Warning: Use of undefined constant INSTANT_ARTICLES_SLUG - assumed 'INSTANT_ARTICLES_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/1/f/silwingtroja.com/httpd.www/wp-content/themes/silwing/functions.php on line 698 Backlund: Är det viktigt att vinna?

Backlund: Är det viktigt att vinna?

Handboll är ett spel och en tävling mellan två lag och intentionen med spelet är att vinna. Dock är min personliga åsikt att innan ungdomslagen ställer upp i sitt första Ungdoms-SM, så är handboll en lek och kan jämföras med brännboll, klättra i träd, spontanfotboll etc. Alla ska spela lika mycket och intentionen att vinna ska finnas där, dock inte till varje pris!


Under tiden från starten i bollskolan fram till USM, så tycker naturligtvis många barn att vinna är roligt, men (jag menar verkligen men) du kan vinna på olika sätt. Det kan till exempel vara på träning och då finns det möjlighet för ledarna att vara lite kreativa. Till exempel spela med flera bollar samtidigt i matcherna i bollskolan, så att flera får göra mål samtidigt. Det viktiga är att ge bekräftelse till barnen och att ge bekräftelse till alla barn. Gör det!

När ungdomarna kommer upp i USM-ålder, så kommer själva tävlingsmomentet och att vinna mer i fokus. Detta innebär också att ungdomarna själva kan välja hur de vill förhålla sig till detta, d.v.s. ställa sig själv frågan ”Är det här rätt aktivitet för mig?”, ”Vill jag hålla på med en aktivitet som innebär att jag vinner eller förlorar?”, ”Vill jag konkurrera om en plats i laget?”, ”Vill jag träna hårdare?”.
Viktigt är också, enligt mig, hur ungdomarna förhåller sig till denna aktivitet. Är jag där för kompisarna, samhörigheten, spelet, för att vinna, för pappas skull, osv? Det finns inga rätt eller fel. Dock är det viktigt för ungdomarna att lära sig att reflektera över vad de vill och att ha en öppen dialog med sina ledare och föräldrar kring detta.

det är viktigt för ungdomarna att lära sig att reflektera över vad de vill och att ha en öppen dialog med sina ledare och föräldrar

Ett lag som har en tydlig intention om vad laget vill, till exempel att tillhöra de bästa lagen i Sverige, och som låter alla förstå och veta vad som är viktigt för laget, t ex glädje, respekt och utveckling. Att tillhöra ett sådant lag, som vill att deras gemensamma intention ska bli sann, innebär troligtvis att alla är mer villiga att ändra på saker och ting som fungerar mindre bra och även förbättra det som fungerar bra till det bättre. Ständig utveckling. I ett sådant lag vill helt enkelt alla hjälpa till så att laget gemensamt uppnår sin intention. De ungdomar som har valt att tillhöra lag med tydliga ramar, kommer troligtvis bättre förstå varför de blir uttagna till en match eller varför de inte blir det. Vissa kommer naturligtvis att känna en besvikelse och då är det viktigt att de känner en trygghet att tillhöra laget där alla kan skilja på prestation och person. Helt enkelt visa respekt mot varandra. Vill de spela mer i matcher med finalkaraktär, så bör de träna mer i syfte att förbättra sin prestation. Ingen är sin prestation. Om man vill spela mer så får man helt enkelt träna mer. Laget påverkas också av de som inte tillhör laget, t.ex. kompisar, föräldrar, tränare för andra lag och som alla har sina egna åsikter om allt. Då kan det vara både skönt och bra för alla i laget att hänvisa till de ramar och dess intention som laget har. Det tar mindre energi av spelarna och det blir enklare för alla att förklara varför laget gör saker på det sättet som de gör det.

Är det viktigt att vinna?
Det är inte ett måste att vinna. Det är inte allt att vinna. Det är dock väldigt roligt att vinna!

Vinnartips till laget:

1. Bestäm en gemensam intention för laget.
2. Bestäm ramarna för laget. Vad är ok och vad är inte ok.
3. Gör bara saker som leder till intentionen
4. Ge bara feedback på vad du ser och hör.
5. Ha balans mellan helheten och detaljerna.
6. Glädje är viktigt! Tillstånd smittar.
7. Utveckling är viktigt! Se till att själv utvecklas.
8. Träna handboll ofta! Du blir bra på det du tränar på.

De ä lett å vinne!

/ Stefan, Ledare för Silwing P99

 


Stefan Backlund
Stefan är en av tränarna för Silwings P99. Som spelare har han tidigare representerat IFK Tumba, HK Cliff, Hellas och Silwing/Troja. Som ledare har han haft hand om både herr- och damlag, bland annat Silwing/Troja, Tumba, Vassunda, Huddinge och Väntorp/Solna. Han tränade även Cliff's P65 och bollskolan i Tumba på 1970 talet.

Populära artiklar