sätta en ambitiös målsättning inför seriestarten.
-Vår målsättning är serieseger direkt. Genom att spela aggresivt försvar och snabb omställning från försvar till anfall. Vi jobbar mycket med den egna tekniken och flåset för att orka hålla det höga tempot.

Flåset ja. Kondition är något som behövs om man ska orka springa i 60 min och spela med ett högt tempo i uppspelen. Detta har dock blivit lite lidande under försäsongen i och med klubbytet.
– När vi tog klivet från Skogås så fanns ej träningstider. Men här vill jag lägga in att lagen i Silwing var så otroligt vänliga och många bjöd in oss till deras egna tider så att damlaget kunde ha några pass under våren.
Sedan vi gick igång den 3 augusti så har vi lagt krut på fys, fart, teknik och några nya vidare spel från tidigare. Men vi har även många nya spelare som ska in i detta. Så jag har jobbet utstakat för mig.

Gång på gång återkommer Matti till att det inte finns några fixstjärnor i laget. Att gruppen går åt samma håll och man kämpar för varandra. Därför får han svårt att plocka fram bara en spelare när jag frågar om det är någon spelare man som supporter bör hålla ett extra öga på.
– Det finns många jag kan nämna som har olika underbara egenskaper.
Min lagkapten Ronja Fröberg en krigare utan dess like och som hela tiden sätter laget först.
Mickaela Johnsson som jag hade på Akademin på Fredrika Bremer och som tidigare spelat i allsvenskan med Gustavsberg men som nu har, efter några år borta ifrån handbollen, kommit till oss.
Ronja Hamlin som även hon finns hos mig på Akademin har fått fina erbjudanden från allsvenska lag men vill fortsätta att spela för oss.
Vill nämna hela laget ärligt talat för alla har härliga egenskaper som är värda nämnas!

Trots klubbflytt, lite problem med träningstider under försäsongen och några nya ansikten som ska spelas in så ser han positivt på utgången av årets seriespel.
– Topp 3 tror jag att vi, Lidingös farmarlag, Tumba och GT som ryktas ha några gamla elitseriespelare hamnar. Att vinna serien blir tufft men jag älskar utmaningar.

Och visst får vi hoppas att Matti får rätt? För visst hade det varit fint att ha ett damlag serierna högre upp!


Jonathan Averstedt
Jonathan har spelat handboll i Silwing sedan barnsben och var den som grundade silwingtroja.com. Vid 23 års ålder valde han att testa handbollsvingarna vilket ledde till Anderstorp i allsvenskan och sedan vidare till Norge och Postenligan. Bor och spelar idag fortfarande handboll i Norge även om satsningen numera har omprioriterats till webbdesignerjobbet.

Populära artiklar